İsrail siyasetinde hem Netanyahu'nun partisinden hem de muhalefetten İran'ın askeri hedeflerine düzenlenen saldırının yetersiz olduğu eleştirileri geldi.

Ve beklenen oldu, İsrail İran’ı 26 Ekim gecesi bir kez daha vurdu. Son olarak İran füzeleri 1 Ekim günü İsrail’i vurmuş ve bu kez bazı İran füzeleri İsrail’in hava savunmasını aşarak yerde hasara neden olmuştu. Haftalardır İsrail’in bu İran saldırısına nasıl bir cevap vereceği merak ediliyordu. İsrail’in cevabı cüretkar oldu. Çünkü bu ülke İran’ı füzeler veya insansız hava araçlarıyla değil, doğrudan İsrailli pilotların kullandığı savaş uçaklarıyla vurdu. İsrail uçakları bu saldırıyı yapmak için en azından 2 bin 400 kilometre yol kat etti, ayrıca yol boyunca da İran’a saldırıyı haber verme olasılığı bulunan Suriye’deki ve Irak’taki kimi hava savunma tesislerini ve radarlarını da vurdu. İsrail uçaklarının Tahran’a kadar ulaştığı, gece bu şehirden gelen patlamalardan anlaşıldı. İran tarafına göre saldırıda dört asker hayatını kaybetti.

Ancak bu saldırı İsraillilere yetmedi. Hem Başbakan Benyamin Netanyahu’nun kendi partisinden hem de muhalefetten ‘yetersiz bir saldırı’ eleştirileri geldi.

Netanyahu’nun partisi Likud’dan Milletvekili Tally Gotliv, sosyal medya paylaşımında, İsrail’in İran’a düzenlediği saldırı hakkında, “İran’ın nükleer tesislerine saldırmamak nesiller boyu bir feryat olacak. İran’ın petrol sahalarına saldırmamak feci bir hata” dedi.

İran’ın ‘nükleer güç olması ihtimalini yıllar boyu sürecek şekilde zayıflatma fırsatını İsrail’in kaçırdığını’ savunan Gotliv ‘askeri hedeflere saldırma ve ciddi hasar vermenin Ortadoğu’daki güç dengesini değiştirmediğini’ belirtti.

Sadece yapabileceğini göstermek için bir saldırı düzenlenmenin reddedilmesi gerektiğini ileri süren Gotliv, saldırıyı “İsrail’in çıkarlarını bir an bile düşünmeyen (ABD Başkanı Joe) Biden yönetimine teslim olmak” diye tanımladı.

Saldırıya muhalefetten de eleştiri geldi

İsrail muhalefetindeki Evimiz İsrail Partisi Lideri Avigdor Liberman da paylaşımında saldırıyı gerçekleştiren hava kuvvetlerini övdükten sonra “İran’ın nükleer programına devam edeceğini, petrol ve gaz satışıyla Lübnan’da Hizbullah, Yemen’deki Husiler, Şii silahlı gruplar ve bölgedeki vekillerine finansman sağlayacağını” savundu.

Liberman, “İran’a gerçek bedel ödetmektense hükümetin şovmenlik ve halkla ilişkiler kampanyası yürüttüğünü, kesin kararlardansa, sessizlik satın aldığını” dedi.

Ayrıca İsrail’de ana muhalefetteki Gelecek Var Partisi lideri ve eski Başbakan Yair Lapid de hava saldırısında “stratejik ve ekonomik hedeflerin vurulmamasının hata olduğunu” savundu.

Bakan Ben-Gvir: Saldırı ‘ön hazırlık’ niteliğinde

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İran’a yönelik gece yapılan saldırının ‘ön hazırlık’ niteliğinde olduğunu belirterek, bir sonraki adımın ‘stratejik varlıkların hedef alınması’ olması gerektiğini söyledi.

Ben-Gvir, yaptığı açıklamada “İran’ın stratejik varlıklarını hedef alma çağrısının kendi görüşü olduğunu ve bunu diğer platformlarda da dile getirmeye devam edeceğini” belirtti.