Gazze'de bir hafta süren ateşkes sona ererken İsrail'in yeniden başlattığı saldırılarda 178 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. ABD ve Mısır ateşkes için çabaların sürdüğünü söylerken Hamas'ın elindeki iki esir daha yaşamını yitirdi.

İsrail ve Filistinli örgütler arasında Katar arabuluculuğunda bir hafta süren ateşkes sona erince İsrail ordusu yeniden Gazze’yi hedef aldı. Kentte bir gündeki sivil kayıpların üç haneli sayıları aştığı belirtilirken Filistin Kızılayı İsrail’in yardım girişlerini engellediğini söyledi.

Yardım kuruluşunun X hesabından yapılan paylaşımlarda İsrail’in “Bugünden itibaren bir sonraki duyuruya kadar Mısır tarafından Gazze Şeridi’ne yardım kamyonlarının girişinin yasak olduğu konusunda Refah Sınır Kapısı’nda faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara bilgi verdiği” belirtildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: Ölü sayısı 170’i geçti

Gazze’de Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı, ateşkesin bu sabah sona ermesinden bu yana İsrail saldırılarında 178 kişinin öldüğünü söyledi.

Bakanlığın yaptığı açıklamada “Ölenlerin çoğu çocuk ve kadın” denirken, gün içinde 589 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Mısır: Ateşkesin yeniden başlaması için çaba sarf ediyoruz

Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan’ın İsrail’in Gazze’de saldırılara yeniden başlamasına ilişkin yaptığı açıklama kurumun sitesinde yayımlandı.

Raşvan, “Gazze’deki ateşkesin sona ermesinden derin üzüntü duyuyoruz. İnsani aranın en kısa sürede yeniden başlaması, Gazze’deki Filistinlilere daha fazla insani yardım gitmesi ve saldırıların durması için ortaklarımızla yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

ABD Hamas’ı sorumlu tuttu

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında ülkesinin yardımların Gazze’ye geri gönderilmesine izin vermek için İsrail ile birlikte çalıştığını ancak Hamas’ın da oynaması gereken bir rol olduğunu söyledi.

Kirby, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in sözlerini tekrarlayarak, iki tarafın Filistin bölgesinde bir hafta süren insani ateşkesi uzatma konusundaki başarısızlığından Hamas’ı sorumlu tuttu.

ABD’li yetkili “ABD, yardımın mümkün olan en kısa sürede Gazze Şeridi’ne geri akmasını istiyor ancak Hamas’ın serbest bırakılacak rehinelerin bir listesini hazırlaması gerekiyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ülkesinin ateşkesi uzatmak için çaba sarf ettiğini söylemiş, Hamas’ı suçlamış ve “Hamas verdiği taahhütlerden döndü. Ateşkes henüz sona ermeden önce Kudüs’te korkunç bir terör saldırısı gerçekleştirdi ve üç kişiyi öldürdü” demişti.

Hamas’ın elindeki 6 esir öldü

7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırılan 6 esirin daha bugün öldüğü doğrulandı.

Hayatını kaybeden esirlerden biri 75 yaşındaki Eliyahu Margalit, dün serbest bırakılan rehinelerden hemşire Nili Margalit’in babası. Baba-kız Hamas’ın Kibbutz Nir Oz’a yaptığı saldırılarda kaçırılmıştı. İkinci esir ise Reim’deki müzik festivali sırasında Hamas tarafından kaçırılan 26 yaşındaki Guy Iluz. Iluz İsrail’de bir müzik grubunda ses mühendisi ve basçıydı.

Diğer esirlerin de isimleri ve yaşları açıklandı:

  • Arye Zalmanovich, 85
  • Ofra Keidar, 70
  • Maya Goren, 56
  • Ronen Engel, 55

BM: Ateşkesin bitirilmesi ciddi bir hata

Birleşmiş Milletler’in İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese, BBC Newshour programına verdiği demeçte ateşkesin sona ermesinin “ciddi bir hata” olduğunu söyledi.

Albanese, “Gazze’deki insanların içinde bulunduğu insani felaket göz önüne alındığında bu sorumsuzluktur. Gazze’deki halk daha fazla şiddete, daha fazla bombalamaya dayanamaz” dedi.

Albanese, Hamas’ın silahsızlandırılması ve İsrail ordusunun geri çekilmesine izin vermek için işgal altındaki Filistin topraklarında bağımsız bir barışı koruma operasyonunun olması gerektiğini belirtti.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı.

İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi’nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest bırakılmıştı.

İsrail’den ‘tampon bölge’ planı

İsrail devlet televizyonu KAN’ın ismini vermek istemeyen kaynaklardan aktardığı haberde, Başbakan Benyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın perşembe günü Batı Kudüs’te bir araya geldiği hatırlatıldı.

Haberde Netanyahu’nun Blinken’a bir tampon bölge planı anlattığı iddiası yer aldı. Aktarılana göre Netanyahu savaş sonrasında Gazze’nin Hamas’tan arındırılması için “derin bir tampon bölge” kurulmasını sağlayacak.

Netanyahu’nun plan konusunda “savaş kabinesinin de onayını aldığı” bildirilirken ABD ve Arap ülkelerinin buna karşı olduğu söylendi.

Hizbullah İsrail güçlerine ateş açtı

Lübnanlı Hizbullahı, Gazze’de çatışmaların yeniden başlamasının ardından sınırın ötesindeki İsrail ordusu mevzilerine ateş açtı. İsrail güçleri de ateşe karşılık verdiklerini ve Lübnan’dan fırlatılan füzelerin düşürüldüğünü söyledi.

İran destekli Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki sınır kasabası Houla’da İsrail saldırısı sonucu iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Serbest bırakılan Filistinliler konuştu: Üstümüze işediler