Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela lideri Maduro ile telefonda görüştü. Erdoğan görüşmede eylemlere yol açan ve bazı ülkelerin kabul etmediği seçim sonuçları için Maduro'yu tebrik etti. İkilinin gündeminde Filistin de vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesiyle iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğini pekiştirdi. Birçok ülke Venezuela’daki seçim sonuçlarına ilişkin kaygılarını dile getirirken Cumhurbaşkanı Erdoğan onlardan farklı düşündüğünü böylece ortaya koymuş oldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmede Türkiye ile Venezuela arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Erdoğan konuşmasında Venezuela’daki seçimlerin ülke için hayırlı olmasını dileyerek Türkiye’nin Venezuela’daki diyalog sürecine olan desteğini sürdüreceğini söyledi. Ayrıca Venezuela halkına huzur, refah ve esenlik dileklerini iletti. İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre bu samimi temenniler iki ülke arasındaki dostluk bağlarını daha da güçlendirdi.

Erdoğan Venezuela’nın Filistin’e verdiği desteği de takdirle karşıladığını söyledi. “İsrail’in zulmüne karşı Venezuela’nın duruşunu” överek “bu desteğin uluslararası arenada ne kadar önemli olduğunu” vurguladı. İletişim Başkanlığı’na göre Erdoğan’ın bu sözleri iki lider arasında “derin bir anlayış ve ortak bir dayanışma hissiyatını” ortaya koydu.

Tartışmalı seçim sonuçları

Venezuela’da 28 Temmuz’da devlet başkanı seçimi düzenlenmişti. Venezuela Seçim Konseyi’nin açıkladığı sonuçlara göre Nicolas Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı. Seçimin tamamlanmasının ardından 29 Temmuz’da açıklama yapan muhalefet Ulusal Seçim Konseyi verilerinin doğru olmadığını ve sonuçlara hile karıştığını öne sürmüştü.

Seçim sonuçlarının hileli olduğu gerekçesiyle düzenlenen protestolarda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan olaylarda biri asker 17 kişi hayatını kaybetmiş, bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. Maduro da gözaltına alınanlara ilişkin yaptığı açıklamada, ABD’den ülkeye geri dönen Venezuelalılardan yüzde 80’inin suça bulaştığını söylemişti. Ulusal Başsavcı Tarek William Saab da açıklamasında gösteriler sırasında 77 güvenlik görevlisinin yaralandığını ve olaylara ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

Ulusal basında çıkan habere göre Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez’in seçimleri kazandığını yineleyen muhalif lider Marica Corina Machado, Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Machado, destekçilerinden “yılmadan” mücadeleye devam etmelerini isteyerek “Kimsenin değiştiremeyeceği bir gerçeklik var. Gonzalez, Venezuela’nın seçilmiş devlet başkanıdır. Bu gerçeği savunmalıyız ve irademize sonuna kadar sahip çıkmalıyız. Hiç kimse bunun kolay olacağını iddia etmiyor fakat dünya bilsin ki seçim zaferimiz kabul edilinceye kadar bu yoldan geri adım atmayacağız” dedi.

CNE’nin Maduro’nun galibiyetini belgeleyen tutanakları halen yayımlamadığını vurgulayan Machado, “Bu yurttaş hareketini hiç kimse terk edemez, hepimize ihtiyaç var. Tüm engelleri tersine çevireceğiz. Kimse bizi yıldıramaz, herkesten birlik olmasını istiyoruz, mücadeleyi her platformda vermeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Venezuella’da derin çelişki: Maduro yüzde 51, muhalefet 73’le zafer iddiasında, sokaklar karıştı

Venezuela’da Maduro yine zafer ilan etti, tenceresini kapan sokağa döküldü