Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de birçok noktaya füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlendi. ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssü dahil birçok bölgede patlama sesleri duyuldu. Saldırıları İran üstlendi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarıyla sarsıldı. Yerel medyada yer alan haberlerde başta ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölgede patlama sesleri duyulduğu bildirildi.

Sosyal medyada saldırının düzenlendiği bölgelerde bulunan evlerin camlarının sarsıldığı, havada füze ve İHA’ları engellemek için kullanılan C-RAM sistemine dair görüntüler paylaşıldı.

Saldırılarda bazı evlerde yangın çıktığı belirtilirken dört kişinin hayatını kaybettiği ve yaralananlar da olduğu kaydedildi. Güvenlik kaynakları Erbil havaalanındaki hava trafiğinin durdurulduğunu duyurdu.

Hayatını kaybedenler arasında saldırıdan sonra evinde yangın çıkan iş insanı Peşrev Dizeyi’nin de olduğu, Dizeyi’nin eşi ve oğlunun ise yaralandığı belirtildi.

İran ‘Bölgedeki terör ve casusluk karargahlarını vurduk’ dedi

Erbil’deki füze saldırılarıyla ilgili haberlerin üstünden çok geçmeden İran Devrim Muhafızları Ordusu bölgedeki “İran karşıtı terörist grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle vurduğunu” açıkladı.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın Devrim Muhafızları Ordusu’nun yazılı açıklamasını aktardığı habere göre bölgedeki casus karargahları ve İran karşıtı terörist grupların toplanma alanları balistik füzelerle hedef alındı.

Açıklamada şöyle dendi:

“İran’ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu’nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi. Son dönemdeki terör saldırılarıyla bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerleri, özellikle Suriye’de işgal altındaki bölgelerdeki IŞİD terör örgütü yuvaları bir dizi balistik füze fırlatılarak yok edildi.”

Açıklama IŞİD’in üstlendiği Kirman’daki canlı bomba saldırısı, Rask kentinde güvenlik güçlerine hedef alan saldırı ile Suriye’de Devrim Muhafızları Ordusu’nun üst düzey komutanlarından Razi Musevi’nin öldürüldüğü saldırılara işaret ediyor. ​​​​​​​

İran Mossad karargahının da vurulduğunu iddia etti

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada Suriye topraklarında IŞİD’e ait hedeflerin yanı sıra Irak’ın Erbil kentinde İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın karargahının da balistik füzelerle hedef alındığı bildirildi.

İsrail’in Devrim Muhafızları ve İran destekli milis grupların komutanlarının öldürülmesine karşı düzenlendiği belirtilen saldırılarda “İran’daki casusluk faaliyetlerinin ve terör eylemlerinin planlanmasının merkezi olan Mossad’ın Erbil’deki ana casusluk karargahlarından birinin imha edildiği” belirtildi.

Erbil Valisi Ümit Hoşnav: Erbil’e karşı insanlık dışı bir terör saldırısı yapıldı

Erbil Valisi Ümit Hoşnav kentin birçok noktasına düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun üstlendiği saldırıların “insanlık dışı terörist” saldırılar olduğunu söyledi.

Yerel medyada yer alan haberlerde saldırılarda kullanılan füzelerin bazılarının sivillerin yaşadığı evlere isabet ettiği, bazılarının da evlerin yakınlarına düştüğü belirtildi.

IKBY: Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil’e yönelik saldırılar düzenlendi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Erbil’de birçok noktaya düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun üstlendiği saldırılarda dört sivilin hayatını kaybettiğini belirterek saldırılara gerekçe gösterilen iddiaların “asılsız” olduğunu bildirdi.

Devrim Muhafızları’nın “İran karşıtı grupların karargahlarını hedef aldığını iddia ettiğini” aktaran IKBY Anti-Terör Birimi “Bu bahane temelsizdir ve reddediyoruz. Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil’e yönelik saldırılar düzenlendi. Erbil istikrarlı bir yer olarak hiçbir taraf için tehdit kaynağı olmadı” açıklaması yaptı.

Açıklamada saldırıların “Irak ve IKBY’nin egemenliğinin açık ihlali” olduğu vurgulandı, Irak merkezi hükümeti ve uluslararası toplumun “bu suça karşı sessiz kalmaması” çağrısı yapıldı.​​​​​​​

İran geçmişte de zaman zaman Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesine saldırılar düzenlemiş, bölgenin İranlı ayrılıkçı grupların yanı sıra ezeli düşman “İsrail’in ajanları için toplanma alanı” olarak kullanıldığını söylemişti.

İran’ın dağlık sınır bölgesindeki ayrılıkçı gruplarla ilgili endişelerini gidermeye çalışan Bağdat ise 2023 yılında Tahran’la varılan bir güvenlik anlaşmasının parçası olarak bölgede strateji değişikliğine gitmişti.

ABD saldırıyı kınadı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Erbil’deki saldırının “Irak’ta istikrara zarar verdiğini” söyleyerek “İran’ın pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz. ABD Irak hükümeti ve IKBY’nin Irak halkının isteklerini karşılama çabalarını desteklemektedir” dedi.

Haber ajansı Reuters’a konuşan iki ABD’li yetkili füze saldırılarından hiçbir ABD tesisinin etkilenmediğini söyledi.

ABD’ye göre ‘Yemen’e saldırı İran’a özel mesajdı’