Himalaya Dağları'nın Hindistan kolunda iki dağcı felaketi yaşadı. Altı bin kilometre rakımda üç gece mahsur kalan dağcıları başka bir ekip kurtardı.

Biri ABD’li biri İngiliz iki dağcı Hindistan’da üç gece altı bin kilometre yükseklikte mahsur kaldıktan sonra kurtarıldı. Michelle Dvorak ve Fay Manners Himalaya zirvesinde mahsur kaldı ve ancak ikinci denemede kurtarılabildi. Mahsur kalan dağcılar cumartesi günü telsizlerle iletişime geçebilmiş, erzak ve ekipmanlarını kaybettiklerini anlatmıştı. Bunlar olmadan hareket etmeleri imkansızdı.

Manners İngiliz gazete The Telegraph’a “aşağı düşen bir kayanın güvenlik halatını kopardığını ve erzakın bu yüzden uçuruma düştüğünü” söyledi.

Uttarakhandlı yetkililere göre dağcılar yaklaşık 6.015 metre  yükseklikte mahsur kaldı. Bilim insanlarına göre dağın zirvesine yaklaşık 980 metre mesafede olan bu yükseklikte oksijen azalıyor, vücutta sorunlar baş gösteriyor ve uzun süre hayatta kalmak imkansız hale geliyor. Uttarakhand hükümeti Hindistan Hava Kuvvetlerinin cuma günü bölgeye iki helikopter gönderdiğini, ancak kadınları bulamadığını söyledi. Hava kuvvetleri kurtarma ekiplerinin kötü ve aşırı hava koşullarıyla mücadele ettiğini de bildirdi.

Hindistan Dağcılık Federasyonu’nun halihazırda dağda bulunan bir Fransız tırmanma ekibiyle temasa geçtiğini ve onlara cumartesi akşamı ulaşabildiğini söyleyen  yetkililer dağcıların bu yolla kurtarıldığını bildirdi.

Fotoğraf: Hindistan Hava Kuvvetleri

10’ca bilim arasından: Uzayda da mahsur kalsan vatandaşlık görevi önce gelir