Tunus'da Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi tutuklandı. Gannuşi'nin tutuklanmasına Türkiye ve ABD'den tepkiler gelirken ortak kanı bu kararın ülkedeki gerilimi artıracağı yönünde oldu.

Tunus’ta ana muhalefet partisi Ennahda’nın lideri ve eski Halkın Temsilcileri Meclisi Başkanı Raşid Gannuşi tutuklandı.

17 Nisan’da güvenlik güçlerinin evine düzenlediği baskınla gözaltına alınan Gannuşi, 48 saatli savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’e muhalefet eden Gannuşi’ye yöneltine suçlama, ‘devletin güvenliğine karşı komplo kurmak’ olarak açıklandı.

Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi Lideri için Tunus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, ‘kışkırtıcı açıklamalar’ yaptığını belirtti.

Türkiye’den de bu tutuklamaya yönelik tepkiler geldi. Dışişleri Bakanlığı’nın, son gelişmelerle ilgili yazılı açıklamasında, “Toplumun farklı kesimlerini temsil eden siyasetçilere yönelik bu tür tasarrufların, Tunus’un toplumsal barışına fayda sağlamayacağını düşünüyoruz” ifadeleri kullanılırken, Tunus’ta demokratik geçiş sürecinin toplumun tüm kesimlerini içeren, geniş bir uzlaşı temelinde yürütülebildiği takdirde başarılı olabileceğine inanıyoruz. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de dost ve kardeş Tunus’un barış, refah ve esenliği için katkı sağlamayı sürdürecektir” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Gannuşi’nin Kadir Gecesi gözaltına alındıktan iki gün sonra da tutuklanmasının demokratik süreçlere darbe vurduğu ve endişe verici olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Tunus hükümetini eleştiren bir açıklama yayınladı. Hükümetin muhalefete tutumu eleştirilirken, Gannuşi’nin tutuklanmasının ülkede gerilimi artırabileceği uyarısında bulunuldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “Tutuklama kararı, Tunusluların düşünce ve ifade özgürlüğünü açıkça güvence altına alan Anayasa’da benimsenen ilkelerle çelişiyor” dedi.