İran Cumhurbaşkanı Reisi dün Kirman'da Kasım Süleymani anmasına yapılan kanlı saldırıların ardından Türkiye ziyaretini erteledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dün ülkenin güneydoğudaki Kirman kentinde meydana gelen ve 100’den fazla kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıların ardından Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyareti iptal etti.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi ve İran devlet haber ajansı IRNA, bugün yapılması planlanan ziyaretin iptal edildiğini doğrularken, bu karar Reisi’nin Kasım ayında yapmayı planladığı ziyaretin de ertelenmesinin ardından geldi.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi, IRNA’ya yaptığı açıklamada “Kirman’da çok sayıda İranlının şehit olduğu terör saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı Türkiye ziyaretini iptal etti. Bu ziyaret uygun bir zamanda gerçekleşecek” dedi.

İran’da Kasım Süleymani anmasına saldırı: 100’ü aşkın ölü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Reisi ile yaptığı telefon görüşmesinde saldırıyı kınadığını, taziyelerini ilettiğini ve İran’a “terörle mücadelede ortak hareket etme” çağrısında bulunduğunu duyurdu ve ziyaretin ertelendiğini doğruladı.

Öte yandan Reisi’nin bir önceki Ankara ziyaret planı da iptal edilmişti. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı’nın kasım ayı sonlarında Türkiye’ye geleceğini duyurmuş ancak Reisi’nin 28-29 Kasım olarak planlanan Ankara ziyareti ‘kara liste’ tartışmalarının gölgesinde ertelenmişti. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “İsrail’le ticari ilişkileri bulunan Müslüman ülkeler” listesi yayınlayıp Türkiye’yi de listeye beşinci sıraya koymuştu. Bu gelişmeyle birlikte Reisi’nin gerekçesiz iptal edilen Ankara ziyareti de zihinlerde soru işareti yaratmıştı.

Süleymani anmasına saldırı İran’ı sarstı

Dün ABD’nin 3 Ocak 2020’de Irak’ta suikast düzenlediği Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümü için düzenlenen törenin yakınlarında iki patlama meydana geldi. Saldırı sonucu en az 100 can kaybı oluşurken 200’den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Ülkede ulusal yas ilan edildi.

Saldırının ardından gözler İsrail’e çevrildi. Henüz saldırıyı üstlenen olmazken The Times of Israel, “İran’ın, sürgünler, örgütler ve devlet aktörleri de dahil olmak üzere çok sayıda düşmanı var” diye yazdı.

Öte yandan gün içinde yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan İran’a başsağlığı dilemişti. Paylaşımında Erdoğan şöyle demişti:

“İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”

Saldırılarla sarsılan İran’dan peş peşe açıklamalar, dünyadan tepkiler