Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Üsküdar Hz. Ali Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın gündemi ağırlıklı olarak dış politikaydı ve önceliği Ortadoğu’da artan gerilim oldu. İran-İsrail gerilimine ilişkin konuşan Erdoğan, hiçbir tarafın akla yatkın bir açıklama yapmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Şu anda İsrail farklı şeyler söylüyor. İran aynı şekilde farklı görüşler ortaya atıyor. Yani sahiplenme yok. Konuyla ilgili de gerçekten şöyle akla ziyan olmayan bir açıklama da yok. İran’ın yaptığı açıklamalarda şöyle hakikaten ‘Bu doğru söylüyor.’ diyemiyorsunuz. İsrail’inkini zaten hiç diyemiyorsunuz.”
İsrail’in İran’a yönelik saldırısında dikkat çeken konulardan biri de Amerika Birleşik Devletleri’nin açıklamaları oldu. Erdoğan bu konuya ilişkin de, “Bu arada tabii Amerika’yı ileri sürüyorlar. Amerika’nın yaptığı açıklamalarda da ‘Haberimiz vardı-yoktu’ gibi laflar var. Ve çok daha önemlisi Birlemiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde de Amerika’nın, son yapılan açıklamalarda İsrail’in yanında yer aldığını görüyoruz. Burada, herkes Filistin’in yanında yer alırken Amerika ne yazık ki burada yine İsrail’in yanında yer almak suretiyle duruşunu ortaya koyuyor. Zaten farklı bir şey beklemiyorduk. Bunu da çok açık, net şekilde görme imkanımız oldu” dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin G7 Dışişleri Bakanları toplantısında İsrail’in saldırısından ABD’nin son dakika haberdar edildiğini söylemesi ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bu konuda yorum yapmak istemediğini ifade etmişti. (Dünyadan gelen tepkilerin derlendiği haberimiz için tıklayınız.)
Haniye ile görüşme
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile yarın İstanbul’da bir araya geleceğinin hatırlatılması ve “Geçtiğimiz günlerde İsrail saldırısında kendisi çocuklarını, torunlarını kaybetti. İlk arayan da siz olmuştunuz. Peki yarın gündemde neler var efendim?” sorusu üzerine, “İsterseniz o gündemi biz Sayın Haniye ile aramızda tutalım ve ona göre de adımlarımızı atalım” ifadelerini kullandı.
12 yıl sonra gelen Irak ziyareti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yılın ardından Irak’a gidiyor. Hem bölgedeki sıcak gelişmeler hem de terörle mücadele gibi oldukça önemli konular masada olacak. İş birliği yapılması öngörülen güvenlik stratejilerinin, iki ülke ilişkilerini daha farklı bir zemine taşıması bekleniyor. Haliyle Cuma namazı sonrası kendisine sorular soran gazetecilerin gündeminde Irak da vardı. Erdoğan, Pazartesi günü Irak’a gerçekleştireceği ziyarete ilişkin bir soru üzerine, bunun ertelenen bir ziyaret olduğunu, seçimin tamamlanmasıyla bunu gerçekleştireceklerini söyledi.
Bağdat’ta Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmeler yapacağını aktaran Erdoğan, “Oradan sonra bir de Erbil ziyareti gerçekleştireceğiz. Erbil’de de Kuzey Irak sorunlarını, aynı zamanda merkezi yönetimle ilgili sorunları görüşme fırsatımız olacak. Bu tabii, aynı zamanda Türkiye-Irak ilişkilerini bir genelleme çatısı altında ele alacağımız konular olacak” diye konuştu.
Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye’ye geliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in çarşamba günü Türkiye’ye yapacağı ziyarette konu başlıklarının neler olacağı yönündeki soruya, “Hangi konu başlıkları demeyeyim ama Türkiye-Almanya arasındaki ilişkileri ele alma fırsatımız olacak. Steinmeier’le bizim geçmişten bugüne olan dostluklarımız var. Bu ilişkileri değerlendirme fırsatımız olacak. Bunlar içerisinde siyasi, askeri, ekonomik, ticari birçok konuları ele alacağız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın burada bizimle ilgili yapacağı görüşmelerde de Almanya-Türkiye ilişkilerini daha ileri nasıl taşıyabiliriz, bunları da görüşme fırsatımız olacak” ifadelerini kullandı.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier 22-24 Nisan tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek. Steinmeier ziyareti kapsamında Antep’e gelecek ve İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara’da da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.
Almanya ziyareti krize neden olmuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile kasım ayında Almanya ziyaretinde bir araya gelmişti. Erdoğan Steinmeier ile görüşmesi ardından Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile de bir araya gelmiş ve dünya manşetlerine taşınan basın toplantısı da bu ziyaretinde yaşanmıştı. Erdoğan, Almanya Şansölyesi Scholz ile düzenlediği basın toplantısında, “Bir borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir. Bakın ben rahat konuşuyorum. Çünkü bizim İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Ama borçlu olanlar, rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik. Öyle bir durumumuz da yok. Çünkü insana saygımız bizim çok çok farklıdır” demişti.
Yunanistan Başbakanı da Türkiye yolunda
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Türkiye’ye yapması beklenen ziyaretle ilgili değerlendirmesi sorulan Erdoğan, “Sayın Miçotakis’in ziyareti bir nevi iadei ziyarettir. ‘Bu iadeiziyaret de Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde önemli bir merhaledir.’ diyebilirim. Bu önemli merhaleyle ilgili olarak da biz, ‘Türkiye-Yunanistan ilişkilerini çok daha iyi bir konuma nasıl taşıyabiliriz?’, bunları görüşme fırsatımız olacak” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı ile görüşmesine ilişkin iyimser mesajlarıyla dikkat çekerken aslında iki ülke arasında yaşanan Deniz Parkı sorunu normalleşmeye ket vurabilir. Yunanistan, Türkiye’nin uyarısına rağmen biri Ege Denizi’nde, diğeri ülkenin batısındaki İyon denizinde iki yeni deniz parkı oluşturacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın Türkiye’nin 9 Nisan’daki tepkisine rağmen yapılması da dikkat çekerken Milli Savunma Bakanlığı da bir açıklama yayınlamıştı. Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Bakanlık olarak Ege Denizi’nde hak, alaka ve menfaatlerimizi korumak ve Yunanistan’ın tek taraflı statü oluşturma çabalarını engellemek maksadıyla teyakkuz halinde bulunmaktayız” denmişti. (Detaylı haberimiz için tıklayınız.)