Amerika ve Kanada arasında, iki ülkenin 5060 kilometrelik sınırının herhangi bir noktasında yakalanan kaçak göçmenlerin geri gönderilmesini sağlayan sözleşme imzalandı. Bu anlaşma, Güvenli Üçüncü Ülke Yasası'ndaki açığın kapatılmasını sağlıyor.

Kuzey Amerika’ya ulaşıp ABD veya Kanada’ya sığınma başvurusunda bulunmak isteyenlerin oluşturduğu ‘kaçak göç’ rotasında kritik bir gelişme yaşandı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Kanada lideri Justin Trudeau’nun imzalamasıyla yürürlüğe giren anlaşma, gayrıresmi sınır geçişlerindeki sığınmacı akışını durdurmayı hedefliyor.

Biden ve Trudeau’nun anlaşması yeni dünyaya ulaşmayı hedefleyenleri zora düşürecek.

Buna göre ABD-Kanada sınırı olan 5060 kilometrelik sınırın herhangi bir noktasında kaçak giriş yapmaya çalışan göçmen geri gönderilebilecek.

Söz konusu anlaşma, 2004’te imzalanan Güvenli Üçüncü Ülke Yasası’na göre göçmenlerin ister ABD ister Kanada’da, ulaştıkları ilk güvenli ülkede sığınma talebinde bulunmalarını sağlıyor. Biden ve Trudeau’nun imzaladığı sözleşme, ABD’nin New York eyaleti ile Kanada’nın Quebec eyaletleri arasında popüler ve kolay geçiş rotası olan Roxham Road’daki göçmen akınını kesmeye imkân sağlayacak.

The Weeknd dünyanın en popüler şarkıcısı oldu

Geçen yıl yaklaşık 40 bin kişi Kanada’ya kaçak yollardan giriş yaptı ve bunların büyük kısmı Roxham Road’dan ülkeye girmişti. Yine de Kanada, anlaşmanın bir parçası olarak Güney ve Orta Amerika’da şiddetten kaçan 15 bin göçmen için yeni bir mülteci programı oluşturacak.

Meksika üzerinden New York-Quebec geçişi, Türkiye’den Kanada’ya gitmek isteyenlerin de çok sık kullandığı bir yoldu. Meksika’daki mafyanın işbirliğiyle gerçekleştirilen bu geçişlerin akıbeti de artık soru işareti.