Katarlı arabulucular İsrail ve Hamas arasında savaşın harap ettiği Gazze'ye daha fazla insani yardımın girmesine izin verecek anlaşmanın sağlandığını duyurdu.

Gazze Şeridi 7 Ekim’de başlayan savaşın ardından harabeye dönerken kente daha fazla insani yardım girişi ve örgütün elindeki rehinelere tıbbi yardım sağlamak için İsrail ve Hamas’ın anlaşmaya vardığı açıklandı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid El Ensari Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin ihtiyaç duyduğu ilaçların ulaştırılması karşılığında Gazze Şeridi’ndeki sivillere, özellikle de en çok etkilenen ve zarar gören bölgelere ilaç girişi ve insani yardım sevkiyatı için Hamas ile İsrail’in anlaştığını doğruladı. Ensari anlaşmaya Katar ve Fransa’nın arabuluculuğunda varıldığını belirtti.

İlaç ve yardımların Gazze Şeridi’ne nakledilmek üzere yarın Katar Silahlı Kuvvetleri’ne ait iki uçakla Mısır’ın El-Ariş kentine gönderileceğini aktaran Ensari Katar’ın Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirmek için bölgesel ve uluslararası ortaklarla çabalarını sürdüreceğini vurguladı. İsrail Gazze’ye daha fazla temel malzeme girmesine de izin verecek.

ABD esir takasından umutlu

Üç ayı aşkın süredir devam eden İsrail bombardımanının ardından bölgedeki koşullar vahim durumdayken ABD de görüşmelerin daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlayabileceği konusunda umutlu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby dün ABD’nin Ortadoğu temsilcisinin böyle bir anlaşma olasılığını görüşmek üzere Katar’da bulunduğunu söylemişti. Görüşmelerin “çok ciddi ve yoğun” geçtiğini söyleyen Kirby “Yakında meyvelerini vereceğini umuyoruz” demişti.

Daha önce Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid El Ensari yardım anlaşmasını henüz resmileşmemişken duyurmuştu. Anlaşmada bugün resmen mutabakat sağlanmış oldu. Söz konusu anlaşmaya göre insani yardım malzemeleri bugün Katar’ın başkenti Doha’dan Mısır’a doğru yola çıkacak, daha sonra sivillere ulaştırılmak üzere Gazze’ye götürülecek. İlaçlar ise İsrailli esirlere ulaştırılacak.

Netanyahu’nun ofisi: İsrailli esirlere ilaç temini çarşambadan itibaren başlayacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlere ilaç dağıtımının çarşamba günü başlayacağını duyurdu. Netanyahu’nun ofisinin X hesabından bu konuda yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada “İlaçların transfer süreci Mossad Şefi David Barnea’nın İsrailli esirlere ilaç temin edilmesi konusunda Katar ile anlaşmasının ardından gerçekleşecek” dendi.

“Çarşamba Katar Hava Kuvvetlerine ait iki uçak kaçırılanların tıbbi ihtiyaçları doğrultusunda İsrail’de hazırlanan listeye göre Fransa’dan satın alınan ilaçları taşımak üzere Mısır’a doğru havalanacak” bilgisine yer verilen açıklamada uçaklar Mısır’a ulaştığında Katar temsilcilerinin ilaçları Gazze Şeridi’ne ve sonra nihai varış noktasına taşıyacağı belirtildi.

İsrail’in verilerine göre 7 Ekim’de ülkenin güneyine düzenlenen saldırıda yaklaşık 250 rehine Hamas tarafından ele geçirilmişti. Tahminlere göre halen en az 130 kişi Gazze’de esir tutuluyor. Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım 2023’te dört günlüğüne verilen ve sonra üç gün uzatılan “insani ara” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

Hamas video yayınlamıştı, iki İsrailli esir öldü

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları dün İsrailli esirler Yossi Sharabi ile Itay Svirsky’nin İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava ve kara saldırılarında öldüğünü duyurmuştu.

Örgüt ölüm haberinden bir gün önce de üç İsrailli rehinenin yer aldığı 37 saniyelik bir video yayınlamıştı. Videodaki rehineler 26 yaşındaki Noa Argamani, 53 yaşındaki Yossi Sharabi ve 38 yaşındaki Itai Svirsky kameraya isimlerini ve yaşlarını söyleyerek savaşın sona ermesini ve ailelerine geri dönmek istediklerini söylemişti. Esirlerin ifadelerinin ardından Arapça, İbranice ve İngilizce “Yarın size akıbetlerini bildireceğiz”  “Hükümetiniz yalan söylüyor” cümleleri yer almıştı.

Hamas üç esirin görüntülerini paylaşarak İsrail’i uyarmıştı: O esirlerden ikisi öldü