ABD'de gerçekleşen okul saldırısının ardından dört kişi hayatını kaybetmişti. Saldırganın gözaltına alınmasının ardından babasının da çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olduğu bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), önceki gün Georgia eyaletinde bir lisede gerçekleşen silahlı saldırıyla sarsıldı. Ülke, tarihindeki bir çok okul saldırısının yasını tutmaya devam ederken gelen bu saldırı 2024’te en çok kişinin öldüğü okul saldırısı oldu. Apalachee Lisesi’nin 14 yaşındaki öğrencisi Colin Gray iki okul arkadaşını ve iki öğretmenini öldürdü.  Dört kişiyi öldüren silah yarı otomatik bir AR-15 tüfeğiydi. Dokuz kişinin de hastaneye kaldırılmasının ardından öğrenci gözaltına alındı ve yaşına rağmen yetişkin olarak yargılanacak. Saldırganın geçen sene silahlı saldırı tehditlerinde bulunduğu için babasıyla beraber sorgulandığı ortaya çıktı. Baba Colt Gray’de çeşitli suçlamalarla karşı karşıya.

Georgia polisi failin babası Colt Gray’in dört adet taksirle adam öldürme, iki adet ikinci derece cinayet ve sekiz adet çocuklara karşı zulüm suçlamasıyla yargılanacağını açıkladı.

Gray’in ailesinden açıklamalar geldi

Colin Gray’in dedesi (annesinin babası) Charlie Polhamus, saldırıdan utanç duyduklarını söyledi. Polhamus, saldırının sebeplerinden birinin ise Gray’in ev ortamı olduğunu düşünüyor. Gray’in annesi ve babası ayrılmıştı ve yaşamını bugün tutuklanan babasıyla beraber sürdürüyordu.

Gray’in teyzesi Annie Brown’dan gelen açıklama da “Gray’in hayatındaki yetişkinler tarafından yüz üstü bırakıldığı” yönünde oldu.

Geçen sene de ifadesi alınmış

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Atlanta birimi geçen yıl da Gray’in ifadesini aldığını söylüyor. Sebebi bir okula silahlı saldırı yapacağına dair internette tehdit savurmasıymış. FBI’ın açıklamasına göre gencin geçen yıl mayıs ayında yeri ve zamanını belirtmediği bir saldırı düzenleyeceğine dair isimsiz şikayetler almışlardı. Mesajların kaynağını izleyen yetkililer 13 yaşındaki Gray’e ve babasına ulaştı.

Tutuklanan baba geçen yıl verdiği ifadede evde av silahları olduğunu söylemiş, ama Gray’in bunlara tek başına erişemeyeceğini savunmuştu. Gray tehditlerin kendisine ait olduğunu reddetmişti. Olayda kullanılan silahın evdeki av silahlarından biri olup olmadığı henüz belli değil.

Saldırının kan donduran detayları

16 yaşındaki Lyela Sayarath saldırıdan hemen önce Gray’in cebir dersinde yanında oturduğunu anlattı. Sayarath’ın anlattıklarına göre Gray bir noktada dersten çıkmış ve  dersin sonuna doğru biri hoparlörden duyuru geçerek öğretmenlerine e-postalarını kontrol etmesini söylemiş. Kısa süre sonra Gray’in kapalı sınıf kapısında belirdiğini söyleyen Lyela çocuğun elinde silah olduğunu o sırada farketmiş.

Bundan sonrasını söyle anlatıyor: “Sanırım içeri almayacağımızı anladı. Bu yüzden de kapısı açık diğer sınıfa yöneldi ve ateş etmeye başladı. Belki 10-15 el ateş duymuş olabilirim. Çok iyi planlanmış bir saldırı gibi görünmüyordu. Ya da silahı o kadar güçlü değildi. Çünkü bizim kapımızı zorlamadı. Sınıfa giremeyeceğini anlayınca bir sonraki sınıfa yöneldi.”

ABD Başkanı Biden’dan da açıklama geldi

ABD Başkanı Joe Biden Kongre’ye tekrar silah kontrolünü görüşmeyi önerdi. Wisconsin’deki konuşmasında Georgia’da yaşanan facianın ardından “Dualar ve dileklerden daha fazlasına ihtiyacımız var” diyerek Cumhuriyetçileri işaret etti. Biden, “bazı Cumhuriyetçi dostlarının” da artık silah yasalarına daha sıcak baktığını söyledi.

Babanın gözaltına alınması Crumbley davasını anımsattı

15 yaşındaki Ethan Crumbley 30 Ocak 2021’de ABD’nin Michigan eyaletindeki Oxford Lisesi’ne silahla saldırarak dört öğrencinin ölümüne sebep olmuş, yedi öğrenciyi de yaralamıştı. Michigan’daki mahkeme Şubat ayında Ethan’ın 45 yaşındaki annesi Jennifer Crumbley’yi de “olaydaki ihmalinden ve sorumluluğundan dolayı” kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulmuştu. Böylece ABD’de de ilk kez bir ebeveyn, çocuğunun yaptığı silahlı kitlesel saldırı nedeniyle mahkum olmuştu. Bu davanın ülkede okul katliamlarına dair yaklaşımı değiştireceği öngörülmüştü. Bu öngörünün de Colin Gray’in babası Colt’un gözaltına alınmasıyla doğru çıktığı söylenebilir. Çünkü Crumbley’nin yalnızca annesi yargılanmamıştı. Baba Crumbley, silahlarını çocuğundan uzak tutmaması nedeniyle hakim karşısına çıkmıştı.

Saf kötülük: Cebir dersinden çıktı, gidip silahını aldı, iki matematik hocası ve iki öğrenciyi öldürdü