İran Devrim Muhafızları Ordusu 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına cevap olarak yapıldığı belirtildi. İran devlet televizyonu İsrail’e yaklaşık 200 füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurdu.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu füze saldırısıyla İran’ın ‘büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini’ söylemişti. İsrail’e destek vermeyi sürdüren ABD ise İran’a yanıtın nasıl verileceği konusunda kararsız.
İki hafta önce ABD Başkanı Joe Biden İran’daki nükleer tesislerin hedef alınmaması gerektiğini söylemişti. Biden daha sonra petrol sahalarının vurulma ihtimalini konuştuklarını belirtmiş ancak sonraki açıklamasında bu bölgeler dışında alternatifler düşünülmesi gerektiğini söylemişti.
Almanya’ya gezisindeki Biden’a dün “İsrail’in İran’a yapacağı misillemenin nasıl ve ne zaman olacağına dair herhangi bir bilginiz var mı?” diye soruldu. ABD Başkanı’nın yanıtı ‘evet’ oldu ancak ayrıntı vermeyeceğini söyledi.
Ancak Biden, Ortadoğu’daki barış konusunda İsrail ve İran arasındaki çatışmaları bir süreliğine durdurma fırsatı olduğunu da savundu: “Bana göre bir fırsat var ve meslektaşlarım, İsrail ve İran ile muhtemelen bir süreliğine çatışmayı sona erdirecek şekilde başa çıkabileceğimiz konusunda hemfikir.”
Biden, Lübnan’da ateşkes için çalışma olasılığının olduğuna da inandığını ancak bu tür çabaların Gazze’de daha zor olacağını söyledi.
İran: Ülkedeki bir kayıptan ABD sorumlu tutulacak
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’den ise bu açıklamalara yanıt geldi. Erakçi ABD’nin buna destek vermesi halinde İran’da meydana gelebilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutacağını belirtti.
İranlı bakan “İsrail’in İran’a nasıl ve ne zaman saldıracağı konusunda bilgisi olan veya böyle bir çılgınlık için imkan ve destek sağlayan herkes, mantıksal olarak olası herhangi bir kayıptan sorumlu tutulmalıdır” dedi.
İsrail ABD’den ikinci THAAD bataryası istedi
İsrail’in halihazırda uzun menzilli Arrow orta menzilli ‘Davud’un Sapanı’ ve kısa menzilli ‘Demir Kubbe’ olmak üzere üç katmanlı bir hava savunma sistemi bulunuyor. Ancak bu sistemler İran’ın son misilleme saldırısında birçok füzeyi durdurmada yetersiz kalmıştı. Bunun üzerine ABD’den destek geldi. İsrail ordusu geçen hafta ABD’nin ülkeye uzun menzilli balistik füzeleri engellemek için kullanılan THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini konuşlandırdığını duyurdu. Bu İran’a saldırı öncesi savunma hazırlığı olarak değerlendirilmişti. Dün İsrail’in ABD’den ikinci bir THAAD bataryası istediği belirtildi.