İsrail'in Lübnan saldırılarında Beyrut ikinci kez vuruldu. Dokuz kişinin öldüğü saldırılarda onlarca kişi de yaralandı. İsrail, tahliye emirlerini genişletti. Lübnan ordusu ise ilk kez İsrail'in ateşine karşılık verdiğini duyurdu.

İsrail havadan ve karadan saldırılarını sürdürdüğü Lübnan’ın başkentinde bir sağlık merkezini hedef aldı. Yaklaşık bir hafta önce başlayan yoğun hava saldırılarıyla İsrail Direniş Ekseni’nin önemli aktörlerinden Lübnan Hizbullahı’nın komuta kademesini hedef almıştı. Saldırılar Lübnanlı yüzlerce sivilin de ölümüne neden olmuştu. Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah’ın hayatını kaybetmesine sebep olan bu hava saldırıları bölgedeki tansiyonu artırdı. İran uzun süredir tekrarladığı “intikam yeminlerini” hayata geçirdi, bölgede yükselen tansiyona doğrudan dahil oldu. İran tarafından ateşlenen 180 füze salı gecesi İsrail’e yöneldi. Lübnan Hizbullahı ile neredeyse bir yıldır süren çatışmalarda İsrail de dün en kanlı günlerinden birini yaşadı: Yedi İsrailli Hamas’ın üstlendiği saldırılarda öldü. Ama şimdi İsrail yeniden Beyrut’un göbeğini hedef aldı. Bu saldırılarda dokuz kişi hayatını kaybederken 14 kişi yaralandı.

İsrail aynı anda hem Beyrut’u hem de Lübnan’ın güneyini vuruyor

Beyrut sakinleri bu sabah yeniden kentin üstünden geçen bir füzenin sesiyle uyandı. İsrail’in füzesi Hizbullah bağlantılı İslami Sağlık Organizasyonu’nun işlettiği bir sağlık merkezine isabet etti. Bu hava saldırısı bu hafta Beyrut’un merkezine yapılan ikinci hava saldırısıydı. İsrail ordusu saldırının Beyrut’u hedef aldığını ve gece boyunca bölgeye uyarı mesajları gönderildiğini iddia etti. İsrail’den gönderilen üç füze geçen hafta Nasrallah’ın öldürüldüğü Dahiye bölgesini de vurdu.

Lübnanlı sağlık yetkililerinin açıklamalarına göre saldırılarda en dokuz kişi öldü, 14 kişi yaralandı. Yetkililer son 24 saatte 46 Beyrutlunun İsrail saldırıları sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Beyrut bombalanmaya devam ederken hem Lübnanlılar hem de dünya İsrail tarafından öldürülen Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah’ın cenazesiyle ilgili bilgilendirilmeyi bekliyordu. Nasrallah geçen hafta öldürüldü ama cenaze töreni hâlâ düzenlenmedi. Pazartesi günü televizyonda açıklaması yayınlanan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım da cenaze töreninin zamanı hakkında açıklama yapmamıştı. The Jeruselam Post Nasrallah’ın cenaze töreninin yarın düzenleneceğini iddia etti.

İsrail ordusu Nebatiye dahil 20 kasabada ve köyde yaşayan Lübnanlılar için tahliye emri verdi. Hemen ardından Lübnan Hizbullahı’nın Dahiye’de bulunan medya merkezini hedef alan İsrail füzelerinin sesi duyuldu. Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin Lübnan’da İsrail saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının 1,2 milyona ulaştığını açıkladı. Şu an özellikle Beyrut ve Lübnan Dağı’nda 870’ten fazla sığınak devrede, ancak okullar çoktan kapasitesini aşmış durumda.

Lübnan ordusu ilk kez ateşe karşılık verdi

Lübnan ordusu, bir askerin İsrail saldırısında ölmesinin ardından ateşe karşılık verdiğini duyurdu. Bu da İsrail saldırılarına başladığından beri Lübnan ordusunun ilk kez harekete geçtiği anlamına geliyor. Şimdiye kadar İsrail’e karşı mücadele eden sadece Lübnan Hizbullahı olmuştu. Lübnan ordusu ise bu çatışmanın tarafı olmadığının altını çizmişti.

Bu duruşu değiştiren şey İsrail’in sınır köyü Bint Jbeil’de askeri tesisi hedef alması oldu. Uzmanlar bu karşılıklı ateşin uzun vadeli olacağını düşünmüyor. Çünkü Lübnan ordusu Hizbullah ve İsrail arasındaki ateşin kesilmesi için çağrı yapıyor. Ancak Ortadoğu buhranında her an her şey değişebilir.

Gazze saldırılardan azade değil

İsrail Lübnan’ı ateş altında tutsa da Gazze’deki kontrolünü bozmadı. Zira Gazze’de de çarşamba günü hava saldırılarında 70 kişi hayatını kaybetti. Filistin medyası ve bölgedeki yetkililer bu ölümlerin bir kısmının sebebinin İsrail’in okul ve yetimhaneleri hedef alan saldırılar olduğunu söyledi. Okul ve yetimhaneler savaş sebebiyle yerinden edilen Filistinliler için sığınak görevi görüyordu.

İsrail’in hem Lübnan’da hem de Filistin’de hastaneleri, yetimhaneleri ve sağlık merkezlerini hedef alması uluslararası insancıl hukuk bağlamında bir suç. Şimdiye kadar Gazze’de bu saydıklarımızın hepsi hedef alındı. Lübnan’da da sağlık merkezleriyle ilk adım atılmış oldu. Okul, hastane gibi binalar savaş durumunda genellikle siviller için sığınak olarak işlev gösteriyor. Savaş bölgelerinde elektrik, su ya da sağlık gibi temel haklara erişimin gerçekleştirilebildiği yerler de çoğunlukla bu binalar. İsrail savaşın başından beri Hizbullah ve Hamas gibi örgütlerin karargahı olduğu iddiasıyla bu binaları vuruyor, fakat sivil ölümlerinin en büyük sebebi bu binalara yapılan saldırılar.

Filistin Sağlık Bakanlığı çarşamba günü erken saatlerde Han Yunus’taki İsrail saldırısında en az 51 kişinin öldüğünü, 82 kişinin yaralandığını bildirdi. Bölgedeki Avrupa hastanesinin bildirdiğine göre ölenler arasında 12 de çocuk var. Sivil ekipler ve Gazzeliler füzeler sebebiyle enkaza dönen binalardaki arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Ortadoğu’daki gerginlik MSB’ye açıklama yaptırdı

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İsrail’in Lübnan’a saldırısı sonrası İran’ın da İsrail’i füzelerle vurması üzerine oluşan gerginliğin bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimaliyle ilgili soru üzerine, “Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak ülkemizin savunma ve güvenliğine yönelik bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor, çok boyutlu bir güvenlik stratejisiyle değerlendiriyor, alınması gereken tedbirleri alıyoruz. TSK, bekamıza yönelen veya yönelebilecek her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye muktedirdir” yanıtını verdi.

Beyrut ateş altında: Kent merkezi 18 yıl sonra ilk kez vuruldu, bir Hamas ve bir Hizbullah komutanı daha öldü