Fransa tarihinde ilk kez bir adalet bakanı hâlâ görevdeyken yargılanıyor. Eric Dupond-Moretti, adalet bakanlığı görevini kendi menfaatleri için kullanmaktan yargılanıyor. Suçlu bulunması halinde beş yıl hapis cezası alabilir.

Fransa tarihinde görülmemiş dava. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, hükümet üyelerini yargılayan Cumhuriyet Adalet Mahkemesi’nde (CJR) yargılanıyor. Moretti, avukat olduğu dönemde kendini ve müvekkillerini ilgilendiren davalara bakan hâkimlere “bakan” sıfatıyla açtığı soruşturmalar sebebiyle yargılanıyor. Mahkeme, Moretti’nin “Adalet Bakanı” ayrıcalığını kişisel çıkarları için kullanmakla suçluyor.

İki farklı soruşturmadan yargılanıyor

2020 yılında hükümete giren eski ceza hukuku avukatı Moretti, baktığı 112 davadan beraat kararı çıkartmasıyla biliniyor. Bugün Moretti, iki farklı soruşturmadan yargılanıyor. Bunlardan birinde, olası bireysel hataları tespit etmek amacıyla Ulusal Mali Savcılığı’nın (PNF) üç hakimi hakkında idari soruşturma başlatılması emrini vermekle suçlanıyor. İkinci soruşturma ise avukatken soruşturma gizliliği ilkesini çiğnediği gerekçesiyle dava açtığı bir başka avukata, bakan sıfatıyla açtığı idari soruşturma.

Moretti, soruşturma kararlarının bakanlığı tarafından ortak istişare ile alındığını, soruşturmanın asıl amacının ‘adını kirletmek’ olduğunu iddia ediyor. Suçlu bulunursa, beş yıl hapis ve 500 bin euro (15 milyon TL) para cezası alacak.

Daha önce aynı suçtan yargılanan belediye başkanının avukatıydı

Moretti’nin bakanlık görevi Fransa’da çok sert eleştirilere sebep olmuştu. Moretti, avukatlık yaptığı dönemde bir çok önemli yolsuzluk davasında suçlu tarafın avukatlığını yapmıştı. Bunlardan biri de, Paris’teki Levallois belediye başkanı Patrick Balkany ve eşi Isabelle’in davasıydı.

Balkany çifti, kara para aklama, vergi kaçakçılığı ve belediye başkanlığı ayrıcalıklarını kişisel çıkarları için kullanmak gibi suçlamalardan yargılanıyordu. 2013’te açılan dava dosyasında Balkany’lerin avukatlığını Moretti yapmıştı. Çift, 2019 yılında hapis cezası almıştı, ancak bir sonraki sene, kötü sağlık durumları neden gösterilerek elektronik gözetim ile salınmışlardı.

Fransa’da aşırı sağda ‘gelenekselden kopuş’, antisemit eylemlerde artış