Fransa'da sapık koca davası tüm dehşetiyle sürüyor. Yargılanan 50'yi aşkın erkeğin 15'i hariç hiçbiri suçlamaları kabul etmedi. "Fantezi sanıyorduk, mağduruz" diyen sapıkların iddiaları ekrana yansıtılan videolarla çürütüldü.

Fransa’da bir mahkeme salonu. İçeride 50 yıllık eşini son 10 yılda uyuşturarak 80’den fazla adamın tecavüzüne maruz bırakan bir kocanın davası görülüyor. Aslında bu dava sadece kocayı değil, kimliği tespit edilen 51 sapığı da ilgilendiriyor. Aralığa kadar sürecek bu davada koca dahil bazıları suçlarını kabul etse de kimileri, “Biz bunu fantezi sandık, kadın da işin içinde diye düşündük” gibi sözlerle “esas mağdurun kendileri” olduğunu söylüyor. Oysa duruşmada açık açık gösterilen tecavüz anlarının videoları bambaşka bir hikaye anlatıyor.

Yıllarca kocasının bu sistematik tecavüzüne uğrayan Gisèle Pelicot bir yatakta yan yatmış, kolları önüne düşmüş, ağzı açık yatıyor. Horlama sesleri bile videodan duruşmadakilerin kulaklarına sızıyor. Kadının uyuduğu videodan bile anlaşılıyor yani. Üstüne abanan erkeklerin dokunuşlarına karşılık vermemesi de bunun “fantezi gereği” yapılan bir iş olmadığını kanıtlar nitelikte.

Gisèle bu görüntülerin halka açık mahkemesinde gösterilmesi için çok mücadele etti. Bunun sebebi de o videoların mahkeme salonunda “Biz mağduruz” diye dil döken sapıkların sözlerinin ne kadar yanlış olduğunun somut kanıtları olması. Çoğu tecavüz mağdurunun elinde kendi beyanlarından ve anılarından başka sunacakları kanıt yokken Pelicot’nun elinde bizzat kocası tarafından çekilmiş video ve fotoğraflardan oluşan kocaman bir arşiv var.

Kadının avukatı Antoine Camus bu görüntüler gösterilirken “tecavüzün ne olduğunu doğrudan görmek için” bunları halka göstermenin çok önemli olduğunu söyledi. Gisèle ve Camus’nun mücadelesi sadece olayda yer alan sapıklarla değil: Fransa’da tecavüzün yaygın olması ancak rıza kavramı konusunda bilincin oluşmaması.

15’i hariç hiçbiri suçlamaları kabul etmedi

Bu davada 50’den fazla erkek yargılanıyor. Neredeyse hepsi Gisèle’e bilinci yerinde değilken tecavüz etmekle suçlanıyor. Kadının 71 yaşındaki kocası Dominique Pelicot, yediği yemeklere ve içkilerine uyuşturucu karıştırmak ve emekli hayatı yaşadıkları köylerine başka erkekleri davet edip eşine tecavüz etmelerine göz yummakla suçlanıyor. Dominique bu suçlamayı zaten kabul etti.

Ancak diğer sapıklar için aynı şey geçerli değildi. Suçlanan erkekler arasında hem işçi hem de orta sınıftan kişiler var. Meslekleri o kadar çeşitli ki… Hemşire, kamyon şoförü, marangoz, tüccar, bilişim uzmanı, yerel gazeteci… Yaşları da 26 ile 74 arasında değişiyor. Birçoğunun bir ilişkisi ve çocuğu var. Suçlananlardan 15’i hariç hepsi suçlamaları reddetti. Biraz önce dedik ya mazeretleri de hazırdı: Kimi fantezi diyordu, kimi de Dominique tarafından manipüle edildiğini iddia ediyordu. Bu yetişkin erkekler hiç sorgusuz sualsiz bu yaşlı adamın sözlerine uymuşlardı yani.

Hatta bu hafta içlerinden biri kendisinin de uyuşturulduğunu düşündüğünü iddia edecek kadar ileri gitti. Dediğine göre odaya girdiği andan arabasına döndüğü ana kadar hiçbir şeyi hatırlamıyordu. Bir diğeri de “saldırgan” ve “psikopat” olarak nitelediği Dominique’ten korktuğu için “zayıflığını göstermemek için Gisèle’in vücuduna dokunduğunu” iddia etti.

Avukat Camus ise sapıkların “belli bir savunma hattından ilerlediğini” söyledi. Gisèle de erkeklerin yatak odasına girene kadar kandırılmış olabileceklerini ancak odaya girer girmez kendisinin bilincinin yerinde olmadığını ve bu işe rıza göstermemiş olduğunun anlaşılabileceğini söyledi. İşte videolar da burada devreye giriyor. Dominique çoğu zaman iki kamerayla bu anların çoğunu filme almış ve hepsini derleyip başlık atmıştı. Polis soruşturma boyunca Dominique’in elektronik cihazlarında 20 binden fazla video ve fotoğraf buldu.

Savunmaları ‘yok artık’ dedirtiyor

Videoların “uygunsuz ve şok edici” olmaları nedeniyle izlenemeyeceğine karar veren Avignon’daki ceza mahkemesi yargıçları, dün salonda yaşanan tartışmanın ardından fikrini değiştirdi. Mahkeme Başkanı Roger Arata tüm videoların gösterilemeyeceğini ama “gerçeğin anlaşılabilmesi için” kesinlikle gerekli görülen bazı videoların gösterilebileceğini söyledi. Bu sayede dün bir düzine video ve 10 fotoğraf mahkeme salonundaki ekranlarda gösterildi. Gisèle’i desteklemek için mahkemeye gelen insanların da görebilmesi için dışarıda kalanlara da görüntüler yansıtıldı. Videoların oynatma süresi uzun tutulmuş, avukatlar ve gazeteciler bir noktada ekrana bakmaya bırakmıştı.

Yargılananlar arasında yer alan 61 yaşındaki soğutma teknisyeni Thierry Postat, kendini savunurken 30 yaşından beri eş değiştirme olaylarına dahil olduğunu söyledi. Bu tecrübelerinden üçünde Dominique’inkine benzer şekilde kocaların eşleri uyurken kendisini yatak odasına davet ettiğini söyledi. Postat yargıçlara “Ben Bay Pelicot’ya güvendim. Çünkü eş değiştirme mevzularını organize edenler genelde erkeklerdir” dedi.

Avukat Camus ise Postat’ı sıkıştırarak “Gerçekten o video gördüğünüz şey bir eş değiştirme örneği mi?” dedi. Postat ise “Evet hatırladığım kadarıyla” diye yanıt verdi. Gisèle’nin diğer avukatı Stéphane Babonneau, bir şantiyede şoförlük yapan 43 yaşındaki Simone Mekenese’e “Kadının bilincinin yerinde olmadığının farkında değil miydiniz?” diye sordu ve karşılığında “Hayır, yakında bana katılacağını düşünmüştüm” yanıtını aldı.

İlginç olan bir şey daha söyleyelim: Postat perşembe günü mahkemede bulunanlara “rıza almadıkları için tecavüzcü olabileceklerini” söyledi ama sonra da ekledi: “Ruhen tecavüzcü değiliz.”

Fransa’daki sapık koca sonunda konuştu: Ben de bu odadaki herkes kadar tecavüzcüyüm