Gazze’de esir takasında yeni umutlar: İsrail heyet gönderiyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. / Fotoğraf: AA
İsrail'in Gazze'ye saldırıları aralıksız devam ederken Başbakan Netanyahu'nun esir takası görüşmeleri için Doha'ya gönderilmesi planlanan İsrail heyetine onay verdiği bildirildi.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 38 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti, 1.5 milyonu aşkın sivil de yerinden edildi. Her şey, Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail kontrolü altındaki topraklara düzenlediği ve ‘Aksa Tufanı Operasyonu’ adını verdiği saldırılarla başlamıştı. Hamas bu saldırılarda 250 kişiyi rehine olarak Gazze’ye götürmüştü.
Bu kişilerin Filistinli mahkumlarla takası da son dönemde ateşkes girişimleriyle birlikte sık sık gündeme geliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Dış İstihbarat Servisi Mossad’ın başkanı David Barnea’nın Tel Aviv ve Hamas arasında bir esir değişimi önerisini görüşmek üzere Katar’ın başkenti Doha’ya gidip dönmesinin ardından, gelecek hafta müzakere ekibini yeniden göndermeyi kabul etti.
Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, bu karar Barnea’nın Doha’da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından alındı. Netanyahu, İsrail ile Hamas arasındaki müzakereleri görüşmek üzere İsrailli bir heyetin tekrar Katar’ın başkenti Doha’ya gitmesine onay verdi.
Açıklamada, müzakerelere katılan taraflar arasında hala büyük farklılıklar olduğu belirtildi. İsrail medyasındaki haberler, bir anlaşmaya varılmasının birkaç hafta sürebileceğini öne sürüyor.
Bugünkü Doha ziyaretinde Barnea’ya eşlik eden müzakere heyetinde İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kayıp kişiler ve esirlerden sorumlu komutan Nitzan Alon yer almadı.
3 Temmuz’da Mossad’dan yapılan yazılı açıklamada, esir değişimi müzakerelerinde arabuluculuk yapan tarafların, Hamas’ın ateşkes teklifine verdiği yanıtı İsrailli müzakere ekibine ilettiği duyurulmuştu. Netanyahu, Tel Aviv ile Hamas arasında bir esir değişimi anlaşması sağlamak amacıyla İsrail’den bir heyet göndermeye karar verdiğini açıklamıştı.
WSJ: Mossad anlaşmayı onaylama konusunda iyi niyetini bildirdi
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin müzakerelerle ilgili bilgi sahibi bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Mossad yetkilileri, Tel Aviv ile Hamas arasındaki arabulucu ülkelere “İsrail’de hükümetin ve Güvenlik Kabinesinin ateşkes ve esir takası anlaşmasını onaylaması konusunda iyimser olduklarını” bildirdi.
İsrail Başbakanlık Ofisi’nden dün yapılan açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, Mossad Direktörü David Barnea’nın Tel Aviv ile Hamas arasında esir değişimi önerisini görüşmek için Katar’ın başkenti Doha’ya gidip dönmesinin ardından, gelecek hafta yeniden İsrailli müzakere ekibini göndermeyi kabul ettiği duyuruldu.
İsrail medyasındaki haberlere göre taraflar arasındaki anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.
Sisi ve Esad Gazze’yi görüştü
Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana arabulucu rolüyle öne çıkan bir diğer ülke de Mısır. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve bölgedeki artan tansiyonun yarattığı tehlikeler üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada görüşmeye ilişkin bilgi verildi.
Görüşmede Gazze’deki güncel durum masaya yatırılırken, Sisi ve Esad bölgedeki gerilimin ciddiyeti hakkında fikir alışverişinde bulundu. İki liderin görüşmesinde “çatışma ortamının genişlemesinin önlenmesi ve bölgesel güvenlik ile istikrarın korunmasının gerekliliği” vurgulanırken, “Filistinlilerin yerinden edilme girişimlerinin tamamen reddedildiği” ifade edildi.
Sisi, Mısır’ın Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması, insani yardımların sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için çabalarını sürdüreceğini belirtti.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı, son 48 saatte 87 artarak 38 bin 98’e yükseldi. / Görsel: AA
7 Ekim sonrası Gazze: Neler yaşandı?
Gazze’de savaş, Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 128’i Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.
Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 38 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te dört günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.
Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 300 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.