Genel İş Sendikası (CGT) çağrısıyla Paris’te Senato’nun önünde düzenlenen gösteriye, sendikacılar ve göçmen işçiler katıldı.
Göstericiler, Fransız makamlarının, göçmen işçilere oturum belgesi vermesini veya mevcut oturumlarını yenilemesini talep etti.
Protest as French Senate debates contested bill toughening immigration laws https://t.co/3q1jbui8n1 pic.twitter.com/6TCJLCM0M0
— euronews (@euronews) November 6, 2023
Protestoda, tüm işçilerin aynı sosyal haklara sahip olması istendi.
Göç yasası Senato’da
Hükümetin defalarca ileri bir tarihe ertelediği göç yasası tasarısının görüşmeleri, bu hafta Parlamentonun üst kanadı Senato’da başladı.
Senatörler, dün tasarının, Parlamentoya, gelecek 3 yıl için göç kotaları belirleme yetki verilmesini ve aile birleşimi şartlarını katılaştırmayı öngören maddelerini kabul etti.
İktidar kanadının sunduğu, göçü kontrol altına almayı amaçlayan tasarının, aralıkta Parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’te ele alınması ve yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.
Oturumu olmayanlara ücretsiz tedaviyi yasaklayan madde Senato’dan geçti
Fransız Senatosu, ülkede oturumu olmayanlar için devlet tarafından ücretsiz tedavi desteğini yasaklayan tasarı maddesini kabul etti.
Buna göre, ülkede oturum izni bulunmayanlar, acil durumlar hariç devletin sağladığı ücretsiz tedavi haklarından yararlanamayacak.
Tasarı neyi hedefliyor?
Hükümet, tedbirin “kamu düzenine ciddi bir tehdit” olarak görülen yabancıların sınır dışı edilme sürecini hızlandıracağı görüşünde.
Mevzuatta, işgücü sıkıntısı çeken belirli sektörlerde çalışan belgesiz kişilere belirli koşullar altında yasal statü kazandıracak bir düzenleme yer alırken, bu tasarıyla hükümet, göçmenlere verilen “tıbbi devlet yardımlarının” kaldırılması ve onun yerine “acil tıbbi yardım” uygulamasının getirilmesini istiyor.
Tasarının bütün maddeleri Senato’dan geçtikten sonra yeniden müzakere için Ulusal Meclis’e gönderilecek.
Tepkiler
Ancak insan hakları ve çeşitli sivil toplum örgütleri, tasarıyı sığınmacıların ve diğer göçmenlerin haklarına yönelik bir tehdit olarak görüyor.
Belgesiz işçi grubunun aktivistlerinden Aboubakar Dembele, belgesiz göçmenlerin sağlık hizmetleri gibi yardımlardan mahrum bırakılmasının bir bütün olarak sağlık sistemi için bir “tehlike” olduğunu belirtti.
Senato’daki tartışmalar, muhtemelen uzun ve zorlu bir yasama yolculuğunun ilk adımı olarak görülüyor.
Tasarı, parlamento çoğunluğundan destek gelmemesi nedeniyle bu yıl birkaç kez ertelenmişti. Hükümetin defalarca ileri bir tarihe ertelediği göç yasası tasarısı, hafta başında senatoda müzakere edilmeye başlanmıştı.
Senatörler, dün tasarının parlamentoya, gelecek 3 yıl için göç kotaları belirleme yetkisi verilmesini ve aile birleşimi şartlarını katılaştırmayı öngören maddelerini kabul etmişti
Aralıkta, parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’te ele alınması öngörülen tasarının, son halini alarak yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.