İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ABD Başkanı Joe Biden'ın ardından Tel Aviv'deydi. Sunak, Netanyahu'ya savaşı kast ederek "Sizin kazanmanızı istiyoruz" derken İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ise Sunak'a BBC'yi şikayet etti.

Tel-Aviv’e giden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail’e destek mesajı verdi. Sunak, İsrail’in ‘en karanlık zamanında’ yanında olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Sunak’ın Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği Aksa tufanı operasyonu ardından kesintisiz hedef aldığı Gazze’de can pazarı ve kaos hüküm sürerken, İngiltere Başbakanı Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya mesajını net verdi: “Sizin kazanmanızı istiyoruz.”

İsrail’in Hamas’ın peşine düşmek, rehineleri geri almak, yeni saldırıları caydırmak ve uzun vadede güvenliğini güçlendirmek için uluslararası hukuka uygun olarak ‘kendisini savunma hakkını kesinlikle’ desteklediklerini ifade eden Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Sunak, konuşmasında İsrail’in son iki haftada yaşadıklarını hiçbir ülkenin yaşamaması gerektiğini belirterek, İsrail’in kuruluşundan bu yana saldırılara maruz kaldığını kaydetti. Ülkesinin İsrail’e desteğini yineleyen Sunak, Hamas’ın sivilleri riske attığını ancak İsrail’in sivillere zarar vermemek için her türlü önlemi aldığını söyledi.

‘Filistinliler Hamas’ın kurbanı’

İsrail’in Gazze’deki Ehli Arap Hastanesine yönelik saldırısına ilişkin de yorumlarını dile getiren İngiltere Başbakanı, “Önceki gün şahit olduğumuz görüntüler hepimizi şoka uğrattı. Hayatını kaybeden her inançtan, her milletten sivil için yas tutuyoruz” dedi. Sunak, Filistinliler için “Hamas’ın kurbanı” ifadesini kullanarak, İsrail’in Gazze’ye insani yardım girişine izin vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bir dost olarak İsrail’in en zorlu zamanlarında yanında olduğunu belirten Sunak, “Sizinle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz ve sizin kazanmanızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’dan Sunak’a teşekkür

Netanyahu da İsrail-Filistin çatışmaları başladığından bu yana ‘gösterilen dayanışma, açık ve tereddütsüz destek’ için Sunak’a teşekkür etti. “İsrail’e gelmiş olmanızın bize çok şey kattığını düşünüyorum” ifadesini kullanan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ülkeyi ziyaretlerine değinerek, “Medeni dünya Nazilerle savaşmak için birleştiği gibi Hamas ile savaşmak için de birleşti” dedi.

Netanyahu, “Bu sadece bizim savaşımız değil. Bu tüm medeni dünyanın savaşıdır. Batı medeniyetinin savaşıdır, özgür dünyanın savaşıdır” diyerek, “bu savaşın tüm ılımlı Arap ülkeleriyle” de ilgili olduğunu da savundu. Rehineleri kurtarmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Netanyahu, bölgeye askeri güç gönderdiği için Sunak’a ayrıca teşekkür etti.

İngiltere Başbakanı, İsrail temaslarının ardından Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek.

İsrail Cumhurbaşkanı, Sunak’a BBC’yi şikayet etti

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüştü. Herzog, İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin yayın politikasını değiştirerek, Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak tanımlamasını istedi. İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Herzog, sabah askeri uçakla İsrail’e gelerek resmi ziyaretine başlayan Sunak’la Batı Kudüs’te gerçekleştirdikleri görüşmede “Dünyadaki en kötü örgütlerden biriyle mücadele ettiklerini” savundu. İsrail’in İngiliz yayın kuruluşu BBC üzerinde baskı kurma çabalarına İsrail hükümeti de resmi X hesabı üzerinden katıldı. Ehli Arap hastanesindeki katliamın ilk saatlerinde ‘İsrail’in hatalı olabileceğini’ belirten BBC muhabirini hedef alan İsrail hükümeti, kurumu ‘modern kan iftirası’ ile suçladı. Sunak’ın görüşmede, Herzog’un BBC’ye ilişkin talebine herhangi bir karşılık vermediği ifade edildi.

Gazze’de, 17 Ekim’de Ehli Arap Hastanesine düzenlediği bombardımanda, 471 kişi ölmüş, 28’i ağır 342 kişi yaralanmıştı. BBC, İsrail ordusunun, hastane saldırısıyla ilgili İslami Cihad’ı işaret eden iddialarını doğrulayamadığını belirten bir haberi ardından hedef haline gelmişti. İsrail ordusu ise sosyal medya platformu X’te İngilizce hesabından yaptığı paylaşımda, BBC’ye tepki göstermişti.

Sunak ve Prens Muhammed görüştü

Sunak’ın İsrail’den sonraki rotası Suudi Arabistan’dı. Hint asıllı başbakan, burada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Görüşmede bakanlar heyeti de hazır bulundu.

Başbakanlık Sözcüsü, Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada Sunak ve Prens Muhammed’in “İran’ın bölgedeki varlığı da dahil olmak üzere Ortadoğu’da daha fazla istikrarsızlıktan kaçınmanın önemi konusunda mutabık kaldıklarını ve gerilimi düşürmek için koordineli hareket etme taahhüdünde bulunduklarını” söyledi.

Biden, Netanyahu’ya sarıldığı görüntülerle gündeme gelmişti

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu – Tel Aviv

ABD Başkanı Joe Biden da Ehli Arap Hastanesi’ne yönelik saldırıdan bir gün sonra Tel Aviv’e gitmişti. Tel Aviv’de havaalanında Netanyahu’ya sarıldığı görüntülerle gündeme gelen Biden ardından hastane saldırısından Filistinlileri sorumlu tutmuştu.

Biden üstelik, İsrail’in dünya çapında Yahudiler için güvenli bir yer olarak doğduğunu söyleyerek, “Eğer bugün var olmasaydı onu icat etmemiz gerekecekti” sözleriyle tepkileri üzerine çekmişti.

Biden, öte yandan İsrail’e destek için ABD Kongresi’nden İsrail için ‘benzeri görülmemiş’ bir yardım paketi isteyeceğini de açıklarken, Hamas saldırılarını ABD’nin 11 Eylül’üne benzetmişti. Biden’ın bu açıklamaları ardından Dışişleri Bakanlığı’nda 11 yıldır görev yapan bir bürokrat istifasını açıklamıştı.

İngiltere, dün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oylanan ateşkes tasarısına Rusya ile beraber çekimser oy kullanırken Amerika ise veto kartı göstermişti.

ABD Dışişleri’nde çatlak: İsrail desteği istifa getirdi