Gazze işgalini 11 aydır sürdüren İsrail yine bir okulu vurdu. Altısı Birleşmiş Milletler çalışanı 18 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı eleştirilerin odağında. İsrail okulun Hamas'ın komuta merkezlerinden biri olduğunu iddia etti.

Gazze’de 11 ayda 41 bin Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail ordusu bu sefer de yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okulu vurdu. Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) altı çalışanının Gazze merkezindeki bir okulda İsrail hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı.

Okullar ve hastaneler gibi kamu binaları sığınacak yeri kalmayan Filistinlilerin mecburi yerleşim yerleri. İsrail içinde sivillerin bulunduğu bilinmesine rağmen bu tarz kamu binalarını “Hamas’ın buralarda askeri operasyon yürüttüğünü” iddia ederek sistematik biçimde vuruyor. İnsan hakları hukuku kapsamında sivillerin sığınaklarına saldırmak bir savaş suçu. Açlıkla, susuzlukla ve salgın hastalıklarla baş etmeye çalışan Filistin halkının Gazze’de kendini güvende hissedebileceği mekanlar da bu saldırılar sebebiyle bir bir azalıyor. Hatta neredeyse güvenli yer kalmadı.

İsrail ordusu “teröristleri kesin olarak hedef alan” bir saldırı düzenlediğini ve sivillerin korunmasına dair tüm önlemlerin alındığını söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres saldırıya ilişkin “Gazze’de olanlar kabul edilemez” ifadelerini kullandı. X hesabından “İnsan hakları hukukunun bu dramatik ihlalleri kesinlikle kabul edilemez” paylaşımı yaptı. UNRWA altı çalışanının hayatını kaybettiği saldırıyı “tek seferde en çok çalışanımızın öldüğü saldırı” olarak niteledi. Aynı okulda Temmuz ayında da hava saldırısı sonucunda 16 Filistinli İsrail tarafından öldürülmüştü.

‘Üstümüzde insan parçaları uçuşuyordu’

İsrail’in BM elçisi Danny Danon eleştirilere “BM’nin İsrail’i kınaması mantıksız. Hamas kadınları ve çocukları kalkan olarak kullanıyor” diye yanıt verdi.

Çarşamba günkü saldırıya ait görüntülerde yüzlerce insanın hava saldırısıyla vurulan okulun zemininde yattığı görülüyordu. Başka bir görüntüde de ambulansların saldırıda yaralananları Deyr El Balah kasabasındaki El Aksa hastanesine taşıyordu. Saldırının ardından hayatta kalanlar “üstlerinde insan parçaları uçuştuğunu” söyledi. Hamas İsrail’i “katliam” yapmakla suçladı.

Gazze’deki okulların yüzde 70’i İsrail tarafından vurulmuş

UNRWA İsrail’in çarşamba günkü saldırısının hedefinin 12 bin yerinden edilmiş Filistinlinin sığınakları olduğunu söyledi. BM yetkilileri “okullar ve sivil yerleşimlerinin koşullar ne olursa olsun korunması gerektiğini, asla hedef olamayacağını” vurguladı. BM savaşın taraflarına okulların askeri olarak kullanılmaması çağrısını da yineledi.

Saldırıdan yalnızca saatler önce BM tarafından yayınlanan verilerde Gazze’deki okulların yüzde 70’inin sığınak olarak kullanılamaz durumda olduğu bildirilmişti. Raporlar bugüne dek 563 BM çalışanının Filistin’de öldürüldüğünü de aktardı.

İsrail ‘güvenli bölge’ olarak belirlenmiş çadır kenti yine vurdu: 40 ölü, 60 yaralı