Bugün dünya bikini günü. Moda dünyasının belki de en ikonik tasarımından bahsetmek ve son bikini trendlerine göz atmak için iyi bir fırsat.

Modern bikini tek parça mayodan evrilse de tarihi çok eskilere uzanıyor. Antik Roma döneminde kadınlar, egzersiz yaparken ya da termal banyolara girerken ‘Terma’ adlı iki parçalı bir giysi giyerdi. Memeleri kapatan ve genellikle omuz askılarıyla tutturulan üstle bağcıklarla bele bağlanan alt parçadan oluşan Terma bugünkü bikiniye benzerdi.

İlk modern bikiniyi 1946 yılında Fransız mühendis ve moda tasarımcısı Louis Réard dünyaya tanıttı.Tasarıma, İkinci Dünya Savaşı’nda Pasifik Okyanusu’nda nükleer denemelerin yapıldığı Bikini adalar topluluğundan esinlenerek isim verdi. 

Muhafazakar toplum kesimleri başlangıçta bu cüretkar tasarıma dirense de moda dergileri ve Hollywood, büyüsünü sezdiği bikiyi hızla benimsedi.

Bikiniyi genç oyuncuların yıldızlaşmasında rol oynadı. 1962 yapımı James Bond filmi ‘Dr. No’da beyaz Ursula Andress, beyaz bir bikinisiyle denizden çıkarak büyük etki yarattı. Bu sahne bugün bile en ikonik bikini sekanslarından biri olarak kabul edilir. Aynı şekilde bikinin popülerleşmesinde de etkili oldu.

O günden beri bikinili karakterler filmlerde, dizilerde, müzik videolarında sık sık karşımıza çıktı.

Lady Gaga 2013 MTV müzik ödüllerinde ‘Applause’ performansını sergiliyor

Bikini, moda endüstrisinin önem verdiği parçalardan biri. Tasarımcılar her yıl bir öncekinden daha farklı işler çıkarabilmek için çalışıyor, dünyanın her yerinden milyonlarca kadın o yaz nasıl bir bikini giyeceğini düşünüyor. Öyle biz de lafı uzatmalayım ve günün önemine uygun olarak moda dergisi InStyle’ın 2023 bikini trendlerine göz atalım. 

Nostaljik çiçek desenleri

Simli kumaşlar

Atletik tasarımlar

Zincir vurgulu parçalar

İç giyim dokunuşlu bikini

Serenay Sarıkaya denizden bildiriyor