Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200’den fazla İsraillinin öldürülüp 250’sinden fazlasının esir alınmasıyla başlayan savaş sürüyor. İsrail’in “misilleme” diye başladığı saldırılar katliama döndü, öldürülen Filistinlilerin sayısı 40 bini geçti.
Taraflar arasındaki ateşkes görüşmelerine rağmen İsrail güçleri şiddete başvurmaya devam ederek süreci çıkmaza sokuyor. Önce Lübnan’da Hizbullah’ın önde gelen komutanlarından Fuad Şükür sonra da İran’da Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye öldürüldü. Bu iki ismin öldürülmesi görüşmeleri çıkmaza sokan son gelişmelerdi. Arabulucu ülkeler Katar ve Mısır’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaptığı ortak açıklamada ateşkes görüşmeleri için 15 Ağustos işaret edilmişti. Görüşmelere kısa süre kala Hamas da İsrail de şartlarında ısrar ediyor.
İhtiyaçlarının daha fazla diplomasi olmadığını açıklayan Hamas Mayıs ayından bu yana ilk kez Tel Aviv’e füzeyle saldırdı.
Tel Aviv’e roketli saldırı
Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları İsrail’in Tel Aviv kentini ve banliyölerini iki adet “M90” roketiyle hedef aldığını açıkladı. İsrail medyası Tel Aviv’de patlamaların duyulduğunu ancak herhangi bir can kaybı rapor edilmediğini bildirdi.
İsrail Ordusu’na göre Gazze Şeridi’nden ateşlenen bir roket denize düştü, ikinci roketse sınırı geçemedi.
‘İhtiyacımız daha fazla diplomasi değil’
Salı günü İsrail’in hava saldırısı ardından 19 Filistinlinin öldürülmesinden sonra Hamas Gazze’de sürmekte olan ateşkes görüşmelerinde sunduğu taleplerde ısrarcı.
ABD ateşkes görüşmelerinin daha önce planlandığı gibi perşembe günü devam edeceğini duyurdu. ABD’li kaynaklara göre ateşkes için hala bir ihtimal var.
Axios’a göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken perşembe günü gerçekleşecek görüşmelerde Katar ve Mısır’ın tutumunu da önemsiyor. İsrail hükümeti de görüşmelere temsilci göndereceğini açıkladı. Bir Hamas yetkilisi Reuters’a “Açıklamamız netti. Bugün ihtiyaç duyduğumuz şey daha fazla diplomasi değil taleplerimizin uygulanmasıdır” dedi.
İran’ı yalnızca bir ateşkes durdurabilir
İranlı üç yetkilinin açıklamasına göre İran’ı Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin intikamını almaktan alıkoyabilecek tek şey ateşkes. İran, Haniye’nin Tahran’da öldürülmesinin ardından defalarca kez “intikam yeminleri” etmişti. Haniye suikastıyla İran’ı da içine alması muhtemel bir savaşın kaderini Pezeşkiyan’ın hamleleri belirleyecek. Dünya kamuoyunda savaşın İran müdahalesiyle bölgeye daha çok yayılacağı endişesi hâkim. Reuters’a konuşan İranlı bir güvenlik yetkilisine göre ateşkes görüşmelerinin sekteye uğradığı bir durumda, İran İsrail’e müdahale edecek. İran’ın ateşkes görüşmelerini ve sonuçlarını nasıl değerlendireceği ise belirsiz.
İran’ın savaşa doğrudan dahil olma ihtimaliyle gerilen bölge Batılı ülkeleri de harekete geçirmişti.
İsrail’e destek vermelerine rağmen ateşkes çağrısında bulunan ABD, İtalya, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık İran’a sükûnet çağrısında bulunmuştu. İran ise bu ülkelerin ortak açıklamasına “Siyonist rejime desteğinizi çekin” yanıtını vermişti.