İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan Davos'ta konuştu, Direniş Ekseni'nin saldırılarının bitmesi için Gazze'deki savaşın sona ermesi gerektiğini söyledi.

İran Devrim Muhafızları’nın Erbil saldırısının hemen akabinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı Davos’a gönderdi. Gerilim, protesto ve şikayetlerle devam eden zirvede Abdüllahiyan Direniş Ekseni’ne ilişkin açıklamalar yaptı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve İsrail’in de katıldığı Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Abdullahiyan Direniş Ekseni’nin İsrail’e yönelik saldırılarının sona ermesi için Gazze’deki savaşın bitmesi gerektiğini söyledi.

İsrail’in Gazze işgaline karşı misilleme saldırılarına başlayan Direniş Ekseni ve ABD ile İngiltere’nin Kızıldeniz cevapları nedeniyle Ortadoğu adeta yangın yeri.

Savaşın yayılmasına dair endişeler sürse de kimsenin geri adım atmadığı Ortadoğu’ya ilişkin gündem ve tarafların katılımı açısından Davos zirvesi de ayrı önem arz ediyor. Devrim Muhafızları’nın “Mossad karargahı” iddiasıyla Erbil’e füze saldırısı düzenlemesinin ardından Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan “İsrail’in Gazze’deki suçları durdurulmazsa herkes zarar görecek” dedi, ardından da bir formül sundu: “Gazze Savaşı biterse Direniş Ekseni’nin İsrail ve İsrail çıkarlarına saldırıları da biter.”

‘Kızıldeniz’in güvenliği Gazze’ye bağlı’

İran Dışişleri Bakanı Husilerin İsrail bağlantılı gemilere saldırılarından da bahsederek “Kızıldeniz’in güvenliği Gazze’deki gelişmelere bağlı” dedi.

Abdullahiyan “İsrail’in Gazze’deki suçları durmazsa herkes zarar görecek… Tüm (direniş) cepheler aktif kalacak” vurgusunu yineledi.

İran’ın Erbil, İdlib ve Pakistan’ın Belucistan eyaletine düzenlediği operasyonlarla ilgili konuşan Abdüllahiyan operasyonların “İsrail’le bağlantılı” olduğunu söyledi.

İran hızını alamadı, bu kez Pakistan ile sınır bölgesi hedef alındı