İran'ın son füze salvosunda bazı füzeler İsrail savunmasını aşmayı başarmıştı. Bu açığı şimdi ABD'den gelen THAAD sistemi kapatmayı deneyecek. İsrail'in bu savunma hazırlığı, İran'a verilecek askeri cevabın da elinin kulağında olduğunu ima ediyor.

İran, 1 Ekim’de suikast ve saldırılarla bölgede askerlerini ve müttefiklerini hedef alan İsrail’e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran’ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti. Aradan 13 gün geçti, İsrail henüz İran’a bir cevap vermedi.

Peki neden? Bunun olası nedeni, son saldırıda İran’ın bazı füzelerinin, ki aralarında sesin 10 katından fazla hıza ulaştığı öne sürülen hipersonik füzeler de vardı, İsrail’in hep o dillere destan füze savunma sistemini aşmayı başarmış olması mı acaba?

İsrail’in halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli ‘Davud’un Sapanı’ ve kısa menzilli ‘Demir Kubbe’ olmak üzere üç katmanlı bir hava savunma sistemi bulunuyor. Ancak bu sistemler, İran’ın son misilleme saldırısında birçok füzeyi durdurmada yetersiz kalmıştı. Bunun üzerine ABD’den destek geldi.

İsrail ordusu, ABD’nin ülkeye uzun menzilli balistik füzeleri engellemek için kullanılan THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini konuşlandırdığını duyurdu.

ABD daha önce Mart 2019’da İsrail’de ortak savunma tatbikatlarının bir parçası olarak THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı. Yoksa Amerika açısından bu sistem hem çok gizli hem de şimdilik kimseyle paylaşılmayan bir şey.

Yeni konuşlandırmanın kalıcı olup olmadığı ve sistemin İsrail’in savunma ağına entegre edilip edilmeyeceği konusu henüz bilinmiyor. Kaldı ki THAAD sistemi şimdiye kadar gerçek çatışma ortamında hiç kullanılmadı. Eğer İran, İsrail’e yeni bir füze saldırısı yaparsa bu Amerikan sisteminin başarılı olup olmayacağı da görülecek.

Şu anki konuşlandırma, İsrail’in İran’a karşı ‘büyük saldırı’ hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. İsrail, İran’ı vuracak olursa İran’ın yeni bir misilleme yapması kaçınılmaz. Bu durumda İsrail’in kendi füze savunma kalkanını güçlendirmek istemesi, bunun için de hemen ABD’nin yardıma koşup daha önce kimseye vermediği bir silah sistemini İsrail’e yollaması, İran’a saldırının da elinin kulağında olduğunu ima ediyor.

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında dün 13 kişi öldü, 29 kişi yaralandı

Diğer yandan İsrail ordusunun, Lübnan’ın batısına düzenlediği hava saldırılarında 13 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun, ülkenin batısındaki Cebel-i Lübnan vilayetine bağlı Barca beldesine düzenlediği saldırıda dört kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralandığı belirtildi. Açıklamada İsrail’in aynı ilin Kisirvan ilçesine bağlı Muaysira beldesinde bir eve düzenlediği saldırıda da 9 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana İsrail saldırılarında 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 229 kişi öldü, 10 bin 380 kişi yaralandı.

Hizbullah, Tel Aviv banliyölerini kamikaze dronlarla vurduğunu duyurdu

İsrail Kanal 12 televizyonu da Lübnan’ın güneyinden Golan Tepeleri’ne 10 roket fırlatıldığını, bazılarının imha edildiğini, bazılarının açık alanlara düştüğünü belirtti. Roket saldırılarında herhangi bir yaralanma olmadığı ifade edildi.

Aynı kanalın bildirdiğine göre, Golan Tepeleri’ndeki Mecdel Şems kasabasında ve Kidmat Tsvi yerleşim biriminde sirenler çaldı.

İsrail ordusu, iki gün önce Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya şehrinde bir binanın Lübnan’dan fırlatılan iki insansız hava aracı nedeniyle hasar gördüğünü açıklamıştı.