ABD seçimlerine üç ay kala Demokratların adayı Harris yardımcısını açıkladı. Harris çiftçilere yönelik politikalarla öne çıkan Tim Walz ile birlikte yarışacak. Walz ismi Cumhuriyetçilerin kırsal oyları konusunda endişelenmesine neden olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kasım ayında tarihinin belki de en kritik seçimlerinden birine gidecek. Seçim süreci de bir o kadar karışık olan ABD’de mevcut Başkan Joe Biden’ın yarıştan çekilerek desteklediği Başkan Yardımcısı Kamala Harris bugün kritik bir açıklama yaptı. Harris Başkan seçilmesi halinde yardımcısının Tim Walz olacağını duyurdu.

ABD’de Cumhuriyetçilerin adayı, eski Başkan Donald Trump ve onun yardımcı olarak açıkladığı iddialı isim J.D. Vance’in karşısında Harris ve Walz yarışacak.

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ın karşısında Demokratları temsil eden Kamala Harris demokrat delegelerden yeterli oyu alarak resmen aday olmuştu. Harris ABD tarihinin ilk Asya kökenli siyah kadın adayı olarak öne çıkıyor. Hatta bu kimliği o kadar öne çıktı ki Trump’ın da diline düştü.

Bu kez de etnik kimlik tartışması: Trump, Harris için ‘Biz onu Hintli bilirdik, siyahi oluverdi’ dedi

Adaylığı resmen onaylandıktan sonra başkan yardımcılığı pozisyonu için kimi seçeceği konusunda gözler Harris’in üstündeydi. Bir süredir işaret edilen isimlerin arasından Harris 60 yaşındaki Kaliforniyalı senatör Tim Walz’ı seçtiğini duyurdu.

Tim Walz 2006’dan itibaren 12 yıl boyunca ABD Temsilciler Meclisi’nde cumhuriyetçi eğilimleri olan kırsal bölgeleri temsil etti. Bu dönemde çiftçilerin çıkarları ve silah yasası gibi konularla ilgilendi. 2018’de Minnesota Valisi olduktan sonra iklim değişikliği, adil vergi, kadın hakları gibi konularda politika üretti.

Walz Cumhuriyetçilere karşı başarı getirebilir

Harris’in Walz hamlesinin bu seçimlerde çok kritik görülen Wisconsin ve Michigan’da demokratlara desteği artırması bekleniyor. 2016 seçimlerinde Trump kırsaldaki oyların yüzde 59’unu, 2020’de de seçimi kaybetmesine rağmen yüzde 65’ini almıştı. Walz’un Cumhuriyetçilerin kırsaldaki bu etkisini kırması bekleniyor. Uzmanlar bu zaman kadar çiftçilerin yaşadıkları zorluklara ilişkin politikalar üreten siyasetçinin Demokratların kırsal bölgelerdeki kaderini değiştirebileceği kanısında.

Kırsal bölgelerde beyaz nüfusun çoğunlukta olduğu yerlere ilişkin politikalarıyla bilinen Walz aslında Trump’a oy vermeye eğilimli bölgelerde Harris için şans yaratabilir.

Son anketler de Harris’in Trump karşısında yükselişe geçtiğini gösterdi. Geçen hafta ABD’de yapılan bir ankete göre başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Partinin adayı olan Donald Trump ile rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasındaki puan farkı 1,3’e düştü.

The Cook Political Report isimli anket şirketi, ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimine ilişkin son 60 günde yapılmış 15 anketin sonuçlarını derledi. Buna göre ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekilmeden önce Trump ile arasında rakibi lehine ortalama 2,7 puan farkı bulunuyordu. Ancak Biden’ın adaylıktan çekilmesi ve Harris’in aday olarak ön plana çıkmasının ardından Demokratların oy oranı yüzde 44,7’den yüzde 46,2’ye çıktı.

Böylece yüzde 47,5 oy alan Trump ile Harris arasındaki puan farkı 1,3’e düştü. Kadınların çoğunluğu Harris’i, erkeklerin çoğunluğu ise Trump’ı tercih ederken siyahi Amerikalıların yüzde 72,4’ü Harris’e, yüzde 19,3’ü Trump’a oy vermeyi düşünüyor.

Demokratlar kararı verdi: Harris resmen Trump’ın rakibi