Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısı sırasında alıkoyduğu 240 rehine arasında ABD, Almanya, Fransa ve Rusya vatandaşları olması pek şaşırtıcı gelmese de yaklaşık 54 Taylandlı’nın rehin alınması başta pek çok kişinin kafasını karıştırmıştı. Ancak bu şaşırtıcı olmamalıydı çünkü İsrail’in işgücünün neredeyse yüzde 4’lük kesimini yabancılar oluşturuyor, ülkede yaklaşık 150 bin yabancı bulunuyor.
Şimdi dört günlük esir takası başladı ve Hamas’ın elindeki kadın ve çocuklardan oluşan 50 Filistinliye karşılık, İsrail de kadın ve çocuklardan oluşan 150 Filistinli mahkumu serbest bırakacak. Şimdiye kadar Gazze’deki 26 İsrailli kadın ve çocuk, 15 yabancı uyruklu rehine ile İsrail hapishanelerinde tutuklu 78 Filistinli kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı. Dün bir ara ateşkesin ertelenmesi söz konusu olduysa da nihayetinde 13’ü İsrailli, beşi yabancı uyruklu 18 rehine serbest bırakıldı. Bu rehinelerden dördünün Taylandlı olduğu belirtildi. Ateşkesin ilk gününde ise 10 Taylandlı rehine serbest bırakılmıştı.
Hamas, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda Taylandlı rehinelerin serbest bırakılmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çabalarının etkili olduğunu söyledi. TRT’de yer alan haberde ise “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MİT’e talimatı sonrası yapılan görüşmelerin ardından Taylandlı esirler serbest bırakıldı” dendi.
Tayland Başbakanı Srettha Thavisin sosyal medya platformu X’teki paylaşımında cumartesi günü serbest bırakılan dört Taylandlının “duş almak” ve “akrabalarıyla irtibata geçmek” istediğini söyledi. Başbakan serbest bırakılan rehinelerin sağlığının yerinde olduğunu anlattı. Tayland Dışişleri Bakanlığı ise 18 Taylandlının hâlâ rehineler arasında olduğunu bildirdi.
Erdoğan daha önce Hamas ile rehinelerin serbest bırakılması konusunda müzakereler gerçekleştirdiğini söylemişti, ancak Erdoğan ismi ilk kez Taylandlı rehinelerle birlikte anılıyor. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari cumartesi günü rehinelerin serbest bırakılmasında Mısır ve Katar’ın gerçekleştirdiği görüşmelerin etkili olduğunu söylemişti.
İran’ın Tayland Büyükelçiliği de esir takasının ilk gününde Taylandlı rehinelerin serbest bırakılmasında Tahran yönetiminin etkili olduğunu iddia etmişti. Büyükelçilik yapılan açıklamada Tayland’dan gelen talep üzerine böyle bir girişimde bulunulduğunu belirtmişti. Açıklamaya göre Beyrut ziyareti sırasında Hamas yetkililerine Taylandlı rehinelerin isimlerinin bulunduğu bir liste verilerek onların serbest bırakılması istenmiş. Büyükelçilikten yapılan açıklamayı İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Nasır Kenani de teyit etmişti.
Kenani Tayland Dışişleri Bakanı’nın İranlı mevkidaşına Taylandlı esirlerin serbest bırakılması için ‘ısrarla’ talepte bulunduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü “Hamas talebimizi memnuniyetle karşıladı ve ateşkes ilanının ardından bazı Taylandlı tutuklular serbest bırakıldı” dedi.