İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 38 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. İsrail saldırılarına tüm uluslararası tepkilere rağmen ara vermeden devam ederken Hamas da ara sıra İsrail ordusunu hedef alan saldırılar düzenliyor. Örgütün silahlı kanadı olan Kassam Tugayları, Şucaiyye Mahallesi’ndeki Nazaz Caddesi’nin doğusunda gerçekleştirdikleri ortak saldırıyla ilgili bilgi verdi.
Yapılan açıklamada saldırı sırasında 10 İsrail askerinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada İsrail askerlerinin konuşlandığı binanın roketle vurulduğu ve direniş güçlerinin binaya doğru ilerlerken askerleri yakın mesafeden hedef aldığı ifade edildi.
Geri çekilme sırasında direniş güçlerinin binaya patlayıcılar yerleştirdiği ve İsrail helikopterlerinin yaralı ve ölü askerleri tahliye etmek için müdahale ettiği belirtildi.
Kassam Tugayları’ndan yapılan bir başka açıklamada Tel Zarub yakınlarında keskin nişancılar tarafından İsrail askerlerinin vurulduğu bildirildi.
İslami Cihad Hareketi’nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri de Şucaiyye Mahallesi’ne giren İsrail askerleri ve araçlarına ağır havan toplarıyla saldırı düzenlediklerini duyurdu. Açıklamada Refah ve Netzarim bölgelerinde İsrail askerleri ve araçlarının hedef alındığı belirtildi.
BM: Gazze’de patlamamış mühimmat riski giderek artıyor
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırılarının, patlamamış mühimmat riskini artırdığını ifade etti.
Lazzarini sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, Gazze’de yaşananları trajik bir döngü olarak nitelendirdi.
İsrail ordusunun 1 Temmuz’da Han Yunus ve Refah’tan binlerce Filistinliyi zorla tahliye etmek için uyarıda bulunduğunu hatırlatan Lazzarini, “Ekim ayından beri verilen en büyük tahliye emirleri, zaten yerinden edilmiş olan yaklaşık 250 bin insanı defalarca etkiliyor” dedi.
İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen Filistinlilerin barınacak bir yer bulamadığını belirten Lazzarini, “Çoğunlukla bombalanmış binaların enkazı üzerinde geçici yapılar kurarak güvende olmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
Patlamamış mühimmat riski
Bölgede patlamamış mühimmat riskinin yaygınlaştığını vurgulayan Lazzarini, geçtiğimiz hafta Han Yunus’ta patlamamış mühimmat nedeniyle 9 yaşında bir kız çocuğunun hayatını kaybettiğini ve 6 çocuğun yaralandığını belirtti.
Lazzarini, patlamamış mühimmatın özellikle çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğunu söyleyerek, şunları ekledi:
“Çocuklar su ve yiyecek bulmak için saatlerce uğraşıyor ve patlamamış mühimmatların gizlenmiş olabileceği çöp yığınları arasında uzun mesafeler kat ediyorlar.”
İsrail saldırılarının Gazze’deki Filistinlileri sürekli yer değiştirmeye zorladığını ve umutsuz bir duruma soktuğunu dile getiren Lazzarini, acil bir ateşkes çağrısında bulundu.
İsrail’in tahliye uyarısı
İsrail ordusu, Han Yunus’un doğu bölgelerinde yerinden edilen Filistinlilere sesli mesaj göndererek, bölgenin “tehlikeli çatışma bölgesi” olduğunu öne sürerek boşaltılmasını talep etmişti.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee 1 Temmuz’da X’te yaptığı açıklamada, Filistinlilerden Han Yunus’un doğusundaki bölgeleri “güvenlikleri için” derhal terk etmelerini istemişti.
Bu çağrının ardından, Filistinliler Han Yunus’un doğusundan ayrılarak Refah’ın batısında yerleşim olmayan E Mevasi bölgesine göç etmek zorunda kalmıştı.
7 Ekim sonrası Gazze: Neler yaşandı?
İsrail’in Gazze’deki saldırılarının son durumu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının eğitim üzerinde yarattığı yıkıcı etkiye dikkat çekti.
Açıklamada “Gazze’de yaklaşık 300 bin UNRWA öğrencisi 9 aydır okula gidemiyor. UNRWA ekipleri, kritik eğitim ve oyun faaliyetleri sunmak için barınaklarda ve hasar gören binalarda çocuklara ulaşmaya çalışıyor” dendi. Açıklamada ayrıca Gazze’deki çocukların acil bir ateşkese ve okullarına geri dönmeye ihtiyaçları olduğu vurgulandı.
Gazze’de savaş, Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 128’i Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.
Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 37 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te dört günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.
Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 300 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.