Netanyahu dün bir kez daha İran'ın misilleme saldırısına yanıt verme tehdidinde bulundu. Diğer yandan İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a saldırıları da gece boyu devam etti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısı düzenlendi. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık düzenlendiği belirtilmişti. İran devlet televizyonu, İsrail’e yaklaşık 200 füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurmuştu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da füze saldırısıyla İran’ın ‘büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini’ söylemişti. İsrail’e destek vermeyi sürdüren ABD ise İran’a yanıtın ‘yeri’nde kararsız. En son ABD Başkanı Joe Biden, petrol sahalarının hedef alınmaması gerektiğini söylemişti. Bazı İsrailli yetkililer İran’ın nükleer ve petrol tesislerine saldırı çağrısında bulunuyor. İsrail resmi televizyonu KAN dün, Netanyahu hükümetinin “İran’a güçlü ve büyük bir saldırı başlatmaya karar verdiğini” duyurmuştu.

Diğer yandan İran’a yanıt verme hazırlıklarının Washington ile koordineli olarak yapıldığı belirtilmişti.

Dün televizyona çıkan İsrail’in İran’ın misilleme amaçlı füze saldırısına karşılık vereceğini bir kez daha tekrarladı.

İran’ın ‘tarihin en büyük balistik füze saldırısında İsrail topraklarına yüzlerce füze ateşlediğini’ söyleyen Netanyahu, bu saldırılara yanıt verme tehdidinde bulunarak “Kendisini savunmak ve bu saldırılara karşılık vermek İsrail’in görevi ve hakkıdır, bunu yapacağız” dedi.

Lübnan’a saldırılar sürüyor

Diğer yandan İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a saldırıları bu gece de sürdü. Şehrin güneyindeki farklı noktalarda gerçekleşen biri şiddetli çok sayıda patlamanın ardından dumanlar yükselmeye başladı.

Patlamalardan kısa süre önce İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Hizbullah hedeflerine saldırılar düzenlediklerini açıkladı. Ancak Lübnan medyasına göre sivillere ait birçok binanın hedef alındığı belirtiliyor.

Öte yandan Lübnan’da yayın yapan özel MTV kanalı ise Beyrut’un güneyindeki Hizbullah’a ait Al Manar televizyonuna ait stüdyolarda yangın çıktığını bildirdi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül’den beri 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 1411 kişi öldü.

Hizbullah ise İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik karadan işgal saldırılarının başladığı 30 Eylül’den bu yana 25 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıkladı.