Gazze'nin kuzeyindekiler açlıktan ölmemek için nesillerdir yenen bir bitkiye sığındı: Ebegümeci. Bu bitkiyi İsrail ateşi altında toplamak tehlikeli ama yeterli yardıma ulaşamamak onları bu tehlikeli yola itiyor.

İsrail’in Hamas’ı yok etme düsturuyla başlattığı savaşta Gazze’nin kuzeyindeki sivil halk açlıkla mücadele ediyor. İsrail ateşinde evlerini kaybeden, diğer taraftakilerle fiziksel bağlantı kuramayan kuzeydekiler kapana kısılmış halde. Bölgeye girişine çok az izin verilen insani yardımdan umudu kesen Filistinliler çareyi bir bitkide buldu.

35 yaşındaki Amin Abed ve komşuları açlıkla başbaşa bırakıldıkları dönemde evlerinin yakınında yetişen ebegümecini toplayıp pişirerek yaşamlarını sürdürmeye çalışmış. New York Times’a yaşadıklarını anlatan Abed “Bu bitki bizi dünyadaki herkesten daha çok destekledi. İnsanlar savaşın en karanlık zamanlarında ebegümeci sayesinde hayatta kaldı” diyor.

Nesillerdir yeniyordu, şimdi hayat kurtarıyor

Filistin topraklarında yaşayan insanlar nesillerdir kışın ilk yağmurlarından sonra yol kenarlarındaki çalılıklarda ve boş topraklarda filizlenen, ıspanak ve lahana arasında bir tadı olan bu doyurucu bitkiyi topluyor. Bu bitkinin çorbası da yapılıyor, yemeği de. Şimdi bitki her zamankinden çok daha hayati bir konumda. Kuzeydekiler bu bitkiyi toplayıp tek başına ya da birkaç malzemeyle birlikte pişirip yiyerek hayatta kalabiliyor.

İsrail insani yardımların çok azının Gazze’ye ulaşmasına izin verir, hatta son zamanlarda geçmesine izin verdiklerini bile vururken dünya liderleri mevcut tabloyu izlemekle yetiniyor. Her ne kadar konuyla ilgili her gün bir sürü açıklama yapsalar da İsrail’e yaptırım uygulayarak onu insancıl hukuka zorlayan ülke çıkmadı. Şimdiye kadar Türkiye dahil bazı ülkeler diplomatik ilişkiyi keserek İsrail’e tepki göstermeye çalıştı.

Bazı ülkeler ise havadan yardım yöntemini denerken 17 kadar kişinin ölümüne bizzat kendi eliyle sebep oldu. 12 kişi yardımları sudan alayım derken boğuldu, beş kişi yardım paketlerinin altında can verdi. Sağlık kuruluşları bölgenin güvenli olmadığını vurgulayarak yardımların doğru düzgün ulaştırılabilmesinin ancak İsrail’in zorluk çıkarmamasıyla mümkün olacağını söylüyor.

Normal şartlarda bu bitkiyi zeytinyağı gezdirip limon ya da acı biberle tatlandırmak gerekiyor. En azından güzel bir yemek yemek istiyorsanız tabii. Yemek malzemesinin çok zor bulunduğu Gazze’de ise birçok aile ebegümecini kaynatarak çorba haline getiriyor.

Ebegümecinin en avantajlı tarafı diğer bitkilerin aksine kolay bulunması ve hızlı pişmesi. Bu bitkiyi bilse de savaştan önce hiç denemeyenler hoş bir sürprizle karşılaşmış, tadını beğenmişler. Ebegümeci çorbasını genelde sıcak sıcak yeseler de bazı Gazzeliler soğukken tadının daha güzel olduğunu düşünüyor.

Ebegümecini toplamak Filistinliler için ayrı bir tehlike

Bitki İsrail’de de yaygın olarak bulunuyor ama İsraillilerin sıkça tükettiği söylenemez. Yine de bazı şirketler bitkiyi değerli bir yemek malzemesi olarak görüyor.

Aslında İsrail de 1948’de kurulup da Filistinlileri topraklarından ettiğinde birleşik Arap güçleri tarafından kuşatma altına alınmış, kuşatma altındayken İsrailliler de bu bitkiyi yemek zorunda kalmıştı. O zamanlar İsrailliler ebegümeci toplamaya çocuklarını rahat rahat gönderebiliyormuş. Bugün İsrail’in bombardımanı sırasında değil çocukların, yetişkinlerin bile ebegümeci toplaması tehlikeli.

Um Yusuf Awadiyeh Republic World’e verdiği demeçte “Bizimle tanklar arasında hiç mesafe yok. Hayatlarımızı tehlikeye atıyoruz ama başka ne yapabiliriz ki? Beslememiz gereken çocuklarımız var. Yemek yemek isteyen çocuklarımız var. Az olması hiç olmamasından iyidir” diyor.

Öldüren İsrail, cezayı çeken Filistin: Yardım kuruluşları Gazze’den birer birer çekiliyor