New York Belediye Başkanı Adams'ın başı Türk yetkililerden yasadışı bağış aldığı iddiasıyla belada. FBI'ın Adams'ın evinde ele geçirdiği cihazlarda Türkiye'nin New York Başkonsolosu Özgür ile mesajları ortaya çıktı. Türkevi'nin açılışının hızlanmasında Adams'ın etkisi olup olmadığını araştırıyor.

ABD’de New York kentinin Belediye Başkanı Eric Adams’ın başı seçim kampanyası sırasında Türk hükümetinden yasa dışı bağış aldığı gerekçesiyle açılan soruşturmayla dertte. Adams, “Türkiye dostu” olmasıyla biliniyor. Soruşturma hâlâ devam ederken davaya yakın kaynakların New York Post’a bildirdiğine göre, federal müfettişler Türkiye’nin Manhattan’daki diplomatik merkezi Türkevi’nin açılışının hızlandırılmasına Adams’ın yardımcı olduğuna dair mesajlara odaklanmış durumda.

Bu mesajlaşmalar Brooklyn İlçe Başkanı ve Adams ile Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve dönemin İtfaiye Departmanı Başkanı Daniel Nigro arasında gerçekleşmiş. Mesajlar Eylül 2021’e ait olsa da FBI, pazartesi günü Adams’ın elektronik cihazlarına el koyduktan sonra ancak bundan haberdar olabildi.

FBI’ın Adams’ın elektronik aletlerine el koyması, FBI ajanlarının Adams’ın kampanyasına bağış toplayan 25 yaşındaki Brianna Suggs’ın Brooklyn’deki evine baskın düzenlenmesinden dört gün sonra gerçekleşti. Bu baskın sebebiyle Adams’ın Beyaz Saray yetkilileriyle artan göçmen krizini ele alacağı toplantının iptal edilmesi gerekti. Zira ABD Başkanı Joe Biden’ın göçmen politikasında yetersiz kalmasını eleştiren Adams, Washington’a ayak basar basmaz New York’ta dönmek zorunda kaldı.

O mesajlarda neler var?

Manhattan’da faaliyet gösteren Türkevi.

Konu hakkında bilgi sahibi bazı kaynaklar, söz konusu mesajlarda siyasetçilerin seçmenleri adına yaptıkları “tipik temasa geçme” eyleminin çok da ötesine geçilmediğini, herhangi bir suç taşımadığını söylüyor.

5 Eylül 2021 tarihine ait bir mesajda Türk konsolos Reyhan Özgür, Adams’a Birleşmiş Milletler binasının karşısındaki 46’ncı Sokak ve Birinci Cadde’deki Türkevi’nin inşaatının kısa süre önce tamamlandığını bildiriyor. Ancak Özgür bir sorun olduğunu söylüyor: Türkevi’nin faaliyet gösterebilmesi için şehrin İnşaat Departmanı’ndan gerekli onayların alınmasına rağmen İtfaiye Departmanı’ndan alınması gereken “geçici kullanım sertifikası” eksikmiş. Özgür bunun için Adams’a Nigro’yu tanıyıp tanımadığını ve yardımcı olup olamayacağını soruyor.

Kaynaklara göre Adams, Nigro’yu arayarak konuyla ilgilenmesini istemiş ancak herhangi bir konuda “Şunu şöyle yapın” diye de bir talimat vermemiş. Nigro 10 Eylül’de belediye başkanına bir mesaj göndererek, gerekli onayın 13 Eylül 2021 Pazartesi günü çıkabileceğini söylemiş.

Federal yetkililer şu anda Türk hükümetinin ya da Türk vatandaşlarının Adams’ın seçim kampanyasına yasa dışı bir şekilde bağış yapıp yapmadığını ve Adams’ın iyiliğinin karşılıksız olup olmadığını sorguluyor. Yasa dışı bağış nasıl oluyor derseniz, resmi kayıtlarda ismi geçen bağışçıların aslında gerçek bağışçı olmadığı, sadece gölge isim olduğu durumlarda o bağış yasa dışı oluyor.

36 katlı Türkevi, büyük açılışını 21 Eylül 2021 tarihinde yaptı. Türk konsolosluğunu barındırmasının yanı sıra diplomatik görüşmeler, ticari toplantılar gibi amaçlarla kullanılıyor. Türkevi en son Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’li milyarder Elon Musk ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun görüşmeleriyle gündeme geldi.

Erdoğan ve Netanyahu görüştü: İsrail gazetesi Türk medyasının sunumuna tepkili

Eyalet Meclisi’nin eski üyesi ve şu anda Bronx ilçe başkanı Ruben Diaz Jr. mesajlar hakkında yaptığı yorumda “federallerin kurusıkı ateş edip etmediğini” sorguladı. “Bunun dumanı tüten bir silah olduğunu düşünmüyorum” diyen Diaz Jr. “Ben burada herhangi bir sorun görmüyorum. Seçilmiş her yetkili; kuruluş, işletme ve seçmen adına şehir kurumlarıyla iletişime geçer. Bizim işimiz bu” dedi.

Adams Türkiye’yi birçok kez ziyaret etmişti

New York’un 2021 yılında seçilen belediye başkanı Eric Adams daha emniyet amiriyken Türkiye’ye gelip gitmeye başladı, Beşiktaş spor kulübüne üye oldu. 2021’de seçildiğinde de şehirdeki Türkler çok sevindi.

Eric Adams görevdeyken Türkiye’ye en çok giden New York Belediye Başkanı. Tam altı kez gelmiş, bu seyahatlerden birinde konaklama giderlerinin Türkiye hükümeti tarafından ödendiği öne sürülmüş.

‘Türkiye’den para almak’la suçlanan New York Belediye Başkanı için çember daralıyor