Bir yüzyıl önce batsa da Leonardo di Caprio ile Kate Winslet’ın başrolünde yer aldığı artık klasikleşmiş Titanik filmiyle hâlâ hafızalardaki yerini koruyan Titanik, yeni tarama görüntüleriyle karşımızda.
Enkazın 1985 yılındaki keşfinden bu yana gemiyi araştırmak için yoğun bir çaba sarf ediliyor. Ne var ki geminin muazzam büyüklüğü sebebiyle önceki keşif gezileri, çürümekte olan geminin yalnızca belli başlı görüntülerini yakalayabiliyordu. Yeni yapılan tarama ise Titanik’i her şeyiyle gözler önüne seriyor.
Atlantik Okyanusu’nun 3.800 metre derinliğinde bulunan Titanik, derin deniz haritalama teknolojisi kullanılarak yapılan yeni dijital taramasıyla üç boyutlu olarak görüntülendi. Böylelikle söz konusu gemiyi sanki etrafındaki sular çekilmişçesine duru bir şekilde görebiliyoruz. Yeni tarama görüntülerinde Titanik’in baş ve kıç kısımları birbirinden yaklaşık 800 metre ayrılarak enkazı ikiye ayırmış.
A new view of the Titanic! New scans reveal the world's most famous wreck as never seen before. They show the wreck in its entirety – it's as if the water has been drained away… Check it out here #Titanic
(Footage: @AtlanticProds/ Magellan) pic.twitter.com/1nOdfc7mWb— Rebecca Morelle (@BBCMorelle) May 17, 2023
İlmek ilmek hazırlandı
Bir derin deniz haritalama şirketi Magellan Ltd, Atlantic Productions ile 2022’de işbirliği yaparak, bir yandan çığır açan bir çalışmaya girişirken, diğer yandan da bu konuyu baz alan bir belgesel hazırladı.
Özelleştirilmiş bir gemide bulunan ekip tarafından uzaktan yönetilen dalgıçlar, enkazın uzunluğunu ve genişliğini araştırmak için 200 saatten fazla zaman harcadı. Çeşitli açılardan 700 binden fazla görüntü yakalanarak, Titanik’in titiz bir üç boyutlu rekonstrüksiyonu hazırlandı.
Tabii bu kapsamlı tarama projesi sırasında zorlukların yaşanmaması beklenemez. Keşif gezisinin baş planlamacısı Gerhard Seiffert BBC’ye verdiği bir röportajda, “Batığın yaklaşık dört bin metre derinlikte olması, güçlü akıntılar ve enkaza zarar vermekten kaçınmak için aldığımız katı önlemler sebebiyle bir hayli zorluk yaşadık. Enkazın tutarlı bir görüntüsünü çıkarmak için hem enkaz alanı hem de çamur gibi dikkat çekici olmayan alanlar da dahil olmak üzere her bir santimetrekarenin haritalandırılması önem taşıyordu” dedi.
Bu öncü çalışmayla 1912 yılında İngiltere’den New York’a doğru yola çıkan ancak batması sonucu 1.500’den fazla insanın ölümüne yol açan gemi kazasını çevreleyen gizemlerle yeni bir ışık tutmayı amaçlıyor. Titanik ile ilgili hâlâ cevap bekleyen sorular olduğunu belirten uzman Parks Stephenson, bu dijital modelle Titanik’i spekülasyonlardan uzaklaştırıp gerçeklere dayalı bir keşfe yönelteceğini söyledi.