İsrail'in Gazze katliamı sürerken Arap yarımadasının en güney ucundaki Yemen'deki İran destekli Husiler Tel Aviv'i hedef aldı. Bir kişinin öldüğü saldırı, ABD büyükelçiliği yakınında gerçekleşti. Sirenler ve savunma sistemleri çalışmadı.

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali sürüyor. 1200 İsraillinin öldürüldüğü 250’sinin de rehin alındığı saldırı sonrasında İsrail’in Gazze’ye misilleme saldırıları başlamıştı. Misilleme saldırıları 10 aydır devam eden bir katliama evrilirken öldürülen Filistinli sayısı da 38 bini geçmiş durumda.

7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’ndan hemen sonra İran’ın desteklediği Direniş Ekseni, Filistin direnişine destek vereceğini açıklamıştı. Hamas ile beraber İsrail’e Filistinli örgütlere destek veren Direniş Ekseni’nin devreye girmesi de bölgesel bir savaşın tetikleneceği yönündeki endişelerin yükselmesine neden olmuştu. Şimdi ise İran destekli Direniş Ekseni’nin Kızıldeniz’deki faaliyetleriyle isminden sıkça bahsettiren parçası Arap yarımadasının en güney ucunda yer alan Yemen’deki Husiler, Tel Aviv’i vurdu.

İsrail ordusu, İran yapımı uzun menzilli bir insansız hava aracının Cuma günü erken saatlerde Tel Aviv’in merkezini vurduğunu duyurdu. Saldırıyı Husiler üstlenirken İsrail tarafı da saldırı nedeniyle bir kişinin öldüğünü dört kişinin de yaralandığını açıkladı.

Saldırı, Hizbullah’ın üst düzey komutanının öldürüldüğünün açıklanmasından saatler sonra gerçekleşti.

Sirenler çalışmadı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıyı gerçekleştiren İHA’nın Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği yakınındaki bir binaya ağır hasar verdiğini söyledi. Hagari aynı zamanda  söz konusu İHA’nın İran yapımı Samad-3’ün geliştirilmiş bir modeli olduğunu düşündüklerini de belirtti.

Basına brifing veren Hagari, “Tahminimiz İHA’nın Yemen’den Tel Aviv’e ulaştığı yönünde” dedi. Saldırı öncesinde ve esnasında sirenlerin çalışmaması da büyük yankı uyandırdı. İsrailli bir yetkili, ordunun İHA’nın alarmı neden tetiklemediğinin hâlâ araştırıldığını söyledi. Ancak ilk raporlar uçağın tespit edildiğini insan hatası nedeniyle sirenlerin çalmadığına işaret ediyor.

Askeri yetkili saldırıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada “Büyük mesafelere uçabilen büyük bir İHA’dan (İnsansız Hava Aracı) bahsediyoruz” dedi. Ordu, İsrail hava sahasını korumak için hava devriyelerinin artırıldığını açıkladı. Tel Aviv Belediye Başkanı, İsrail’in ekonomik merkezi olan şehrin yüksek alarm durumuna geçirildiğini söyledi.

Cuma günkü saldırıyı takip eden saatlerde Lübnan sınırına yakın bölgelerde defalarca sirenler çaldı ve İsrail hava savunma sistemleri İsrail’e giren en az bir hava saldırısını önledi.

Husiler: Hedef almaya devam edeceğiz

Hizbullah gibi İran’la ittifak halinde olan Husilerin sözcüsü, grubun Tel Aviv’e bir insansız hava aracıyla saldırdığını ve Gazze savaşındaki Filistinlilerle dayanışma içinde İsrail’i hedef almaya devam edeceğini söyledi.

Husi sözcüsü Yahya Saree Tel Aviv için “silahlarımızın menzili içinde birincil hedef” dedi. Saldırının “Yafa” adlı yeni bir insansız hava aracı kullanılarak gerçekleştirildiğini belirten Saree, bu aracın önleme sistemlerini atlatabildiğini ve radarlar tarafından tespit edilemediğini de dile getirdi.

Saree televizyonda yayımlanan konuşmasında “Operasyon hedeflerine başarıyla ulaştı” ifadelerini kullandı.

İsrail sağlık yetkilileri, patlamaya yakın bir apartman dairesinde 50 yaşında bir adamın cesedinin bulunduğunu ve dört kişinin hafif şarapnel yaralanmalarıyla hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Diğer dört kişi ise şok tedavisi gördü. Sağlık hizmetleri, yaralıların hepsinin daha sonra taburcu edildiğini söyledi.

Netanyahu Washington’a gidecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun önümüzdeki hafta Washington’a yapacağı ziyaret öncesinde gerçekleşen saldırı, bölgesel savaş endişelerini yeniden körükledi. Savunma Bakanı Yoav Gallant hava savunma sistemlerini gözden geçirmek üzere askeri komutanlarla bir araya geldi. Ülkenin tüm senaryolara hazır olması gerektiğini söyledi. Ofisinden yapılan açıklamaya göre Gallant, “Savunma ve saldırı eylemlerine hazırlıklı olmalıyız” dedi.

İsrail, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana kuzey sınırı boyunca ve güney Lübnan’da Hizbullah ile sıcak çatışma içerisinde. Bu da durumun tırmanması halinde daha geniş bir bölgesel çatışma korkusuna yol açıyor.

İsrail rakamlarına göre Hamas liderliğindeki savaşçılar 7 Ekim’de İsrail kasabalarına saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250’den fazla rehineyi Gazze’ye geri götürdü. Bölgedeki sağlık yetkililerine göre o tarihten bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında yaklaşık 38 binden faz Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’in insani yardımlara engel olması da bölgede açlık nedeniyle ölümlerin de başlamasına neden olmuştu.

Hamas’ın Tel Aviv saldırısına İsrail’den katliamla yanıt: BM’nin çadır kentini ateşe verdiler