Haiti'de uluslararası çabalara rağmen önlenemeyen çeteler can almaya devam ediyor. Kenya öncülüğünde kurulan misyonun çabaları yetersiz kalırken, ABD'nin talebi BM'nin bir 'barış gücü' ile topyekün olarak sürece dahil olması.

Haiti’de silahlı çetelerin gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda aralarında 10 kadın ve üç bebeğin de bulunduğu en az 70 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler (BM), saldırıların ardından halkın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve birçok aracın ateşe verildiğini bildirdi. Perşembe günü gerçekleşen bu katliam, Port-au-Prince’in yaklaşık 100 kilometre kuzeyinde bulunan Pont-Sondé kasabasında meydana geldi. Bu olay, giderek artan çete şiddetiyle adeta sınanan Artibonite bölgesindeki en kanlı olaylardan biri olarak da tarihe geçti.

Bu bölgeye başkentten yayılan çete şiddeti yüzünden terör ortamı hakim. BM destekli ve Kenya’nın liderlik ettiği uluslararası polis gücü çeteleri kontrol altına alıp Haiti’yi seçim sürecine sokma görevini üstlendi. Buna rağmen personel eksikliği ve ekonomik güçlükler sebebiyle bu misyon bölgede başarılı olamıyor. Haiti hükümeti, cuma günü bölgeye tıbbi malzemeler ve güvenlik ekipleri gönderdiğini açıkladı. Bunlar arasında çete karşıtı bir polis birimi ve BM misyonu üyelerinin de bulunduğu duyuruldu. Haitili yetkililere göre, Gran Grif çetesi üyeleri sabah 03.00 sularında saldırıya geçti. BM çete üyelerinin en az 45 evi ve 34 aracı ateşe verdiğini bildirdi.

‘Tüm Haiti ulusuna bir saldırı’

Haiti Başbakanı Gary Conille, X platformunda yaptığı paylaşımda “Savunmasız kadınlara, erkeklere ve çocuklara yönelik bu iğrenç suç, sadece bu mağdurlara değil tüm Haiti ulusuna bir saldırıdır” dedi.

Bölgedeki Saint Nicolas Hastanesi’nin müdürü Frantz Alexis, hastanenin 25 yaralıyı kabul ettiğini bildirdi. Gelenlerden beşinin hayatını kaybettiğini belirten Alexis, 15 hastanın hastanede tedavisinin sürdüğünü de ekledi. Alexis, The Washington Post’a yaptığı açıklamada “Kabul ettiğimiz hastaların vücutlarının neredeyse her yerinde kurşun yaraları vardı. Göğüs, karın, uyluk ve bacak bölgelerinden vurulmuşlardı. Bu bölgede sık sık kurşun yarası alıyoruz, ancak bu kadar çok sayıda hastayı ilk defa aynı anda kabul ettik. Bu eşine az rastlanır bir durum” dedi.

Geçen hafta Amerika Birleşik Devleteri (ABD), Gran Grif çetesi lideri Luckson Elan ve eski Haiti milletvekili Prophane Victor’a yaptırım uygulamıştı. Victor’un bölgedeki erkekleri silahlandırarak kontrolünü pekiştirdiği iddia ediliyor. Saldırı, Haiti’nin pek çok krizi göğüslemeye çalıştığı bir anda geldi. Dünya Gıda Programı, ülkenin neredeyse yarısının “alarm verdirecek kadar açlık” çektiğini bildirdi. Ülkede hal böyleyken üç üst düzey yetkili büyük bir yolsuzluk soruşturmasında yargılanıyor.

BM’nin yetersiz müdahalesi

BM Güvenlik Konseyi, Kenya’nın liderlik ettiği misyonun süresini bir yıl uzatma kararını almıştı. Sayısının 2,500 personele ulaşması beklenen misyon için hazirandan bu yana sadece 410 personel gönderilebildi. Buraya aktarılması gereken para 600 milyon dolar iken, misyon için yaratılan fon yalnızca 85 milyon dolarda kaldı. Misyon, çeteler karşısında kayda değer bir ilerleme kaydedemediği için Haiti halkının eleştirilerinin de odağında.

ABD yönetiminden üst düzey yetkililer isimlerinin gizli kalması koşuluyla gazetecilere konuştu. Kenya’nın liderlik ettiği misyonun başarısız olduğu iddialarını reddeden yetkililer misyonu barış gücü misyonuna dönüştürmek için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Haiti yetkililerden bu açıklamalar destek geldi. Bir ABD yetkilisi “Bunu, Kenya’nın liderlik ettiği misyonun hedeflerine ulaşamadığını düşündüğümüz için istiyoruz” dedi.

Artibonite bölgesindeki savcı Venson François, 11 zırhlı araçla birlikte bir grup Haiti polisinin bölgeye geldiğini açıkladı. François, bölgenin polis memuru ve silah eksikliği çektiğini, bu nedenle çetelerin “istediklerini yapma özgürlüğüne” sahip olduğunu belirtti.

ABD öncülüğündeki Haiti misyonu başladı: Kenya güçleri adada