Fransa'da 50 yıllık eşini 10 yıl boyunca ilaçla uyutup 80'den fazla erkeğe tecavüz ettiren Dominique Pelicot'nun davası sürüyor. Mahkemede ilk kez konuşan Dominique, geçmiş travmalarını anlatarak "Ben de bu odadaki herkes gibi tecavüzcüyüm" dedi.

Fransa’da 50 yıllık eşini 10 yıl boyunca ilaç vererek uyutan ve 80’den fazla erkeğe tecavüz ettiren 71 yaşındaki Dominique Pélicot’nun neden böyle bir şey yaptığı merak edilen konuların başında geliyordu. 18 yaşında tanışmıştı Dominique ve Gisèle. 50 yıllık evliliklerinde Dominique hep “müşfik baba, kibar eş” imajı çizmişti. Eğer Dominique bir süpermarkette kadınların etek altlarını çekmeye çalışmasaydı bu imaj belki hiç bozulmayacaktı. Uzmanlar Dominique’in “kişilik bölünmesi yaşayan benmerkezci bir manipülatör” olduğunu söylüyordu. Ancak Dominique’i daha önce hiç kendi ağzından dinlemedik. Geçen hafta mahkeme önünde ifade verecekti ama sağlık sorunları yaşadığı için duruşmanın bu aşaması bir haftalık gecikme yaşadı. Bugün onu kendi ağzından dinlememiz mümkün oldu.

Ama Dominique’in sözlerini dinlemeden önce hikayeyi bilmeyenler için filmi biraz baştan saralım: 71 yaşındaki Pélicot 10 yıl boyunca popüler sohbet sitelerinde tanıştığı adamları evine aldı, ilaçla uyuttuğu eşi Gisèle’e tecavüz etmelerine izin verdi. Evine çağırdığı erkeklerin yaşları 26 ila 74 arasında değişiyordu. Şüphelilerin meslek skalası da genişti: Kamyon şoförleri, askerler, marangozlar, tüccarlar, hapishane gardiyanı, hemşire, bankada çalışan bilişim uzmanı, bir yerel gazeteci…

Pélicot eşinin durumu fark etmemesi için eve çağırdığı insanlara sigara içmemek, kolonya kullanmamak, mutfakta soyunmak, elini sıcak suya tutmak gibi birtakım kurallar koymuştu. Böyle gecelerin sonunda eşinin vücudunu temizleyen Pélicot hiçbir şey olmamış gibi davranıyordu. O, 10 yıl boyunca Gisèle gerçekten de hiçbir şeyin farkına varmadı. Saçları dökülüyor, kilo alıyor, hayat daha bulanık hale geliyordu ama çevresi bunu Alzheimer gibi bir hastalığa bağlamış, gittiği jinekolog ve nörologlar da sorunu anlayamamıştı. Fransız doktorların kadının uyuşturulduğunu nasıl anlamadığı da bir tartışma konusu.

Ancak gerçeklerin ortaya çıkma gibi bir huyu var. Pélicot’nun yıllarca ördüğü iyi eş ve baba imajı 2020 yılında bir markette üç kadının etek altlarını kayda almaya çalışmasıyla son buldu. Kadınların şikayetçi olması sonucu karakolluk olan Pélicot’nun el konan iki cep telefonu, iki kamera ve dizüstü bilgisayarında 20 binden fazla video ve fotoğraf bulundu. Bunlar sadece Gisèle’e ait görüntüler de değildi, Pélicot’nun kızı ve iki gelininin görüntüleri de vardı.

Suçlamaları kabul etti, diğerlerinin de tecavüzcü olduğunu söyledi

Bugün kürsüye elinde bastonuyla çıkan Dominique kendisine yöneltilen tüm suçlamaları kabul etti. Duruşmayı yerinden izleyen BFMTV’nin aktardığına göre Dominique “Suçlamaların tamamını kabul ediyorum. Ben de bu odadaki diğer herkes kadar tecavüzcüyüm” dedi.

Şu anda 72 yaşında olan eski eşi Gisèle, davanın halka açık bir şekilde görülmesini özellikle istemişti. Bunun sebebi kamuoyunun cinsel istismara ve uyuşturucunun rıza kavramını ortadan kaldırmasına dikkatini çekmekti. Dominique’in avukatı Beatrice Zavarro, Fransız haber ajansı AFP’ye müvekkilinin “mesanesinde pıhtı” olduğunu ve böbrek enfeksiyonu olduğunu söyledi. Dominique’in geçen hafta ifade vermemesi aileye ufak çaplı bir kalp krizi yaşattı. Gisèle ve kızı, Dominique konuşmazsa konuşmayacaklarını söyledi. Ama Dominique’in avukatı, adamın mutlaka konuşacağını çünkü duruşmayı “ailesinden af dilemek kullanmayı amaçladığını” söyledi.

Dominique konuşmasının devamında “Eşimden, çocuklarımdan ve torunlarımdan özrümü kabul etmelerini istiyorum. Yaptıklarımdan pişmanım. Affedilebilir olmasa bile affetmenizi istiyorum” dedi. 71 yaşındaki Fransız sadece toplu tecavüzden değil, başta eşi olmak üzere kızı ve gelinlerinin uygunsuz görüntülerini kaydedip yayarak mahremiyetlerini ihlal etmekle suçlanıyor.

Eşinin başına gelenleri hak etmediğini söyleyen ve “Ben Gisèle ile çok mutluydum. Annemin tam tersiydi, tam bir asiydi. Üç çocuğumuz ve torunlarımız oldu. Hiçbirine elimi sürmedim” diyen Dominique, mahkeme salonundaki diğer sapıkları göstererek “Hepsi biliyordu” dedi. Dominique ile suçlanan 50 erkek daha var. Aslında suçluların sayısı 83 ama bunlardan 32’si henüz bulunamadı. Bulunan 50 erkekten biri firari olduğu için gıyabında yargılanırken, diğer 49’undan bazıları suçunu kabul ediyor, bazıları da olaydan haberlerinin olmadığını söyleyerek masum ayağına yattı.

14 yaşındayken de toplu tecavüze karışmış

Kürsüde konuşurken kendisinin de zor bir yetiştirilme sürecinden geçtiğini ve tecavüz mağduru olduğunu iddia eden Dominique, zaman zaman ağladı. Dominique’in iddiasına göre kendisi de dokuz yaşındayken bir erkek hemşire tarafından istismar edilmişti. Ayrıca eğitim hayatı pek parlak geçmemiş, çalışma hayatında da başarılı olamamıştı. Kendi babasının şiddete yatkın biri olduğunu, annesinin ise cinsel şiddete maruz kaldığını anlatan Dominique, 14 yaşında bir inşaat alanında çıraklık yaparken bir kadının toplu tecavüze uğradığına şahit olduğunu ve kendisinin de bu saldırı eyleminde yer aldığını söyledi. Dominique sözlerinin devamında “Kaldırması güç bir yüktü ve ben onu 40 yıl taşıdım. Sapık olarak doğmuyorsun, sapık haline geliyorsun. Size çelişkili gibi gelebilir ama ben karımı asla bir obje olarak görmedim” dedi.

Dominique konuşurken mahkeme salonunda olan Gisèle, “Az önce söylediklerini Bay Pélicot’nun bizzat ağzından duymak çok zor. Çünkü 50 yıl boyunca onun tecavüzcü olabileceğini hiç düşünmemiştim. Bugün bunları duymak benim için çok zor. Şiddet ve zalimlik ondan bir saniye bile bekleyebileceğim bir şey değildi. Bu derece güveniyordum ona” dedi.

Fransa’da sapık koca davası yüzlerce kadını sokağa döktü: Utanması gereken suçlular

Fransa’da sapık koca davası: Her yeni detay öncekinden daha korkunç

Fransa’da sapık koca tartışması uzmanların da merceğinde: Bencil bir manipülatör