İsrail'in Lübnan'a kara harekatını başlatmasının ardından bölgede tansiyon da yükseldi. İsrail 'aylardık saldırıyorduk' derken Hizbullah buna 'henüz karadan çatışmadık' cevabını verdi. El Fetih komutanı hedef alındı. Göç dalgası büyüyor.

İsrail günlerdir eli kulağında diye nitelenen Lübnan kara harekatına dün gece başladı, tanklar ve askerler Lübnan’a girdi. İsrail ordusu harekatın ‘sınırlı’ olacağını iddia etse de işgalin genişleyeceği endişesi her geçen saniye tırmanıyor. Gerilim tırmanırken tepkiler de büyüyor, ancak İsrail saldırılarını durdurmadığı gibi kapsamı genişleteceğini sivillere yaptığı duyurularla gösteriyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin ilk kez açıkladığı “aylardık saldırıyorduk” ifadeleri de tartışma yarattı.

İsrail güçleri aylardır Lübnan içinde baskınlar düzenliyor

Reuters’in haberine göre İsrail ordu sözcüsü İsrail güçlerinin aylardır güney Lübnan’a baskınlar düzenleyerek Hizbullah’a ait tünelleri ve evlerin altındaki cephanelerini ortaya çıkardığını ve grubun işgal planlarını açığa çıkardığını açıkladı. Daniel Hagari İsrail’in güney Lübnan’da Hizbullah’a karşı bir kara operasyonu başlattığını resmen duyurmasından saatler sonra, ayrıntıların ilk kez açıklandığını söyledi.

Hizbullah: İsrail’in Lübnan’a girdiği iddiaları yalan

Hizbullah İsrail’in Lübnan topraklarında bazı noktalara karadan işgal saldırıları gerçekleştirdiklerine ilişkin açıklamasını yalanladı. Yalanlama açıklaması, Hizbullah Medya Sorumlusu Muhammed Afifi’den geldi. Afifi yaptığı açıklamada “İsrail’in Lübnan’a girdiği yönündeki tüm iddialarının yalan olduğunu” vurguladı. İsrail ordu güçleri ile Hizbullah arasında henüz karadan hiçbir çatışma yaşanmadığını ifade eden Afifi, “Hizbullah’ın Lübnan topraklarına girmeye cesaret eden veya girmeye çalışan düşman kuvvetleriyle doğrudan mücadeleye, onlara en büyük kayıpları verdirmeye hazır olduğunu” ifade etti.

Afifi İsrail’in İsrail istihbarat teşkilatı “Mossad”ın karargahı ile 8200 numaralı üssün vurulmasının sadece bir başlangıç olduğunu kaydetti. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını açıklamıştı.

Litani uyarısı yeni göç dalgasını tetikledi

İsrail ordusu Lübnanlılara “Litani Nehri’nin güneyine araçla geçmemeleri” uyarısı yaptı. İsrail’in uyarısının ardından güneyden kuzeye yeni bir göç dalgası başladı. İsrail Ordu Sözücüsü Avichay Adraee X sosyal medya platformundan “Lübnan’ın güney sakinlerine acil uyarı” şeklinde bir çağrı yaptı.

Ülkenin güney bölgelerinde “şiddetli savaşın” olduğu ve Hizbullah mensuplarının siviller arasına karıştığını iddia eden Adraee can güvenlikleri için Lübnanlıların Litani Nehri’nin kuzeyinden güneyine araçlarla geçmemeleri uyarısı yaptı. İsrail ordu sözcüsü bunun ikinci bir uyarıya kadar geçerli olduğuna işaret etti.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’da yer alan haberde İsrail’in gece saatlerinde güneydeki Marcayun ve Hasbaya arasındaki yolu bombalaması sonucu ulaşımın sağlanamadığı belirtildi. Haberde İsrail’in söz konusu tehdidinden sonra ülkenin güneyinden kuzeye yeni bir göç dalgasının başladığı aktarıldı.

İsrail güçleri aylardır Lübnan içinde baskınlar düzenliyor

Reuters’in haberine göre de İsrail ordu sözcüsü İsrail güçlerinin aylardır güney Lübnan’a baskınlar düzenleyerek Hizbullah’a ait tünelleri ve evlerin altındaki cephanelerini ortaya çıkardığını ve grubun işgal planlarını açığa çıkardığını açıkladı. Daniel Hagari İsrail’in güney Lübnan’da Hizbullah’a karşı bir kara operasyonu başlattığını resmen duyurmasından saatler sonra, ayrıntıların ilk kez açıklandığını söyledi.

El Fetih Lübnan komutanı hedef alındı

El Fetih hareketinin askeri kanadını oluşturan El Aksa Şehitleri Tugayları’nın Lübnan kolunun komutanı Münir Maqdah

Reuters ajansına konuşan iki Filistinli güvenlik kaynağı İsrail’in bu sabaha karşı Lübnan’ın güney kenti Sidon’un yakınlarındaki Ayn el Hilve Filistin mülteci kampında bir binaya hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, El Fetih hareketinin askeri kanadını oluşturan El Aksa Şehitleri Tugayları’nın Lübnan kolunun komutanı Münir Maqdah’ın hedef alındığı belirtildi. Kaynaklar Maqdah’ın akıbetinin bilinmediğini söyledi.

Ayn el Hilve Lübnan’daki en büyük ve en kalabalık Filistin mülteci kampı. İsrail bu noktaya 7 Ekim’den beri ilk kez saldırdı. Saldırı Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın lideri olduğu El Fetih’in önde gelen bir ismine karşı İsrail’in 7 Ekim’den beri düzenlediği ilk suikast girişimi aynı zamanda.

600 kişi manastıra sığındı

Reuters’a konuşan yerel sakinler İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırıları devam ederken en az 600 kişinin İsrail-Lübnan sınırındaki bir manastıra sığındığını söyledi. Bir İsrail askeri sözcüsü Ain Ebl ve en az 20 diğer kasabanın sakinlerini evlerini derhal boşaltmaları konusunda uyardı çünkü ordu IDF’nin Hizbullah’ın kullandığını söylediği evleri hedef alacağını söyledi.

Reuters’a konuşan kasaba sakinleri İsrail’in uyarı listesindeki lokasyonların dışında bulunan güney Lübnan’daki Rmeish kasabasındaki manastıra kaçtıklarını ve kendilerine Beyrut’a kadar eşlik edecek bir ordu konvoyunu beklediklerini söyledi.

FHKC: Üç yöneticimiz öldü

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırıda üç yöneticisinin öldüğünü duyurdu. FHKC’nin silahlı kanadı Şehit Ebu Ali Mustafa Tugayları tarafından yapılan yazılı açıklamada İsrail ordusunun Beyrut’un Kola Mahallesi’ne düzenlediği hava saldırısına ilişkin bilgi verildi. Saldırıda FHKC Siyasi Büro Üyesi ve Askeri Güvenlik Dairesi yetkilisi Muhammed Abdulal (Ebu Gazi), FHKC Genel Merkez Komitesi üyesi, Cephe askeri birimi üyesi ve Lübnan’daki askeri komutanı İmad Avde (Ebu Ziyad) ile FHKC yöneticilerinden Abdurrahman Abdulal’ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail saldırılarında 1273 kişi öldü

Hizbullah’la 8 Ekim 2023’ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına göre Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül’den beri 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 1273 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken Suriye’ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Erdoğan’dan İsrail yorumu: Gözlerini vatanımıza dikecekler