Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, "Erdoğan'ın benimle görüşmekteki amacı Türkiye'nin Suriye'deki işgalini meşrulaştırmak" sözlerine Savunma Bakanı Yaşar Güler'den, "Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlamadan çekilmemiz düşünülemez" yanıtı geldi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad geçen hafta Sky News Arabia’ya verdiği röportajda hem Türkiye hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında sert açıklamalarda bulunmuş, “Erdoğan’ın benimle görüşmekteki amacı Türkiye’nin Suriye’deki işgalini meşrulaştırmak. Ben ve Erdoğan neden görüşelim ki? Meşrubat içmek için mi?” sözlerini dile getirmişti.

Bu sözlere Savunma Bakanı Yaşar Güler’den yanıt gecikmedi. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri varlığını çekmesini isteyen Esad’ın talebini reddeden Güler, Ankara’nın sınır güvenliğini sağlamadan böyle bir şeyin yaşanmayacağını vurguladı.

Hafta sonu A Haber’e konuşan Güler, “Türkiye içten bir şekilde barışı istiyor ama bizim de hassasiyetlerimiz var. Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlamadan çekilmemiz düşünülemez” dedi.

Esad’ın da bu konuda sağduyulu davranacağını umduğunu dile getiren Güler, “Suriye Devlet Başkanı’nın da daha aklıselimle hareket edeceğine inanıyorum. Suriye’ye barış gelebilmesi için en önemli aşama yeni anayasanın yapılması ve bunun Suriye halkı tarafından kabul edilmesi” diye ekledi.

Esad’dan Erdoğan’a sert eleştiriler: Neden görüşeyim, meşrubat içmek için mi?

Döngüye giren normalleşme görüşmeleri

Suriye’nin kuzeyindeki toprakların büyük bir bölümü, 2016-2022 yılları arasında Türkiye tarafından gerçekleştirilen dört kara operasyonuyla Türk askerleri ve Türkiye destekli Suriyeli muhalif grupların eline geçti.

Türkiye iç savaşın başından bu yana Esad’ı devirmeyi amaçlayan Suriyeli Sünni isyancıları destekliyor. Bu süreçte Esad’a arka çıkan Rusya, şimdi Türkiye ve Suriye arasında uzlaşma sağlanması amacıyla yapılan görüşmelere arabuluculuk yapıyor. Bu görüşmelere İran da katılıyor.

Türkiye, Suriye, Rusya ve İranlı yetkililerin son aylarda gerçekleştirdiği dörtlü toplantılarda normalleşme için bir yol haritası çıkarılsa da, Şam görüşmeleri ilerletmeden önce Türk askerlerinin Suriye’den çekilmesi talebini tekrar tekrar dile getiriyor.

Ankara ise son olarak Güler’in de dile getirdiği üzere ancak terör örgütlerinden temizlendikten sonra bölgeden çekileceği konusunda ısrarcı.

Normalleşmede ‘asker varlığı’ sorunu: Suriye öne sürdüğü şartta kararlı