İsrail Beyrut'ta 'Hizbullah'ın kalesi' olarak bilinen Dahiye'ye saldırı düzenledi. Üç kişinin öldüğü saldırıyı üstlenen İsrail ordusu "Hizbullah'ın en üst düzey askeri komutanı Fuad Şükür'ün öldürüldüğünü" duyurdu. İddia henüz doğrulanmadı.

Günlerdir İsrail’in geçen hafta sonunda Hizbullah’ın bir futbol stadına düşen füzesiyle 12 kişinin ölmesine nasıl bir cevap vereceği merak ediliyordu; bu merak dün kısmen de olsa giderildi. İsrail, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta ‘Hizbullah’ın kalesi’ olarak nitelenen bir mahalledeki bir binayı vurdu. Bu saldırıda İsrail’in Golan’daki Mecdel Şems kasabasındaki futbol sahasına saldırıdan sorumlu tuttuğu Hizbullah’ın iki numarası Fuad Şükür’ü hedef aldığı öne sürüldü. İsrail, Şükür’ün öldürüldüğünü söylüyor ama bu iddia henüz doğrulanmadı.

Dün öğleden sonra Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta ‘Hizbullah’ın kalesi’ olarak bilinen Dahiye bölgesinde güçlü bir patlama oldu. Patlama Dahiye’nin işlek caddelerinde birçok binada hasar yarattı. Patlamanın ardından bölgeden yoğun duman yükselirken olay yerinde büyük panik yaşandı.

Saldırının nasıl yapıldığına ilişkin ayrıntı verilmedi. Fakat Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın haberine göre Beyrut’un güneyinde İsrail tarafından düzenlenen saldırıda Hizbullah‘ın Şura Meclisi’nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi hedef alındı. Haberde saldırının insansız hava araçları (İHA) tarafından atılan üç füze ile gerçekleştirildiği, Beyrut’taki er-Rabih adlı binanın vurulduğu ve iki katının yıkıldığı belirtildi.

Daha sonra Lübnan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in Beyrut’un güney bölgesine yönelik saldırısında ölenlerin sayısı 3’e (1’i kadın, 2’si çocuk), yaralananların sayısı 69’a yükseldi” dendi.

Çok geçmeden İsrail ordusu Beyrut’taki saldırıyı üstlendiğini doğruladı. Ordunun yazılı açıklamasında “Mecdel Şems’te 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu tutulan bir Hizbullah komutanının” hedef alındığı aktarıldı.

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla New York Times‘a (NYT) konuşan konuşan iki İsrailli güvenlik yetkilisi saldırının hedefinin Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah’ın yakın danışmanı Fuad Şükür olduğunu söyledi. Şükür “Hizbullah’ın iki numaralı ismi” olarak biliniyor.

Daha sonra bir açıklama daha yayımlayan İsrail ordusu, saldırıda öldürülen kişinin Fuad Şükür olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada “İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları Beyrut bölgesinde Hizbullah terör örgütünün en üst düzey askeri komutanı ve stratejik biriminin başı Fuad Şükür’ü ortadan kaldırdı” dendi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ordunun açıklamasından dakikalar sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Hizbullah’ın kırmızı çizgiyi aştığını” söyledi.

ABD başına 5 milyon dolar ödül koydu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ‘El Hac Muhsin’ olarak da bilinen Fuad Şükür hakkında bilgi verene 5 milyon dolara varan para ödülü vadediyor. Şükür ABD’nin ‘Yabancı Terör Örgütü’ olarak tanımladığı Hizbullah’ın genel sekreteri Hasan Nasrallah’ın kıdemli askeri danışmanı.

Hizbullah’ın en yüksek askeri organı Cihad Konseyi’nde görev yapan Şükür Suriye’deki muhalif güçlere karşı yürütülen askeri harekatta Hizbullah savaşçılarına ve Suriye birliklerine yardım etmesiyle de biliniyor.

ABD’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Şükür artık hayatta olmayan Hizbullah komutanı İmad Muğniye’nin çok yakınıydı. 23 Ekim 1983’te Beyrut’taki ABD Deniz Piyadeleri kışlasına yapılan ve 241 ABD askeri personelinin yaşamını yitirdiği, 128 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda önemli bir rol oynamıştı.

Netanyahu ekibiyle durum değerlendirmesi yaptı

İsrail Başbakanlığı’nın resmi X hesabından yapılan paylaşımda İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Kirya Askeri Üssü’nde bulunan Netanyahu’nun, Beyrut’un güney bölgesine yapılan saldırının ardından siyasi ve askeri üst düzey İsrailli yetkililerle telefon aracılığıyla durum değerlendirmesi yaptığı aktarıldı.

Netanyahu’nun güvenlik durum değerlendirmesi için görüştüğü isimler arasında İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Savunma Bakanı Yoav Gallant, dış istihbarat servisi Mossad Direktörü David Barnea, iç istihbarat teşkilatı Şin Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi’nin olduğu kaydedildi.

Lübnan İsrail’i BMGK’ya şikayet edecek

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Beyrut’ta yayın yapan LBCI TV’ye konuştu. Buhabib “Bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve başkentimizin hedef alınmasını kabul edemeyiz” dedi.

“Bu saldırı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne İsrail’e karşı resmi bir şikayette bulunacağız” diyen Lübnanlı bakan, Hizbullah’ın İsrail’in saldırısına vereceği yanıtın “eşgüdümlü” olmasını umut ettiğini ifade etti.

Gerilimi yeniden tırmandıran saldırı: Mecdel Şems

Hafta sonu İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde yer alan Mecdel Şems beldesindeki bir futbol sahasına roket isabet etmesi sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 12 kişi yaşamını yitirmiş, 17’si ağır olmak üzere 35 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusu “mevcut istihbarat ve yapılan değerlendirmeler” sonucunda roketin Lübnan’ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden fırlatıldığını öne sürmüş ve saldırıdan Lübnan Hizbullahı’nı sorumlu tutmuştu.

Hizbullah ise Mecdel Şems’teki saldırıyı kendilerinin düzenlediği iddialarını anında reddederek “bu olayla herhangi bir ilgilerinin olmadığını” açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da pazar günü bölgeyi ziyaret etmiş, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada “İsrail bu ölümcül saldırıyı görmezden gelmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek” demişti.

İsrail Mecdel Şems saldırısından bu yanaki saldırılarla birlikte Lübnan topraklarını dördüncü kez hedef almış oldu. Hizbullah’tan üst düzey bir kaynak Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada örgütün kara harekâtı dâhil İsrail’in Lübnan’a her türlü saldırısına karşılık vereceği sözünü verdi.

Tetiklenen korku: Ortadoğu’da topyekun bir savaş

Milliyetçi koalisyon ortaklarının baskısıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri’ndeki saldırı hakkında sert bir söylem benimsedi. Ancak İsrail’in Gazze’de Hamas’la süren çatışmalar sırasında yeni cephe açmaktan kaçınmak istediği düşünülüyor.

Pazartesi günü Reuters’a konuşan İsrailli yetkililer ordunun Hizbullah’a zarar vermek istediğini ama Ortadoğu’da topyekun savaştan kaçınmayı hedeflediğini belirtti.

Hizbullah ise gerekirse savaşa hazır olduğunu açıkladı ancak örgütün de geniş çaplı bir çatışmadan çekindiği düşünülüyor.

ABD de gerilimi tırmandırmamak için çaba gösterdiğini açıkladı. Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada iki taraf arasında savaşın hala önlenebileceğine dair umudunu dile getirdi: “İsrail’in kuzey sınırında çok fazla hareketlilik görüyoruz ancak bunun tam anlamıyla bir savaşa dönüşme potansiyelinden endişe duyuyoruz. Bir çatışmanın kaçınılmaz olduğuna inanmıyorum.”

Hem İsrail hem de Hizbullah, sınırlarından karşılıklı ateş açarken ve birbirlerini vahşetle suçlarken riskler artmaya devam ediyor. İsrail, Golan Tepeleri’ne düşen ve en az 12 çocuğun ölümüne neden olan roketin İran yapımı bir Falaq olduğunu ve Hizbullah tarafından Lübnan’dan ateşlendiğini açıkladı. Tahran yönetimi cumartesi günü İsrail’e yönelik birden fazla roket fırlatıldığını iddia etmesine rağmen sorumluluğu reddetti.

İsrail ve Hizbullah 7 Ekim’de Gazze’deki savaşının başlamasından bu yana İsrail-Lübnan sınırında düşük yoğunluklu çatışmalar yürütüyor. Ekim ayından bu yana İsrail saldırılarında Lübnan’da aralarında Hizbullah savaşçıları ve sivillerin de bulunduğu yaklaşık 450 kişi hayatını kaybetti. Aynı dönemde, Hizbullah saldırılarında İsrail’de 23 sivil ve en az 17 asker öldü.

Golan Tepeleri krizi: Diplomatlar savaşın büyümesini önlemeye çalışıyor

Netanyahu Golan’daki Mecdel Şems’e gitti: Katil, defol!