Dünyanın dört bir yanından binlerce kişi, 4 bin Filistinli ve 1400 İsrailli'nin hayatını kaybettiği savaşın bir an önce sonlanması için sokağa döküldü. Protestolardan gelen görüntülerden en çarpıcısı Bosna Hersek'teki, "Dün Srebrenitsa'ydı, bugün Gazze" yazılı pankart oldu.

Dünyanın dört bir yanında binlerce kişi İsrail’in Gazze’de dört binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan saldırılarını durdurması için dün de sokaklara döküldü.

Londra’da kolluk kuvvetlerinin tahminine göre yaklaşık 100 bin protestocu yağmurlu hava dinlemeden Filistin bayrakları sallayarak ve “Gazze bombalanmasın” sloganları atarak yürüdü. Midde East Eye ise protestolara 300 bin kişinin katıldığını iddia etti.

Kuzey İrlanda’nın en büyük iki şehri Belfast ve Londonderry’de de yüzlerce Filistin yanlısı protestocu yürüyüşe geçti. Bu yürüyüşe Milletvekili Colum Eastwood da katıldı. İrlanda’da ise binlerce kişi başkent Dublin’e yürüdü, İsrail’in bombardımanlarına son vermesini istediler.

Fransa’da da Filistin yanlısı göstericiler Rennes, Montpellier, Dijon, Marsilya ve Lyon dahil ülkenin pek çok yerinde toplanarak “Hepimiz Filistinliyiz” sloganı attı. Bu protestolar önemliydi, çünkü 7 Ekim’den beri ülkede Filistin yanlısı gösteriler düzenlemek yasaklanmıştı. Danıştay yaklaşık dört gün önce bu protestoların tek tek incelenmesi gerektiğine hükmetti.

Dünkü protestolar 7 Ekim’den bu yana polisin izin verdiği ilk Filistin yanlısı gösteri oldu. Reuters’in polis kaynaklarına dayandırdığı haberine göre 15 bin kişi Filistinlilerle dayanışmalarını ifade etmek üzere Place de la Republique’e geldi.

Protestoya aralarında sol parti Boyun Eğmeyen Fransa, işçi sendikası CGT ve France Palestine Solidarity grubunun da bulunduğu 40’tan fazla örgüt katıldı. Gruplar, Filistin ve İsrail arasında sürdürülebilir ve adil bir barış çağrısında bulundu.

Almanya’da hem Filistin hem de İsrail yanlısı protestolar

Alman polisi ise Düsseldorf’ta düzenlenen Filistin yanlısı protestoya yaklaşık 7 bin kişinin katıldığını duyurdu. Öte yandan sadece Filistin yanlısı gösterilerin düzenlenmediğini belirtmekte de fayda var. Mesela Almanya’nın Brandenburg Kapısı önünde İsrail ile dayanışma gösterileri düzenlendi. Mitingde Hamas’ın esir tuttuğu 212 rehinenin eve gönderilmesi istendi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Fraeser cuma günü yaptığı açıklamada Almanya’da herkesin gösteri yapma ve tercihlerini özgürce ifade etme hakkı olduğunu söylemiş, ancak “antisemitik ya da İsrail karşıtı ajitasyona ve şiddete müdahale gösteremeyiz” diyerek bunu şarta bağlamıştı.

Ayrıca Almanya’da bugünden itibaren 30 Ekim’e kadar tüm gösterilerin yasaklanacağı duyuruldu.

ABD’de milletvekilinin ofisine yüründü

İtalya’nın başkenti Roma’da da yüzlerce kişi Filistin için yürüdü, İspanya’nın Barselona kentinin meydanları on binlerce protestocuyla doldu, Kanada’nın Toronto kentinde de binlerce kişi sokaklara döküldü.

ABD’nin New York kentinde Müslüman, Yahudi ve diğer gruplardan yüzlerce protestocu ABD Senatörü Kristen Gillibrand’in ofisine doğru yürüdü. Protestocular “Ateşkes istiyoruz” diye bağırdı. Los Angeles ve Washington DC’de de binlerce kişinin sokağa indiği bildirildi.

Yurdun dört bir yanında İsrail protestoları: ABD Adana’da konsolosluk kapattı

‘Dün Srebrenitsa’ydı, bugün Gazze’

Bosna’nın başkenti Saraybosna’da toplanan binlerce kişi de Filistin ve Bosna bayrakları sallayarak Gazze’ye yönelik bombardımanın durdurulmasını talep etti. Bazı protestocular “Soykırım, soykırım” sloganları atarken, göze çarpan bir pankartta “Dün Srebrenitsa’ydı, bugün Gazze” diye yazıldı.

Bu pankart 1995 yılında Bosna’da yaşanan ve Sırp güçlerinin tahminen 8 bin Müslüman erkek ve çocuğu öldürdüğü soykırıma atıfta bulunuyor. 95’teki bu soykırım 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da görülen en büyük katliam olarak nitelendiriliyor.

Öte yandan Ortadoğu’da protestolar kaldığı yerden devam etti. Ürdün’de binlerce insan İsrail sınırına daha yakın olan Irbid’de bir araya geldi. Protestocular Gazze halkı için özel gece duası da yaptı.

Muhafazakar partiler tarafından düzenlenen yürüyüşte Hamas lehine konuşmalar da yapıldı. Hamas ise Ürdün hükümetine halkına destekleri için teşekkür etti.