İsrail'in Gazze işgalinde son hedef sivillerin sığındığı Mevasi oldu. Çadırların yer bölgedeki saldırı sonucu onlarca kişi öldü. İsrail kendisini 'Kassam komutanı Deyf'i hedef aldık' diye savundu.

Hamas’ın 7 Ekim’de 1200 İsraillinin ölümüne, 250’den fazlasının da esir alınmasına neden olan Aksa Tufanı ardından başlayan savaş sürüyor. İsrail’in “misilleme” diye başlattığı, sonrasında katliama dönen savaş artık 10’uncu ayında. 38 binden fazla Filistinlinin katledildiği Gazze’de en son İsrail’in “güvenli bölge” ilan ettiği Han Yunus’un batısındaki Mevasi hedef alınmıştı. Çadır kentlere düzenlenen saldırılarda onlarca sivil Filistinlinin öldürülmesi büyük eleştirilere neden olmuştu. Hamas saldırıda sivillerin hedef alındığını açıklarken İsrail ise kendisini Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın Komutanı Muhammed Deyf’i hedef aldığını açıklayarak savunmaya kalktı.

İsrail, Gazze Savaşı’nın 281. gününde yine güneydeki Han Yunus’u vurdu. İsrail’in Han Yunus’un batısında ‘insani bölge’ ilan ettiği ve yerinden edilmiş Filistinlilerin çadır kent kurduğu Mevasi’ye bombalar ve füzelerle düzenlenen çok büyük saldırıda onlarca Filistinli öldürüldü ve yaralandı.

Sosyal medyaya düşen görüntülerde Filistinli sivillerin çadırlarının kullanılamaz hale geldiği ve yandığı görüldü. Görüntülere öte yandan Filistinlilerin yerle yeksan olmuş çadır kentte elleriyle kazıyarak enkazlar insan aradığı da yansımıştı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın son paylaştığı verilere göre Mevasi saldırısında öldürülen Filistinlilerin sayısı 90’a yükseldi, yaralı sayısı da 200’den fazla. Bakanlık açıklamasında ölenlerin içerisinde yaralılara yardım etmek isteyen sivil savunma yetkililerinin de 0lduğunu belirtti.

İsrail: Deyf hedef alındı

İsrail medyasına konuşan askeri kaynaklar ise saldırıda “Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deyf’in hedef alındığını” açıkladı. Aynı kaynaklar “Deyf, Han Yunus’un batısındaki insani bölgede yerin üstünde saklanıyordu” dedi.  İsrail ordusu da “hava saldırısının hedefinin”, “Hamas’ın askeri kanadının komutanı Muhammed Deyf ve Han Yunus Tugayı Komutanı Rafa’a Selameh” olduğunu belirtti.

İsrail askeri kaynaklarına göre hedef alınan bölgede siviller değil, “onlarca Hamas üyesi” bulunuyordu. Açıklamada, “Deyf ile Selameh, Mevasi ile Han Yunus arasına düşen alçak bir binada, sivil bir ortamdaydı, ancak yerinden edilmiş Filistinlilerin çadır kampında değildi. Hedef alınan noktada muhafızlar dahil onlarca Hamas militanı bulunuyordu” ifadesi kullanıldı.

Yani İsrail açıklamasında kendileri tarafından ilan edilen “güvenli bölgenin” hedef alınmadığı iddia ediliyor. Mevasi ile Han Yunus’un batısı, İsrail tarafından belirlenen “güvenli bölgenin” parçası.

‘Deyf ağır yaralandı’ iddiasına Hamas’tan cevap: Saçmalık

İsrail’in Hamas üyelerini vurdukları, Hamas’ın da sivillerin hedef alındığı yönündeki açıklamalar birbirini takip ederken, Suudi medyası “Hamas’ın askeri komutanı Deyf’in ağır yaralandığı, Han Yunus Tugayı komutanı Selameh’in öldürüldüğü” iddiasını gündeme taşıdı. Reuters’e konuşan Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri “Saldırıda öldürülenler sivil. Saldırı, vahim bir tırmandırma girişimi. İsrail ateşkes anlaşmasına varmak istemiyor” dedi.

İsrail’in “Deyf’in hedef alındığı” iddiasının “saçmalık” olduğunu söyleyen Ebu Zuhri, bunun sadece saldırıları meşrulaştırma amacı taşıdığını ifade etti. Ebu Zuhri, “Şehitlerin tamamı sivildir ve yaşananlar, Amerika’nın desteği ve dünyanın sessizliğinin arka çıktığı soykırım savaşının ciddi şekilde tırmandırılmasıdır” dedi.

Filistin Başbakanı Mustafa: Çok zor bir süreçten geçiyoruz

Filistin Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Mustafa’nın İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde bulunan Nablus kenti ve çevresindeki bölgelerde incelemelerde bulunduğu belirtildi.

Mustafa, ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, İsrail’in ordusunun Gazze Şeridi’ndeki soykırım suçlarını kınayarak, “Çok zor bir süreçten geçiyoruz, halkımız tüm kesimleri ve varlığıyla hedef alınıyor. Tüm milli projemiz hedef alınıyor, işgal devleti (İsrail) bizim için bir devlet ve bağımsızlık istemiyor” dedi.

Mustafa, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kuruluncaya kadar mücadeleye devam edecekleri vurgulayarak, “Zor şartlara rağmen halkımızın kararlılığı umut veriyor. Her yerde halkımızın hizmetinde olacağız ve her türlü sorunun çözümü için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘Bu barbarlığa artık dur denilmeli’

Dışişleri Bakanlığı, “İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almaya devam etmesi” hakkında yazılı açıklama yayımladı. Bakanlığın açıklamasında şunlar kaydedildi; “İsrail’in, Han Yunus kentinde “güvenli bölge” olarak belirlediği El Mevasi’de barınan Filistinlilere saldırarak onlarca sivili katletmesi, Netanyahu Hükümetinin Filistinlileri topyekûn yok etme çabasının bir aşamasıdır. İsrail’in ateşkes konusunda Hamas’ın olumlu yanıtına karşılık vermesi beklenirken bir kez daha kan dökmeyi tercih etmesi, Netanyahu Hükümetinin kalıcı ateşkes müzakerelerini engellemeye çalıştığının da delilidir. İsrail’e destek veren ülkelerin, bu barbarlığa artık dur demesi gerekmektedir.”

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı, son 48 saatte 98 artarak 38 bin 443’e yükseldi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail’in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Gazze için korkunç tabloyu Lancet çizdi: Savaş bugün bitse 186 bin Filistinli ölmüş olacak