Filistinli örgütler ve İsrail arasındaki savaş tüm vahşetiyle devam ederken bölgede yaşanan gerilim, başka ülkelerin hem iç hem de dış manevralarından belirleyici olmayı sürdürüyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı en sert tutuma sahip olan İran’da, İsrail istihbarat servisleriyle çalışmaktan suçlu bulunarak ölüm cezasına çarptırılan bir kişi, bu sabah saatlerinde idam edildi. İran yargısının yayın kuruluşu Mizan üzerinden yapılan açıklamada, “Güneydoğudaki Sistan-Belucistan eyaletinin Zahidan şehrindeki cezaevinde Siyonist rejimin bir casusu infaz edildi” denildi.
İdam edilen kişinin kim olduğu ya da nerede ve ne zaman yargılandığına dair bilgi verilmeyen açıklamada, yöneltilen suçlamalar şöyle sıralandı:
Düşman Siyonist rejimin yararına istihbarat işbirliği ve casusluk
Kamu düzenini bozmak amacıyla gizli bilgileri toplamak ve Mossad casus servisine servis etmek
Güneydoğudaki Sistan-Belucistan eyaletindeki Zahedan hapishanesinde gerçekleştirildiği belirtilen infaz, Beluçların eyaletteki bir polis karakoluna saldırıp 11 güvenlik personelini öldürüp çok sayıda kişiyi yaralamasından bir gün sonra gerçekleşti.
Amini protestolarında Mossad ajanı diye tutuklananlar oldu
İran, İsrail’i tanımıyor ve tanıyan Müslüman ülkeleri de sert bir şekilde eleştirmesiyle de gündeme geliyor. İki ülkenin yıllardır yaşadığı gerilim de gerçekleştirilen saldırı ve suikastlerle kendinden bahsettiriyordu.
‘Bu ismi unutmayın’
ABD ve İsrail, İran’ı Körfez’deki ABD kuvvetlerine ve İsrail bağlantılı gemilere saldırmak için insansız hava araçları ve füzeler kullanmakla itham ediyor. Tahran da İsrail’i nükleer programını hedef alan bir dizi sabotaj ve suikast düzenlemekle suçluyor. Bunlardan en önemlisi de 2020 yılında İran’ın programının kilit isimlerinden nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade’ye Tahran eyaletine bağlı Abserd ilçesinde düzenlenen suikastti. Bu suikastten İsrail’in sorumlu tutulmasına neden olan en büyük olay da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun öldürülmeden iki yıl önce Fahrizade için “Bu ismi unutmayın” demesi olmuştu.
İran daha önce Mahsa Amini protestolarında bölgesel baş düşmanı İsrail dahil “yabancı ülkeler için çalışan ajan” olduğu iddia edilen kişilerin tutuklandığını açıklamıştı. Aralık 2022’de de “İsrail istihbarat servisleriyle işbirliği yapmak” suçlamasından ölüm cezasına çarptırılan dört kişi idam edilmişti.
Norveç merkezli İran İnsan Hakları’nın kasım raporunda, İran’ın bu yıl 600’den fazla kişiyi idam ettiği kaydedildi ve bu da verilere göre son 8 yılın en yüksek oranı. Bu oranın böylesi yükselmesinin nedeni İran İslam Cumhuriyeti’nin tarihinin en büyük isyanıyla karşılaştığı Amini protestoları.