İran ve Taliban arasında ulusal marş krizi yaşanıyor. Müzik konusunda yasakçı zihniyete sahip olan hatta bu yüzden Afganistan Ulusal Marşını dahi yasaklayan Taliban, İran marşı okunurken gösterdiği tavırla eleştirilerin odağında.

İran’da düzenlenen Uluslararası İslam Birliği Konferansı marş kriziyle gündemde. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın da katıldığı Uluslararası İslam Birliği Konferansı’nın açılışında İran ulusal marşı çalındığı sırada Taliban temsilcisinin ayağa kalkmaması tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın da salonda bulunduğu sırada yaşanan bu durum, ülkede tepkilere neden oldu. Sosyal medyada İranlılar, tepki gösterdi ve genelde de Taliban temsilcisinin davet edilmesine yönelik eleştiriler öne çıktı.

Tepkiler üzerine İran’ın Afganistan Özel Temsilcisi Hasan Kazımi, X üzerinden açıklama yaptı. Kazımi, “Müzik çalmanın yasaklanması bahanesiyle diplomatik ilkelere saygısızlık etmenin hiçbir anlamı ve emsali yoktur” dedi.

Taliban ve müzik

Taliban Afganistan’da yönetimi ele geçireli üç yıl oldu. Bu süre zarfında da kadınlara ve çocuklara yönelik ağır hak ihlallerinin altına imza attılar. Taliban’ın yasakçı zihniyetinin sanatı da hedef alması, kaçınılmaz bir son olarak gelmişti. Müzisyenlerin müzik aletleri ateşlere atılıp yakılmıştı. Haliyle bakış açısı bu olan Taliban için ulusal marşlar da “yasaklanması gereken bir müzik” türü. Zaten bunu da yaptılar. Taliban yönetimi ele geçirdikten sonra Afganistan’ın Ulusal Marşı’nı da yasakladı. Bu sebeple sadece İranla değil, daha evvel Pakistan ile de diplomatik kriz yaşadı.

Taliban yetkilileri, 18 Eylül’de de Pakistan’ın Peşaver kentinde düzenlenen bir törende Pakistan ulusal marşı çalınırken ayağa kalkmamış ve Pakistan bu durumu ‘diplomatik protokollerin ihlali’ olarak nitelendirerek protesto etmişti. Bunun üzerine Peşaver’deki Afganistan Konsolosluğu, Pakistanlı yetkililerin protestosuna yanıt vererek “Taliban’ın müziğe karşı olması nedeniyle Afganistan’ın ulusal marşını da yasakladığını” bildirmişti.

Taliban çocuk felci aşılamasını durdurdu: Göç dalgası bekleyen Türkiye ne derece tehlikede?