ABD'de yaklaşan seçimlere yönelik heyecan Harris'in Demokratların adayı olmasıyla ivme kazandı. Biden'a karşı şansı oldukça yüksek olan Trump'ın Harris karşısında anketlerde geri düştüğü görülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kasım ayında gidilecek seçimler yaklaştıkça heyecan da olasılıklar da artıyor. Başkan Joe Biden’ın karşısında şansı oldukça yüksek olan Donald Trump yeni rakibi Kamala Harris karşısında gittikçe zora giriyor. Biden’ın başkan yardımcısı Harris’in Demokratik Ulusal Kongre arifesinde Trump’ı anketlerde geride bıraktığı haberlere yansıdı. Buna göre Demokratların adayı Harris eski başkan ve Cumhuriyetçilerin adayı Trump’ın üç ila altı puan önünde.

Harris CBS News tarafından yapılan ankette Trump’ın karşısındaki yarışını üç puan önde götürüyor. Ankete göre Harris’in onay oranı yüzde 51 iken Trump yüzde 48 oy oranında kalıyor.

Associated Press’in (AP) NORC Halkla İlişkiler Merkezi ile yaptığı ankette 5 Kasım’da düzenlenecek seçimlerde Demokratların adayı Harris’e destek oranlarının arttığı tespit edildi. Buna göre Harris’i destekleyen Demokrat seçmenlerin oy oranı yüzde 83 iken Cumhuriyetçilerin yüzde 80’i Trump’ın kazanacağı görüşünde. Genel olarak ABD’li seçmenlerin yüzde 48’i seçimlerde Harris hakkında olumlu düşünürken yüzde 41’i ise Trump’ı destekliyor.

Harris kadın seçmenler arasında daha popülerken Trump erkekler tarafından daha çok tercih ediliyor. Ancak daha önceki araştırmalar ABD’de kadınların erkeklere oranla sandığa daha fazla gittiğini gösteriyor. Yani kürtaj konusundaki söylemleri Trump’ın aleyhine işleyebilir. AP’nin NORC Halkla İlişkiler Merkezi ile daha önce yaptığı ankette ABD’lilerin Trump’ı ekonomi yönetimi, Harris’i ise demokrasiye bağlılıkta iyi bulduğu belirlenmişti.

Salıncak eyaletlerde durum başa baş

Seçimin sonucunu belirleyici olarak kabul edilen yedi eyalette (Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona, Georgia, Nevada ve Kuzey Carolina) Harris ve Trump eşit durumda; yüzde 50-50.

Anketlerin yansıttıkları Harris’in aday olarak yarışa dahil olmasının Demokratları ve Demokrat eğilimli seçmeni canlandırdığı yönünde yorumlanıyor.

Cumartesi günü New York Times/Siena College anketi Harris’in Arizona, Georgia, Nevada ve Kuzey Carolina’daki “Güneş Kuşağı” eyaletlerinde rekabetçi bir durumda olduğunu, Biden’ın Demokratik aday olduğu dönemde bu eyaletlerin Trump’a eğilimli olduğunu ortaya koydu.

Bir gün önce Pennsylvania’daki bir kampanyada konuşan Trump, Harris’i enflasyon nedeniyle eleştirdi ve saldırıda bulundu: “İnsanlar ‘nazik ol’ diyor. Onun kahkahasını duydunuz mu? Bu deli bir insanın kahkahası… Bu bir çılgının kahkahası.”

Harris ve başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz bu ayın başlarında yapılan oylamada resmi olarak aday gösterildi, ancak Pazartesi günü başlayacak dört günlük kongre Demokratlara birliklerini sergileme ve seçmenler arasında heyecanı yükseltme fırsatı tanıyacak.

Kongrede konuşması planlanan Demokratik isimler Biden, eski Başkanlar Bill Clinton ve Barack Obama, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve eski First Lady Michelle Obama. Demokratlar hızla Harris’in etrafında toplansa da Demokratik adayın kongre sırasında Biden yönetiminin Gazze’deki savaşa destek vermesiyle ilgili gösterilerle karşılaşması bekleniyor. Demokratların geçen ay açıkladığı taslak platform savaşta derhal ateşkes çağrısı yapıyor, ancak Filistinli ölü sayısından bahsetmiyor veya ABD’nin İsrail’e silah gönderimlerinin durdurulmasını talep etmiyor. Haliyle bu nedenle birkaç protestonun yaşanmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.

Harris enflasyonu düşürmenin formülünü buldu: Gıdada fiyat artışlarını yasaklamak