İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ABD Başkanı Joe Biden’la görüştükten sonra ABD Kongresi’nde konuştu ve ülkesine yönelik eleştirilere cevap verdiği ifadeler kullandı.
ABD’li dostlarından gelen eleştirileri memnuniyetle karşıladığını söyleyen Herzog, bu eleştirilerin İsrail’in var olma hakkına karşı çıkılmasına dönüşmemesi gerektiğini vurguladı. Herzog, “Bu Meclis’in saygın üyeleri tarafından dile getirilenler de dahil olmak üzere dostlar arasındaki eleştirilere kayıtsız değilim. Her ne kadar her zaman kabul etmek zorunda olmasak da, özellikle dostlarımdan gelen eleştirilere saygı duyuyorum” dedi. Herzog, bununla beraber, Yahudi halkının kendi kaderini tayin hakkının sorgulanmasının meşru diplomasi değil, antisemitizm olduğunu belirtti.
To stand here today, in the name of the Jewish and democratic State of Israel, in its 75th year, at the same podium from which my late father – President Chaim Herzog – spoke, is a once-in-a-lifetime privilege.
My address to the Joint Session of Congress:https://t.co/VMMZKH6oHC pic.twitter.com/g3ALh1s3SB
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) July 19, 2023
Herzog yaptığı konuşmayı Twitter’dan paylaşırken, “Burada, Yahudi ve demokratik İsrail Devleti adına, 75’inci yılında, merhum babam Başkan Chaim Herzog’un konuştuğu kürsüde durmak, hayatta bir kez karşılaşılabilecek bir ayrıcalık” ifadelerini kullandı.
ABD Temsilciler Meclisi salı günü 412’ye karşı 9 oyla İsrail’e destek veren ve ırkçı bir devlet olmadığını ifade eden bir karar tasarısını kabul etmişti. Oylama, Demokrat Temsilci Pramila Jayapal’ın İsrail’in ırkçı bir devlet olduğunu söylemesi üzerine çıkan kargaşanın ardından gerçekleşmiş, Jayapal pazar günü özür dilemişti.
ABD-İsrail ilişkilerinde gerginlik
ABD-İsrail ilişkileri son dönemde gerilmiş durumda. Bunun sebebi de İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşim alanını genişletmesi ve Washington’un Filistinlilerle ilişkilerde iki devletli bir çözüm ve yargı reformu konusunda Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin geri adım atması ihtimalinin zayıfladığını düşünmesi. Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini kısıtlayan ve hükümete yargıçların atanmasında belirleyici yetkiler veren revizyon, anti demokratik olduğu gerekçesiyle İsrail genelinde protesto ediliyor.