İran’da düzenlenen Uluslararası İslam Birliği Konferansı marş kriziyle gündemde. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın da katıldığı Uluslararası İslam Birliği Konferansı’nın açılışında İran ulusal marşı çalındığı sırada Taliban temsilcisinin ayağa kalkmaması tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın da salonda bulunduğu sırada yaşanan bu durum, ülkede tepkilere neden oldu. Sosyal medyada İranlılar, tepki gösterdi ve genelde de Taliban temsilcisinin davet edilmesine yönelik eleştiriler öne çıktı.
#Taliban diplomat refuse to stand for #Iran’s national anthem during the opening of 38th International Islamic Unity Conference in #Tehran. pic.twitter.com/5pbOzxyQMm
— SAMRIReports2 (@SReports2) September 19, 2024
Tepkiler üzerine İran’ın Afganistan Özel Temsilcisi Hasan Kazımi, X üzerinden açıklama yaptı. Kazımi, “Müzik çalmanın yasaklanması bahanesiyle diplomatik ilkelere saygısızlık etmenin hiçbir anlamı ve emsali yoktur” dedi.
Taliban ve müzik
Taliban, müzisyenin müzik aletlerini yaktı; müzisyen ağlayarak izledi | Paktiya kentinde taliban milisleri tarafından ekmek teknesi yakılan müzisyen gözyaşlarına hakim olamadı. Taliban üyeleri ise gözyaşları içindeki müzisyene lanet okuyup kahkahalar atarak onunla alay etti. pic.twitter.com/aAZzx3UgW3
— Yaşar Usta (@yasarustaportal) January 16, 2022
Taliban Afganistan’da yönetimi ele geçireli üç yıl oldu. Bu süre zarfında da kadınlara ve çocuklara yönelik ağır hak ihlallerinin altına imza attılar. Taliban’ın yasakçı zihniyetinin sanatı da hedef alması, kaçınılmaz bir son olarak gelmişti. Müzisyenlerin müzik aletleri ateşlere atılıp yakılmıştı. Haliyle bakış açısı bu olan Taliban için ulusal marşlar da “yasaklanması gereken bir müzik” türü. Zaten bunu da yaptılar. Taliban yönetimi ele geçirdikten sonra Afganistan’ın Ulusal Marşı’nı da yasakladı. Bu sebeple sadece İranla değil, daha evvel Pakistan ile de diplomatik kriz yaşadı.
Taliban yetkilileri, 18 Eylül’de de Pakistan’ın Peşaver kentinde düzenlenen bir törende Pakistan ulusal marşı çalınırken ayağa kalkmamış ve Pakistan bu durumu ‘diplomatik protokollerin ihlali’ olarak nitelendirerek protesto etmişti. Bunun üzerine Peşaver’deki Afganistan Konsolosluğu, Pakistanlı yetkililerin protestosuna yanıt vererek “Taliban’ın müziğe karşı olması nedeniyle Afganistan’ın ulusal marşını da yasakladığını” bildirmişti.