İran'da İslami değerleri yaymakla görevli yetkili Reza Tsaghati'nin sızdırılan gay seks kaseti görevden alınmasına yol açtı. Yetkililer, kaseti ortaya çıkan Tsaghati'nin yönelimi hakkında bilgileri olmadığını söyledi.

İran’da Gilan eyaletinin Kültür ve İslami Rehberlik Başkanı Reza Tsaghati’nin başka bir erkekle seks yaparken çekildiği iddia edilen bir görüntü internete sızdırıldı. Videodaki kişilerin kimlikleri ve doğruluğu henüz teyit edilememiş olsa da Tsaghati soruşturmanın ortasında görevinden alındı.

Video ilk olarak hükümet karşıtı Radio Gilan’ın Telegram kanalı tarafından paylaşıldı. Kanalın genel yayın yönetmeni Peyman Behbudi, kanalın ‘rejim yetkililerinin yolsuzluklarını’ ifşa etmeye devam edeceğini söyledi.

Sosyal medyada hızla yayılan görüntüler her kesimden tepkilere yol açtı zira Tsaghati, din ve başörtüsüne odaklanan bir kültür merkezinin yöneticisiydi. İran Kültür Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili, cumartesi günü yaptığı açıklamada Tsaghati hakkında söz konusu videodan önce herhangi bir olumsuz raporun bulunmadığını belirtti.

Gilan Kültür ve İslami Rehberlik Dairesi’nin 22 Temmuz’da yayımladığı yazılı açıklamada, konunun dikkatli bir şekilde incelenmesi için adli makamlara sevk edildiği belirtildi ve kasetin, ‘İslam Devrimi’nin onurlu kültürel yapısını zayıflatmak’ için kullanılmaması konusunda uyarı yapıldı.

İran’da eşcinsellik yasa dışı olarak görülüyor ve LGBTİQ+ bireyler tespit edildiklerinde taciz, istismar ve şiddet riskiyle karşı karşıya kalıyor. Yasalara göre eşcinsel ilişkiler yaşayan kişilere idama varan cezalar verilebiliyor.

Bazı internet kullanıcıları, Tsaghati’nin seks kasetinin ardından görevden alınmasının, LGBTİQ+ topluluğuna ya da şeriata uymayan kadınlara yapılan muameleye kıyasla çok yumuşak kaldığını belirterek, yasalara karşı geldiği tespit edilen yetkililere uygulanan çifte standarda dikkat çekti.

Yuh artık, adamı tuvalette bile dinleyip libidosunu öldürme kumpası kurmuşlar