Fransa'da aralık ayına kadar sürecek "sapık koca" davasında suçlananlar ifade verdikçe profilleri şekillenmeye başladı. Şimdiye kadar konuşan erkeklerin bir listesi çıktı ve bunlar arasında Türkiye doğumlu 43 yaşındaki Hüsamettin de var.

50 yıllık eşini 10 yıl boyunca ilaçla uyuşturarak tecavüz etmesi için 80’den fazla yabancıyı evine alan 71 yaşındaki Dominique Pélicot’nun davasını başladığından beri takip ediyoruz. Bu davada sadece Pélicot değil, onun evine çağırdığı tespit edilen 51 erkek de yargılanıyor. Bu erkeklerin yaşları 26 ile 74 arasında değişiyor. Meslekleri de epey çeşitli. Aralarında gazeteci de var, hemşire de, yerel meclis üyesi de, kanyon şoförü de, çiftçi de, asker de, hapishane müdürü de… Her biri 20 yıla varan hapis cezasıyla karşı karşıya.

49’u tecavüz, tecavüze teşebbüs ve biri de cinsel saldırı ile suçlanıyor. Beşiyse çocuk istismarını içeren görüntülere sahip olmakla suçlanıyor. Bu adamların neyle suçlandığını daha detaylı anlattığımız şu yazıyı okuyabilirsiniz. 

Çoğu Fransa’nın güneydoğusunda, Pélicot çiftinin yaşadığı Mazan köyünü çevreleyen 60 km’lik alanda yaşıyor. Altısının daha önce aile içi şiddetten, ikisinin de cinsel şiddetten içeride yatmışlığı var. 23’ününse alkollü araç kullanma ve yanında uyuşturucu bulundurma gibi suçlardan sabıka kaydı var.

Bunlardan bazıları suçunu kabul etse de başta amaçlarının bu olmadığını söyleyerek 10 yıl boyunca habersizce tecavüze uğrayan 72 yaşındaki Gisèle’den özür dilediler. Diğerleriyle tecavüz suçlamalarını reddederek çiftin planladığı bir oyunun içinde olduklarına inandıklarını söyledi. Hepsinin ifadesinde ortak bir kendini acındırma durumu var. Çocukken ya şiddete uğradıklarını ya da istismar edildiklerini iddia ediyorlar.

Oysa Dominique yaptıklarını anlattığı duruşmada elini diğer suçlananlara yönelterek “Ben de bu odadaki herkes kadar tecavüzcüyüm” demiş ve diğerlerinin masum ayağına yattığını ima etmişti.

Sapık koca davasında bir Türk

Dava, Fransa’nın güneyindeki Avignon kentinde beş yargıçtan oluşan bir heyet tarafından görülüyor. Duruşmalar aralık ayına kadar sürecek. Gisèle davanın halka açık olarak görülmesi için mücadele verdi, “Utanacak taraf yer değiştirmeli” diyerek bu adamların bir bir teşhir olmasını sağladı. Şimdi bu adamların bir kısmı mahkemeye çıktı. İngiliz gazetesi The Guardian bugüne kadar çıkanların profilini çıkararak ifadelerine yer vermiş. Bu listede en çok dikkatimizi çeken kişiyse 43 yaşındaki Hüsamettin D. oldu.

Gazeteye göre Hüsamettin, engelli oğluna bakmak için yarı zamanlı işini bırakan evli bir baba. 2019’un haziran ayında Gisèle’i tecavüz etmekle suçlanıyor. Ama mahkemede tüm suçlamaları reddederek “Tecavüzcü olarak yaftalanmayı kabul etmiyorum, ben tecavüzcü değilim” dedi.

Hüsamettin, Dominique ile geçenlerde anatomisini çıkardığımız Coco.gg adlı sohbet odasında tanışmış. Aynı gece Pelicot çiftinin evine gitmek için eşine dışarı çıkacağını söylemiş. Hüsamettin mahkemede “Bunu kabullenemem. Tecavüzcü olan kocası. Bir erkeğin kendi eşine böyle bir şey yapacağını hiç düşünmemiştim” dedi.

Arap taklidi yapmış

Dominique sohbet sırasında Hüsamettin’e eşi için “Arap erkeği” aradığını söylemişti. Esasında Türkiye doğumlu olan Hüsamettin internette “Karim” rumuzunu kullanıyordu. Gisèle’in tüm bu olaylar sırasında “ölü gibi göründüğünü” kabul eden Hüsamettin, bunun bir senaryo, bir tür oyun olduğunu düşündüğünü söyledi. İddiasına göre Dominique’e eşinin rızasının olup olmadığını sormuş ama kadının ilaç etkisinde olduğunu bilmiyormuş. Yani Hüsamettin’e göre kendisi de bir “mağdur”du.

Mahkemede anlatılana göre Hüsamettin 11 yaşından beri esrar bağımlısı ve yetimhanede büyümüş. 2000 yılında uyuşturucu ticaretinden hüküm giymiş.

Kadın bir keresinde nefes alamadığı için öleyazmış

Saldırganlardan biri de 54 yaşındaki kasap Cyrille D. Hüsamettin’le aynı yıl eylül ayında Gisèle’i tecavüz etmekle suçlanıyor. O sırada eşi tatildeymiş ve kendisini cinsel açıdan eksik hissediyormuş. Kendini teselli etmek için de sohbet odalarına girmeye başlamış.

Tecavüz suçunu kabul eden Cyrille, sadece Dominique’in rızasını almış olduğunu sonradan fark ettiğini söyledi. Cyrille de Gisèle’in bilincinin yerinde olmadığını fark ettiğini ama Dominique’in “ısrarcı” davranması nedeniyle bunu göz ardı ettiğini ima etti. “Özür dilerim, saf, birazcık aptal ve ahmaktım” diyen Cyrille, tutulduğu hapishanede “kadınların erkeklere ait bir eşya olmadığını yeni yeni anladığını” söyledi.

Gisèle’in avukatına göreyse Cyrille’in tecavüzü sırasında yaşlı kadın nefes alamama riski nedeniyle öleyazmış.

Mahkemede geçmişini anlatan Cyrille, alkolik bir babanın elinde sürekli şiddet gördüğü bir çocukluk geçirdiğini anlattı. Bir keresinde babasının elinde satırla okulun dışında beklediğini anlatan Cyrille “Babam Hitler gibiydi” dedi.

Aynı taktiği kendi eşinde uygulayan adam

Fransa’nın güneyinde bir tarım kooperatifinin eski kamyon şoförü Jean-Pierre, Gisèle’e tecavüz etmekle suçlanmıyor. Aynı taktiği kendi eşini uyuşturup tecavüz ettirmek için Dominique’den ders almakla itham ediliyor. Mahkemede de kendisinden “Dominique’in müridi” olarak bahsedilen 63 yaşındaki Jean-Pierre, beş çocuk babası. Eşini uyuşturduktan sonra Dominique’e tecavüz ettirmiş.

Jean-Pierre’in kendi eşini 2015-2020 yılları arasında 12 kez başka erkeklere tecavüz ettirmiş. Mahkemede suçlamaları kabul eden Jean-Pierre, yaptıklarından pişman olduğunu söylemiş. Bu arada Jean-Pierre’in yaptıkları tesadüf eseri öğrenilmemiş. Eşi yine böyle bir tecavüz olayı sırasında uyandıktan sonra ilişkileri bitmiş.

Mahkeme sırasında Fransa’nın taşrasındaki çocukluğunun yoksulluk ve şiddet içinde geçtiğini söyleyen Jean-Pierre, çocuklarına “Beni ormanda domuzlar büyüttü” diyormuş.

En genç tecavüzcü

Fransız ordusunda askerlik yapan Joan K, bu erkekler arasında tecavüzle yargılanan en genç kişi. 22 yaşından itibaren 2019 ve 2020 yıllarında iki kez Gisèle’i tecavüz etmiş. Mahkemede “Ben bir tecavüzcüyüm çünkü yasalar öyle diyor” diye konuşan Joan, niyetinin tecavüz etmek olmadığını ama “o dönem rıza kavramının ne olduğunu bilmediğini” iddia etti.

Rızanın ne demek olduğunu da hapisteyken öğrenmiş. Mahkemede verdiği ifadede o zamanlar Gisèle’in horlamasını garip bulduğunu ve bilincinin yerinde olmadığını bildiğini ama bunun rızasının olmadığının bir göstergesi olduğunu anlamadığını söyledi. Joan, 2019 kasımında Gisèle’e tecavüz ettiği gece, eşinin erken doğumunu kaçırmış.

Fransız Guyanası’nda doğan Joan, üç erkek kardeşini kaybetmiş. Gençlik yıllarını sokaklarda geçirmiş, tutuklandığında da ordudaki işini kaybetmiş. Psikologlardan biri onun alkol ve esrar bağımlısı ve “depresif, yalnız” bir kişilik olduğunu söylüyor.

Listenin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

Fransa’daki ‘sapık koca’ davasında bir garip iletişim manzarası: Cinayete bile aracı olan sohbet sitesi Coco

Fransa’daki ‘sapık koca’ davasında ‘mağdurum’ diyen sapıklara tokat: Tecavüz anlarının videoları mahkemede izlendi