Eski İsrail Başbakanı Lapid Yunan medyasına verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı. Erdoğan'ın İsrail eleştirilerine cevap veren Lapid, "Ahlak dersini ondan alacak değiliz" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde basın toplantısındaki sözlerine tepkiler devam ederken Yunanistan’ın önde gelen gazetesi Kathimerini dikkat çeken bir röportaj yayınladı. Kathimerini’ye röportaj veren eski İsrail Başbakanı ve mevcut ana muhalefet lideri Yair Lapid “Ahlakı Erdoğan’dan öğrenecek değiliz” dedi.

Netanyahu’nun kurduğu savaş hükümetinde yer almak istemeyen, hemen her fırsatta kendisini istifaya çağıran Lapid, Erdoğan’ı başbakanla aynı tonda eleştirdi. Kathimerini’nin sorularını yanıtlayan Lapid ülkesinin İslam dünyası ile ilişkilerini nasıl yeniden şekillendireceği sorusuna “Arap dünyasındaki pek çok kişinin radikal, şiddet yanlısı aşırıcılık ve terörizm tehdidini anladığını düşünüyorum. Yıllar boyunca onlar da bundan etkilendi. Hamas, Hizbullah ve İran’ın bu bölgeyi yok edecek unsurlar olduğunu, ılımlı Arap liderlerin vizyonunun antitezi olduğunu anlıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gelince, ondan ahlak ve insan hakları konusunda ders almayacağız. Türkiye’nin 7 Ekim’de yaşadığımız gibi bir katliama vereceği tepkiyi ancak hayal edebiliriz” dedi.

Lapid, Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı karşısında İsrail’in geç aksiyon almasının araştırılması gereken bir başarısızlık olduğunu dile getirirken yine de bunun savaştan sonra ele alınması isteğinin altını çizdi. Eski başbakan Hamas için “yok etmekten başka çaremiz yok” dedi.

Lapid şöyle konuştu: “Burada ciddi bir başarısızlık olduğu açık. Savaştan sonra bunu tam olarak araştırmak için zamanımız olacak ve bunu yapmamız gerekecek. Şu anda bu soruları bir kenara bırakıp güvenlik güçlerimizi desteklemeye, ülkeyi birleştirmeye ve bize dayatılan bu savaşı kazanmaya odaklanmaya karar verdik. Acımasız bir terör örgütü tarafından saldırıya uğradık ve artık onu tamamen ortadan kaldırmaktan başka çaremiz yok, odak noktamız bu. Bu aşamada kimin suçlu olduğu ya da kimin sorumlu olduğu konusuna girmeyeceğim. Savaştan sonra bunun için zamanımız olacak.”

‘Hamas’ın iki devletli çözümle ilgisi yok’

Kathimerini’deki röportaj Filistin sorununa siyasi çözümden bahsetmenin artık gerçekçi olup olmadığı sorusuyla sona eriyor, Lapid bir Filistin devleti kurulmasıyla ilgili “Çatışmanın uzun vadeli çözümü hakkında düşünmek zor. Bir şeyi açıklığa kavuşturmak önemli. Hamas’ın iki devletli çözümle ya da bir Filistin devletinin kurulmasıyla hiçbir ilgisi yok. İsrail’i yok etmek istiyorlar; İsraillileri öldürmek istiyorlar. Şu anda Hamas’ı tasfiye etmeye odaklanmalıyız ve ardından Gazze’de güvenliğimizi garanti altına alacak ve teröristleri Gazze’den uzak tutacak başka bir şey yaratmamız gerekecek” dedi.

Savaş nedeniyle İsrail’in birlik içinde olması gerektiğini vurgulayan Lapid bundan günler önce Netanyahu’nun görevden alınması çağrısı yapmıştı. Lapid halkın Netanyahu’ya güvenmediğine işaret ederek “İnancımızın kalmadığı bir Başbakan ile genişletilmiş bir (askeri) operasyon yürütemeyiz” demişti.

Erdoğan’ı Netanyahu ile aynı tonda eleştirdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisinin geçen grup toplantısında İsrail’e yönelik en sert konuşmalarından birini yapmış, Netanyahu’yu doğrudan hedef almıştı. Netanyahu da ardından şimdiye kadar isim vermeden cevap verdiği Erdoğan’ı ilk kez muhatap ve hedef almıştı. Kürsüden Netanyahu’ya “Ecelin geliyor” diye seslenen Erdoğan “Buradan Netanyahu’ya sesleniyorum. Sende atom bombası var mı, yok mu? Sıkıysa açıkla. Netanyahu, artık ecelin geliyor. İstediğin kadar atom bombasına sahip ol, gidicisin. İsrail bir terör devletidir” demişti.

Netanyahu da “Teröristleri destekleyen güçler var. Onlardan biri de İsrail’e terörist devlet diyen, ama Hamas’ın terör eylemlerini destekleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan. Kendisi bizzat Türkiye’deki köyleri bombaladı. Ondan ders alacak değiliz” demişti.

Savaş hükümetine katılmadı

Hamas’ın 7 Ekim sabahı İsrail’i hedef aldığı Aksa Tuhafı operasyonu ardından İsrail’de savaş hükümeti kurulmuştu. ‘Birlik Hükümeti’ adı verilen savaş kabinesinde muhalefet lideri ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz yer alırken eski Başbakan ve ana muhalefetteki Gelecek Partisi Başkanı Yair Lapid sürece dahil olmayacağını açıklamıştı.

Erdoğan’ın Holokost göndermesi dünya basınında: Sindirilmesi zor