Fransa'da 10 yıl boyunca eşini uyuşturan sapık koca davasındaki yeni detaylar kan donduran türden: Sistematik tecavüze uğrayan kadın, cinsel yolla bulaşan dört hastalığa yakalanmış. Suçlular masum olduklarını savunuyor. Fransız medyası ise sessiz.

50 yıllık eşini 10 yıl boyunca ilaçla uyuşturarak tecavüz etmesi için 80’den fazla yabancıyı evine alan 71 yaşındaki Dominique Pélicot iki haftadır yargılanıyor. Mahkemede Pélicot’nun konuşacağı vakit geldi çattı ama kendisi yine bir şekilde sıyrıldı. Çünkü, önceki günlerde karnı ağrıdığı için duruşmadan ayrılan Pélicot, şimdi de hastanelik oldu.

Hikayeyi bilmeyenler için biraz başından alalım; 71 yaşındaki Pélicot 10 yıl boyunca popüler sohbet sitelerinde tanıştığı adamları evine aldı, ilaçla uyuttuğu eşi Gisèle’e tecavüz etmelerine izin verdi. Evine çağırdığı erkeklerin yaşları 26 ila 74 arasında değişiyordu. Şüphelilerin meslek skalası da genişti: Kamyon şoförleri, askerler, marangozlar, tüccarlar, hapishane gardiyanı, hemşire, bankada çalışan bilişim uzmanı, bir yerel gazeteci…

Kadın cinsel yolla bulaşan dört hastalığa yakalanmış

Pélicot, eşinin durumu fark etmemesi için eve çağırdığı insanlara sigara içmemek, kolonya kullanmamak, mutfakta soyunmak, elini sıcak suya tutmak gibi birtakım kurallar koymuştu. Böyle gecelerin sonunda eşinin vücudunu temizleyen Pélicot hiçbir şey olmamış gibi davranıyordu. O, 10 yıl boyunca Gisèle gerçekten de hiçbir şeyin farkına varmadı. Saçları dökülüyor, kilo alıyor, hayat daha bulanık hale geliyordu ama çevresi bunu Alzheimer gibi bir hastalığa bağlamış, gittiği jinekolog ve nörologlar da sorunu anlayamamıştı. Fransız doktorların kadının uyuşturulduğunu nasıl anlamadığı da bir tartışma konusu.

Ancak gerçeklerin ortaya çıkma gibi bir huyu var. Pélicot’nun yıllarca ördüğü iyi eş ve baba imajı 2020 yılında bir markette üç kadının etek altlarını kayda almaya çalışmasıyla son buldu. Kadınların şikayetçi olması sonucu karakolluk olan Pélicot’nun el konan iki cep telefonu, iki kamera ve dizüstü bilgisayarında 20 binden fazla video ve fotoğraf bulundu. Bunlar sadece Gisèle’e ait görüntüler de değildi, Pélicot’nun kızı ve iki gelininin görüntüleri de vardı.

Eve gelenlerden biri HIV pozitif

Ortaya çıkan yeni detaylar olayı daha da korkunç hale getiriyor. Örneğin Gisèle 10 yıllık sistematik tecavüzün sonucunda cinsel yolla bulaşan dört hastalığa yakalanmış. Kocasının eve davet ettiği erkeklerden biri HIV pozitif çıktı. Bu erkeklerden hiçbirine prezervatif takmaları söylenmemişti.

İfadesi alınacaktı ama hastanelik oldu

Kendisine yöneltilen suçlamaları kabul eden Pélicot aslında dün sorgulanacaktı. Ancak pazartesi günü bastonla duruşmaya gelen adam zayıf görüntüsüyle dikkat çekmiş, avukatı Béatrice Zavarro karın ağrısı çektiğini söylemişti. Hemen ertesi günü Pélicot’nun hastanelik olduğunu açıklayan Zavarro o olmadan duruşmaya devam etmenin “bir anlamı olmayacağını” söyledi.

Dominique Pélicot.

Öte yandan Yargıç Roger Arata sağlık raporunda Pélicot’nun günlük aktivitelerine devam edebileceğinin ve hapishaneden mahkemeye getirilebileceğinin yazdığını söyledi. Bununla birlikte Pélicot’nun ifade vermek için ne zaman kürsüye çıkarılacağı belli değil.

Zavarro “müvekkilinin duruşmadan kaçmadığını” savunarak “Pélicot duruşmadan kaçmayacak. Orada olacak ve tüm sorulara cevap verecek. Ancak planda olmayan bir sağlık sorunu çıktı” dedi. 71 yaşındaki adamın ağrılarının cuma günü başladığını anlatan Zavarro “Hep duruşmaya katılacağını ve ifade vereceğini söyledi. Bu çok önemli bir şey” diye de ekledi.

Uzmanlar yıllarca hem eşinin hem de çocuklarının gözünde “müşfik bir baba ve eş” imajı çizen Pélicot’yu “empati yoksunu” ve “kişilik bölünmesine sahip benmerkezci bir manipülatör” olarak tanımlamıştı. Tüm bu tacizlerin odağındaki Gisèle özellikle davanın halka açık görülmesini istedi. Böylelikle hem tecavüzcülerinin kim olduğu görülecek hem de cinsel saldırılarda uyuşturucunun rolüne dikkat çekmiş olacaktı.

Gisèle ve ailesini temsil eden avukat Stéphane Babonneau “Pélicot’nun tedavi edilip duruşmalara katılmasının çok gerekli olduğunu” söyleyerek “Gisèle Pélicot ve çocukları o olmadan ifade vermek istemiyor” dedi.

Sapıkların hayrete düşüren savunması: Kandırıldık

Dünkü duruşmada Pélicot’nun bilgisayarındaki görüntü ve kayıtları inceleyen polis memurlarından Stephen Gal konuştu ve sanıkların Gisèle’nin bilincinin yerinde olmadığını bilmediklerini savunamayacaklarını söyledi: “Görüntüler bir yana, sesleri de duyduğunuzda Gisèle’nin uyuduğunu hemen fark ediyorsunuz. Hiçbirinin kadının bilincinin kapalı olduğunu bilmediğini söyleyemezsiniz.”

Pélicot dahil 51 sapıktan 18’i tutuklu, diğer 32 sapık tutuksuz yargılanıyor. Firarda olan son sapık ise gıyabında yargılanacak. Ağırlaştırılmış tecavüzden suçlu bulunurlarsa çoğu 20 yıla kadar hapis cezası alacak. Gal, daha sonra yargılanan sanıklardan Mathieu D’yi nasıl bulduklarını anlattı. Yetkililer onu farklı dövmesinden tespit edebilmiş, Pélicot’nun telefonunda irtibat numarasını bulmuştu. Mathieu ifadesinde Pélicot’nun eşini uyutacağını bildiğini ama bunun “oyunun bir parçası” olduğunu düşündüğünü söyledi. Gal, Mathieu’nün kendilerine “Bunu bana senaryo olarak anlatmıştı, ben de safça, körü körüne buna inanmıştım” diye anlattığını aktardı.

The Times gazetesinin Avrupa editörü Peter Conradi suçlanan sapıklardan 55 yaşındaki evli hemşire Redouane E. F. ile duruşma arasında konuşmuş. “Ben örnek bir Fransız vatandaşı ve örnek bir hemşireyim” diyen Redouane “Bunun suç teşkil eden bir şey olduğunu bilsem neden gerçek adımı verip oraya gideyim ki? Gisèle Pélicot tek kurban değil. Ben de kurbanım” dedi. Redouane’a göre kendisine bunun rızaya dayalı bir birliktelik olacağı söylenmişti.

Gisèle Pélicot ise ifadesinde “Bu beyler evime girme özgürlüğünü kullandılar. Bana kafama silah dayayarak tecavüz etmediler belki ama vicdanları rahattı” dedi.

Fransız medyası mercek altında

İşin dikkat çeken kısmı da Fransız basınının bu hikayeyi manşette vermeye değer görmemesi. Bu nedenle de habere iç sayfalarda yer vermesi. Conradi kan donduran bu olaydan “daha büyük dersler çıkarma konusunda genel bir isteksizlik” olduğuna inanıyor. Kaleme aldığı yazıda “İşin ilginci burada medyanın konudan pek bahsetmemesi. Olay sadece Pélicot’nun bunu neden yaptığından ibaret değil, çok uzak mesafelerden bu köye gelip uyuyan bir kadına tecavüz etmeye hevesli erkekler bulmanın ne kadar kolay olduğu” diyor.

Conradi “Ülkenin politikacıları da beklenmedik bir şekilde bu konuya sessiz kaldı. Geçen yıl Senatör Joël Guerriau’yu şampanyasına ilaç katmakla suçlayan 48 yaşındaki Sandrine Josso bu konuda neredeyse tek başına kaldı. Guerriau o zamandan beri hiçbir suçu olmadığını savunuyor” diye yazıyor. Fransız medyasının sessizliğinin ise son zamanlarda 75 yaşındaki Gérard Depardieu ve 76 yaşındaki eski televizyon sunucusu Patrick Poivre d’Arvor’a yöneltilen tecavüz suçlamalarına gösterdiği ilginin yanında düşük kalması nedeniyle çelişkili buldu.

Conradi sol eğilimli Le Monde ile sağcı Le Figaro gibi gazetelerin genelde üçüncü sayfa haberlerini manşete taşımadığını kabul etti ama bu olayın sosyal medyada çok büyük ilgi gördüğünün altını çizdi.

Fransa’da sapık koca tartışması uzmanların da merceğinde: Bencil bir manipülatör