Fransa'da iki Rafale savaş uçağı eğitim görevi sırasında havada çarpıştı. Bir pilot kendini fırlatarak son anda kurtulurken diğer iki havacı hayatını kaybetti.

Fransa’nın Meurthe-et-Moselle vilayeti göklerindeki dramatik bir olay ülkeyi korkuttu ve üzdü. Gün ortasında Colombey-les-Belles kasabası sakinleri gökyüzünde iki askeri uçağın çarpıştığını gördü. Çarpışma kâbusun başlangıcıydı.

Havada birbirine temas eden iki Rafale savaş uçağı kontrolden çıkarak yere doğru hızla düşmeye başladı. Saint-Dizier hava üssünden havalanmış olan uçaklar Fransa’nın en gelişmiş savaş jetlerinden. Ancak bu kez gökyüzündeki gösterileri trajediye dönüştü.

Bir pilot olay anında refleksle kendini fırlatmayı başardı. Şanslıydı, çünkü paraşüt onu güvenli şekilde yere indirdi. Ancak diğer uçakta yer alan bir eğitmen ve bir öğrenci pilot için durum ilk etapta o kadar net değildi.

Fransız ordusu tüm gücüyle onları bulmak için harekete geçmişti. Jandarma, itfaiye ekipleri ve askeri birimler Meurthe-et-Moselle’nin geniş kırsalında titiz ber arama kurtarma çalışması başlatmıştı. Meurthe-et-Moselle Valiliği de kriz merkezinin hızla devreye girdiğini ve bölgedeki yoğun operasyonun sürdüğünü duyurmuştu. Ancak kazaya dair detaylar hâlâ belirsizliğini koruyordu. Özellikle de herhangi bir can kaybı olup olmadığı konusunda resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Çok geçmeden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron acı haberi verdi. Fransız lider kazada kayıp olarak aranan iki havacının yaşamını yitirdiğini duyurdu. X hesabından yaptığı paylaşımda Macron şöyle dedi: “Yüzbaşı Sebastien Mabire ve Teğmen Matthis Laurens’in Rafale eğitim görevi sırasında meydana gelen hava kazasında hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğreniyoruz. Halkımız Saint-Dizier hava üssündeki ailelerinin ve silah arkadaşlarının acısını paylaşıyor.”

Öte yandan askeri yetkililer trajik kazanın ardındaki sebebi araştırmaya devam ediyor.

Fransa Hava Kuvvetleri’nin gözbebeği Rafale. / Fotoğraf: AA

Geçmiş Rafale kazaları

Aralık 2007’de de bir Rafale jeti Fransa’nın güneybatısındaki Neuvic yakınlarında düşmüştü. Müfettişler pilotun yönünü şaşırdığı sonucuna varmıştı.

Eylül 2009’da da iki Rafale uçağı test uçuşunu tamamladıktan sonra Perpignan açıklarındaki Charles de Gaulle uçak gemisine geri dönerken düşmüştü. Kazada bir pilot hayatını kaybetmişti.

Fransa Rafale uçaklarını şu ana kadar Mısır, Hindistan, Yunanistan, Endonezya, Hırvatistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) sattı.

Fransa Milli Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ocak ayında Fransa’nın 42 yeni Rafale savaş uçağı sipariş ettiğini ve ilkinin 2027 yılında teslim edileceğini söyledi. Fransız ordusu hizmete girmesinden bu yana 230’dan fazla Rafale siparişi verdi.

İngiltere, İtalya ve Japonya ortak savaş uçağı yapacak, uçak pilotun “aklını okuyacak”

Bir ilk: NATO üyesi Ukrayna’ya savaş uçağı gönderecek