İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları aralıksız sürerken Gazze’deki yetkililerin aktardığına göre 18 binin üzerinde Filistinli yaşamını yitirdi. ABD’nin vetosuyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) ateşkes kararı çıkmazken BM Genel Kurulu’nda yapılan acil Gazze oturumunda ise ateşkes tasarısı kabul edildi. Fakat tasarının yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
Kentte savaş koşulları ağır bir insani krizin sürmesine neden olurken Avrupa’dan İsrail yönetimine ve Gazze’deki işgale tepkiler yükselmeye devam ediyor.
İrlanda Başbakanı: ABD bile ikinci kez düşünmeye başladı
Bu tepkilerden biri de İrlanda’dan geldi. İrlanda Başbakanı Leo Varadkar İsrail’in dünyada sahip olduğu desteği hızlı şekilde kaybettiğini belirterek, ABD’nin dahi Gazze’de yaşananlarla ilgili ikinci kez düşünmeye başladığını ifade etti. İrlanda Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada Varadkar, bu durumun İsrail için “stratejik felaket” olduğunu belirterek “Çok büyük hata yapıyorlar. Sadece Filistinlilere insani acılar dayatmıyorlar aynı zamanda İsraillilerin uzun ve orta vadede güvenliğini de tehlikeye atıyorlar” dedi.
İsrail’e Batı Şeria’da attığı adımlar karşısında İrlanda hükümetinin yaptırım uygulamasının zamanının geldiğini vurgulayan Varadkar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ile Savunma Bakanı Micheal Martin’in bu konuyu Avrupa Birliği’ndeki (AB) mevkidaşlarıyla görüştüğünü anlattı.
İrlandalı siyasetçi “Yapmak istediğimiz ve üzerinde çalışılan konu, Batı Şeria’daki Filistinliler için büyük zorluklara sebep olan yasa dışı Yahudi yerleşimcilere seyahat kısıtlamaları uygulamaktır” ifadesini kullandı.
Ekonomik yaptırım kararlarının AB’de oy birliğiyle alındığına işaret eden Varadkar, Gazze’deki durumun kabul edilemez seviyede olduğunun altını çizerek AB’nin de iki devletli çözümden yana tavır alan duruş belirlemesi gerektiğini söyledi.
İspanya Başbakanı Sanchez: AB artık ‘yeter’ demeli
Savaşın başından bu yana Filistin konusuna duyarlılığıyla birçok kesimden takdir toplayan, hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da övgü alan İsrail Başbakanı Pedro Sanchez Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strasburg’daki Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nden (AB) İsrail’e karşı ses çıkarmasını ve “yeter” demesini istedi.
Başbakanı, AP’deki parlamenterlere “İsrail ve Filistin’de olup bitenleri açıkça konuşmanın zamanı geldi” diyerek “Sessizliği bırakın ve İsrail ve Filistin’de olup bitenler konusunda aynı netlik ve birlik ile konuşun” çağrısında bulundu.
Sanchez, “Tutarlı ve ilgili bir jeopolitik aktör olarak dünyanın bize saygı duymasını istiyorsak, vatandaşlarımızın eylemlerimizden gurur duymasını ve Avrupa değerlerinin sadece kelimelerden ibaret olmadığını görmesini istiyorsak yüksek sesle, açıkça ve tek ses olarak konuşmalıyız” dedi.
Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarını kınadığını ve rehinelerin hemen serbest bırakılması gerektiğini bir kez daha vurguladığını kaydeden Sanchez, şöyle devam etti:
“Ortadoğu genelinde terörle mücadeleye destek vermeliyiz. İsrail’in kendini savunma ve var olma hakkını tanımalıyız ancak aynı inançla, aynı değerlerle Gazze’de binlerce çocuğun da aralarında bulunduğu masum sivillerin ölümüne yeter demeliyiz. Bombalamalar derhal durmalı. İnsani yardım acilen ve yeterli miktarda ulaşmalı.”
Avrupa’nın, İsrail-Filistin meselesinde kesin ve kapsamlı bir çözüm arayışına aktif olarak katkıda bulunması, bununla özellikle Uluslararası Hukuk ve Uluslararası İnsancıl Hukuka uyulmasını talep etmesi gerektiğini dile getiren İspanyol politikacı “Güvenilir, ciddi bir barış perspektifi sağlamak, İsrail Devleti’nin yanında barış ve güvenlik içinde bir arada var olan Filistin Devleti’nin varlığını tanımaktan geçer” dedi.
Danimarka Dışişleri Bakanı: Çatışmalara insani ara verilmesi gerekiyor
Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen yerel yayıncı DR’ye verdiği demeçte, “Acı çeken sivil nüfusa daha fazla acil yardım ulaştırabilmemiz için çatışmalara insani ara verilmesi gerekiyor” dedi. Rasmussen, ülkesinin dün gece Gazze’de acil ateşkes talebiyle sunulan ve kabul edilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu karar tasarısına “evet” oyu verdiğini çünkü “Gazze’deki insani durumun felaket olduğunu” ifade etti.
Bakan “İnsani ateşkes terimi, insani odağa işaret ediyor ve dolayısıyla kalıcı bir ateşkes değil” değerlendirmesinde bulundu.
Mısır tarafından ortaya koyulan ve Türkiye dahil yaklaşık 100 ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, dün gece 193 üyeli BM Genel Kurulu’nun Özel Acil Filistin oturumunda oylanmıştı.
Gazze’de acil ateşkes talebiyle sunulan karar tasarısı, 23 “çekimser” ve 10 “hayır” oyuna karşı 153 ülkenin desteğiyle ezici çoğunlukla kabul edilmişti.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları
Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.
İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıklarken, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200’ü kadın olmak üzere 18 bin 412 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.