İnternet kullanan herkesin başına gelebilecek dolandırıcılık girişimlerinde, muhatabınız her zaman, bu dolandırıcılık sayesinde zengin olacak kişiler olmuyor. Çoğu zaman, sizi dolandırmaya çalışan kişiler, esasında bir şebekenin alıkoyduğu ve çalışmaya zorladığı, sizi dolandırdığı zaman elde edeceği parayı alan büyük şebekelerin doğru tabirle ‘esirleri’ oluyor.
Bu durum tahmin ediliyor olsa da Birleşmiş Milletler şimdi hazırladığı raporla bu durumun büyüklüğünü ortaya serdi. Rapora göre, Myanmar genelinde en az 120 bin, Kamboçya’da da en az 100 bin kişi, illegal kumar / bahis oyunlarından, kripto dolandırıcılığına kadar çeşitli online dolandırıcılık faaliyetlerini zorla gerçekleştirmeye zorlanıyorlar. Bu insanlar şebekeler tarafından esir alınıyor ve işkenceye maruz kalıyorlar. Laos, Filipinler ve Tayland’da da benzer şebekelerin faaliyet gösterdiğinin altı çiziliyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, bu kişilerin kurban olduklarının altını çiziyor: “Bu dolandırıcılık operasyonlarında çalışmaya zorlanan kişiler, suçları işlemeye zorlanırken insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. Onlar mağdur. Onlar suçlu değil.”
Sevgilisini görmek için gitti, alıkonuldu, sonra öldü
Reuters’ın haberine göre Kamboçya polisi sözcüsü Chhay Kim Khoeun bu veriyi şüpheli bulurken şu ifadeleri kullanıyor: “Ne söyleyeceğimi bilmiyorum. 100 bin sayısını nereden aldılar? Araştırdılar mı? Verileri nereden aldılar? Yabancılar sadece ortaya bir şeyler atıyorlar.”
Bu tür şebeke kurbanları çeşitli vaatlerle bu bölgelere çekiliyorlar ve şebeke tarafından alıkonuluyorlar. Bu bazen imkânları iyi bir iş oluyor bazen de bir gönül meselesi oluyor. Dolandırıcılık merkezleri yılda bir mlyar dolardan fazla gelir elde edebiliyor.
BBC’nin haberinde geçen yıl yaşanan trajik bir vaka aktarılıyor: 25 yaşındaki bir Malezyalı, sadece internet üzerinden konuştuğu bir kız arkadaşıyla buluşmak için Bangkok’a gidiyor. Bu kişi daha sonra Myanmar’a kaçırılıyor ve online dolandırıcılık yapan şirketler için çalışmaya zorlanıyor. Ailesiyle son telefon konuşmasında, hastalık numarası yaptığı iddiasıyla dövüldüğünü anlatan kişi, bir ay yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitiriyor.
BM İnsan Hakları Ofisi’nde göç konusunda kıdemli danışman Pia Oberoi, mağdurların, bu işe kandırılarak yönlendirildiklerinden, damgalanma riski ve utanç hissi yüzünden çok fazla vakanın bildirilmediğini söylüyor.