ABD Başkanı Joe Biden her sene olduğu gibi bu sene de Beyaz Saray muhabirlerinin şerefine yemek düzenledi. Trump ve yaş üzerine şakaların havada uçuştuğu törende öldürülen ya da özgürlüğü elinden alınan gazeteciler de konuşuldu.

Her sene düzenlenen Beyaz Saray Muhabirleri Derneği yemeğinde bu sene yok yoktu. Filistin yanlısı protestocular ateşkes çağrılarını yerine ulaştırmak için çaba sarf etti, ABD Başkanı Joe Biden geçen sene olduğu gibi bu sene de konuşması sırasında mizahını konuşturdu.

Seçimlere yedi ay kalmışken fırsat bu fırsat deyip rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump’ı hedef alan Biden, New York’ta görülen sus payı davasından girdi, 2024 seçimlerini etkileyecek konulardan çıktı. Yaklaşık 10 dakika süren konuşmada Biden ilk olarak yaş sorununa değindi. “Yaş bir sorun, evet” diye söze başlayan Biden “Ben altı yaşında bir çocuğa karşı yarışan yetişkin bir insanım” dedi.

‘Fırtınalı’ davadan tarih dersine

Trump’a ilk adıyla seslenen Biden “Donald son zamanlarda zor günler geçirdi. Siz buna ‘fırtınalı’ da (stormy) diyebilirsiniz” diyerek kelime oyunu şakası yaptı. Trump’ın şu anda mahkemede görülen davası 2016 yılında porno yıldızı Stormy Daniels’e geçmişteki cinsel ilişki yaşadıklarını açıklamaması için verdiği parayı “seçim harcamaları” arasında göstermesinden kaynaklanıyor. Eğer Trump bu davada suçlu bulunursa hapis cezası alabilir.

Trump’ın ‘sus payı’ davasında ilk kozlar paylaşıldı: Savcı ‘seçimi etkilemek’ dedi, savunma ‘demokrasi’

Bu arada hatırlatmamız gerekiyor; Biden’a da çok gizli devlet belgelerini başkan yardımcılığını bıraktıktan sonra Beyaz Saray’a teslim etmek yerine sakladığı için neredeyse dava açılacaktı. Ama sonra savcı davayı “Biden’ın yaşlı bir adam olmasından dolayı jüriyi etkileyebileceğini” belirterek kapatmıştı.

Akşam yemeği Hilton Otel’de düzenlendi ve Biden yemeğe katılan gazetecilere “Bazılarınız sorularınıza yeterince cevap vermediğimden şikayet ediyor. Yorum yok. New York Times ‘bağımsız gazetecilerden aktif ve etkili bir şekilde kaçtığım’ için beni eleştiren bir bildiri yayınladı. Eğer ki New York Times’ın benim için aktif ve etkili demesi için yapmam gereken buysa ben varım” dedi. Biden selefleri arasında basına en az konuşan ABD’li liderlerin başında geliyor. Bu da çok şaşırtıcı bir durum değil aslında; gazetecilerin sorularına her cevap verdiğinde bir pot kırmayı başarıyor. Mesela geçen yıl Çinli lider Şi Cinping ile görüşmesinin hemen ardından gazetecilerin sorularını aldığında Şi’ye “diktatör” diyerek Blinken’ı germeyi başarmıştı.

Biden’ın Trump’ı tiye almaları burada da bitmedi, “Donald’ın Amerikan İç Savaşı hakkında ne dediğini duydunuz mu? Gettysburg dedi. Vay canına. Trump’ın konuşması o kadar utanç vericiydi ki Robert E. Lee’nin bu kez heykeli teslim olmak zorunda kaldı” dedi. Trump’a tarih dersi veren Biden haftalar öncesinde Japonya Başbakanı Fumio Kişida’yı ağırlarken “Nesiller boyu yan yana savaştık” diyerek pot kırmıştı.

Şi-Biden zirvesinden inciler: Görüşmeden öğrendiklerimiz ve Biden’ın ‘diktatör’ potu

Protestocular otelin önünde protesto düzenledi

Otelin içinde şakalar havada uçuşurken dışında da Biden yönetiminin Gazze’deki savaşa karşı tutumuna öfkeli olanlar toplanmıştı. Gazeteciler ve siyasetçiler otele vardıklarında etrafları Filistin yanlısı protestocularla sarıldı, protestocular “Utanın!” sloganları attı. Gazze’deki öldürülen 100’den fazla Filistinli gazetecinin adının yazılı olduğu basın yelekleri giyen protestocular mekanın önünde yere yattı. Protestonun organizatörlerinden Hazami Barmada “Bedenlerimizi yerlere atarak etkinliğe katılan gazetecilerde rahatsızlık yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

Fotoğraf: AA

Geçen sene olduğu gibi bu sene de Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç ve hapiste tutulan diğer gazeteciler gündeme geldi. Geçen yıl bu konuda daha umutlu bir tonda konuşan Biden bu sene kasvetli bir tonda konuştu:

“Hapis tutulan gazetecileri yuvalarına getirene kadar pes etmeyeceğiz. Size halk düşmanı diyenler var. Yanlış ve tehlikeli bir ifade. İşinizi yaparken hayatlarınızı tehlikeye atıyorsunuz. Meslektaşlarınızdan bazıları hayatını kaybetti, bazıları ağır yaralandı. Bazıları ise özgürlüklerini kaybetti. Gazetecilik asla bir suç değildir; ne burada, ne orada, ne de dünyanın başka bir yerinde.”

Gerşkoviç Rusya’da hapse atılalı 396 gün geçti. Amerikan hükümeti onun haksız yere alıkonduğunu savunuyor. Rusya ise Gerşkoviç’in casusluk yaptığı iddiasında kararlı. Gerşkoviç’in dışında mahkum tutulan bir diğer gazeteci ise Austin Tice. Tice 4276 gün önce, yani neredeyse 12 yıl önce, Suriye’de kaçırıldı. Gazze’de ölen ve Biden’ın değinmediği gazeteciler meselesine ise NBC News’in kıdemli Beyaz Saray muhabiri Kelly O’Donnell değindi. O’Donnell “Mesleğimiz tehlikeli olabilir. Ekim ayından beri 100’den fazla gazeteci öldürüldü ve çoğu Gazze’de gerçekleşti” dedi.

Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz:

Beyaz Saray Muhabirler yemeğinde şakalar havada uçuştu: Biden gazetecileri kahkahaya boğdu